Срби без права у ХДЗ кантонима

Стратешко партнерство СНСД и ХДЗ БиХ запало је у кризу због дискриминације Срба у кантонима у којима странка Драгана Човића држи власт.

Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 21:14
Срби без права у ХДЗ кантонима
Након што је Колегијум Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) недавно по ко зна који пут одбио да на дневни ред седнице кантоналног парламента уврсти амандмане на Устав ХНК како би Срби коначно постали конститутиван народ у том кантону, из врха СНСД стижу оштра упозорења да партнерство са Човићем, како кажу, није “свето слово”.

Члан Председништва СНСД Милица Марковић за “ЕуроБлиц” истиче да би већ на следећим седницама највиших органа владајуће партије у Српској требало да буде покренуто питање наставка партнерства са ХДЗ БиХ уколико та странка, према њеним речима, настави да спречава остваривање елементарних права Срба који живе у Федерацији БиХ.

- У сваком односу мора да постоји реципроцитет. Ако се СНСД већ годинама принципијелно залаже за равноправноправност Хрвата у БиХ, посебно за остваривање њихових једнаких права са Бошњацима у ФБиХ, онда је сасвим логично да исто то очекујемо и од политичких лидера хрватског народа када је у питању остваривање права Срба – каже Марковићева.

Ћирилица избачена

Да лидер ХДЗ БиХ, упркос декларативном партнерству и пријатељству с председником СНСД Милорадом Додиком, ни најмање не мари за основним правима Срба довољно говори и то да су једини кантони у ФБиХ у којима Срби још нису добили статус конститутивног народа управо они у којима Човићева политичка партија држи апсолутну власт.

То су Херцеговачко-неретвански и Посавски кантон, а такође вреди истаћи да је у уставима Западно-херцеговачког и Ливањског кантона, у којима Човићев ХДЗ такође држи власт, конститутивност српског народа уведена амандманима, али су српски језик и ћирилица остали елиминисани из важећих законских аката.

Делегат СНСД у Дому народа Парламента ФБиХ Миле Марчета такође сматра да је дошло крајње време да се у највишим партијским органима, како каже, озбиљно размотри питање редефинисања односа с Човићевим ХДЗ-ом.

- Србима који живе у кантонима с хрватском већином одузета су елементарна људска права. Што је најгоре, не постоје чак ни назнаке да ће се у догледној будућности нешто набоље променити. СНСД би заиста требало да то питање најозбиљније размотри на органима странке – каже Марчета.

Полтронски однос

У опозицији у Српској су, с друге стране, одбијање хрватских власти у ХНК да Србима дају статус конститутивног народа једва дочекали да поново прозову Милорада Додика и СНСД због, како тврде, њиховог полтронског односа према Драгану Човићу и ХДЗ БиХ.

- Где год да су СНСД и ХДЗ на власти, Срби немају никаквих права. Волео бих да нам Додик једном коначно објасни какву је корист Српска имала од његовог партнерства с Човићем. Скандалозно је и срамно то што Додиков стратешки партнер Човић и његова странка раде Србима у кантонима у којима држе власт – каже шеф ПДП Бранислав Бореновић.

Правдање дискриминације

Образлажући одлуку власти ХНК да одбију предлог СДП БиХ да се на следећој седници кантоналне скупштине усвоје амандмани о конститутивности Срба, председник Владе ХНК и високи функционер ХДЗ БиХ Невенко Херцег позвао се на одбијање бошњачких партија да подрже измене Изборног закона.

- Своју наводну преданост и залагање за једнакоправност народа најбоље би могли потврдити прихватањем оправданих измена Изборног закона БиХ – рекао је Херцег.

(Блиц)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

нн

06.09.2017 19:26

Нисам изненадјен !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весо

06.09.2017 22:20

Срби у Федерацији БиХ имају само делеративно право, а у стварности је то тешка потцињеност. Имовина Срба се која је преостала се још увијек пљачка, а задузени који то требају то да спријече играју зуце. Ако им поцнете да указујете чешће на неправилности, брзо ћете пасти у очи као неко ко тражи нешто велико у Федерацији и ако тражите да се спроводи основни закон о заштити имовине и људи. Коме се жалити?, шта чинити?

Name

цупс

06.09.2017 23:07

Исто нам је и у РС. Овдје нас опет пљацкају на други нацин којекаквим измисљеним порезима и таксама...

Name

Леко

07.09.2017 06:45

Тако није бас у ТК посто у њему зивим ,писем цирилицом говорим српским језиком, радим у телекому и никад ме нитко није питао ста сам а тако је и у Сарсјевском кантону посто сам цесто тамо на терену.

Name

ре

07.09.2017 07:32

Сретници који раде у Телекому су посебан конститутивни народ :)

Name

АЛБАТРОС

06.09.2017 19:39

ОПРОСТИТЕ, АЛИ ИНФ ВАМ НИЈЕ ТАЦНА. ЦОВИЦ ЈЕ ОВЛАСТЕН ДА ЗАСТУПА СРБЕ У ПРЕДСЈЕДНИСТВУ БИХ, ПА КАКО ОНДА ДА ИХ НЕ ЗАСТУПА НА НИЗИМ НИВОИМА. ОВДЈЕ НЕСТО НИЈЕ НОРМАЛНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

06.09.2017 19:42

Човјек је задужен да "штити" Србе у Сарајеву , тако говори Рудоња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

07.09.2017 06:39

А јел Чова опалио казну ртрс у!??

Name

Милош

06.09.2017 19:47

Милорад Додик шути и мирно гледа како његов заштитник Срба Драган Човић на све начине опструира констутивност Срба у Кантонима гдје је Човићев ХДЗ у већини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.09.2017 21:22

А сто би се Додик залагао за конструктивност Срба кад и сам није Србин. Многима изгледа треба цртат.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 19:56

Какви бре Хрвати! ...Значи, 100 пута сам рекао да је сарадња са Хрватом немогућа! Јер Хрвати су такви какви су!...Значи, Србин да подржи Бошњака око Неума и отвореног мора (случај мост), а Бошњак да подржи Србина да Србин буде конститутиван у оним општинама где има Срба, или где су Срби већина!... И како не схватате да се овај мост не гради за Хрвата! Јер Хрват је више од 75% свог приморија продао Немцу и Аустријанцу...Тај мост се гради за газду, аХрват је ту само посредник око обављања посла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

06.09.2017 20:34

Е свака ти је на мјесту,луди Срби требају заједно са Босњацима а искрено и највисе их је у БиХ.

Name

Ре 007

06.09.2017 21:10

Лако би се народ договорио . Али они који су ушли до лаката у криминал покусвају то да очувају и заштите.Има и понека будала попут тебе али сад видим да терапија помазе

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

06.09.2017 21:29

Бошњаци такође треба да схвате да им је боље да сарађују са Србијом ,Републиком Српском и Црном Гором...Јер већина смо у Србији, Републици Српској и Црној Гори... и најбројнији смо народ у овом делу Балкана!

Name

Думине

06.09.2017 20:07

Срамота. Људи планирају да населе неке планете а ХДЗ оспорава основна људска права. Наравно све је јасно ако схватимо да имамо националне торове. Треба окренути ледза таквим политичарима и цијенити људе по раду и поштењу Људи дајте се у памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Думине

06.09.2017 21:15

Тако је

Name

Соцратес

06.09.2017 20:27

Срба без обзира на све има у кантонима гдје су Хрвати на власти, док их тамо гдје СДА газдује нема уопште. Овим не оправдам дискриминацију Срба у та 4 кантона, али пуштати да СДА брани Србе је понижење највеће. Гдје су то Срби данас у Сарајеву, Вогошћи, Коњицу, Завидовићима, Илиџи, Травнику, Зеници,...!? Док у Грахову, Дрвару, Гламочу (па и Бос. Петровцу) имају локалну власт. Ако се узме да по задњем попису Срба у читавој Федерацији има тек 2,5%, јасно је гдје су највише концентрисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

06.09.2017 20:39

У Сарајеву.

Name

ре

06.09.2017 21:21

Ту су Срби били увијек вецина,а зато су се и вратили.Мислили су бицемо вецина,сто и јесу,једино Б Петровац?

Name

ре

06.09.2017 21:26

За то питај момцила крајисника сто их нема.

Name

Кики

06.09.2017 21:53

Оцјена ти је веома паусална и малко нарцистицна. То је дио ратних посљедица да је народ одселио. Исто питање за тебе је гдје су Босњаци на власти у БЛ, Фоци, Требињу,Добоју,Бијељини, Зворнику,Самцу,Дервенти, Приједору...итд..итд.. Дрвар и Гламоц су несто друго јер се народ вратио па има изборне резултате....као и Јања,Сребреница..или Брцко. Ако немас изборних резултата нема те нигдје...овдје свак сваког убија за ухљебљење...ту нема Србин,Хрват,Босњак.

Name

само ја

07.09.2017 05:35

Па добро сурадјуј онда радије са хрватима, али да те питам гдје су срби у хрватској? ови или они хрвати то је исто

Name

ре

07.09.2017 05:47

Па како ће бити у Бањалуци ма игдје,кад су свој повратак препустили хрватима .Хрвати бошњама диктирају повратак преко своје касе !!!!

Name

много или мало

07.09.2017 08:30

Ко је Малобабић В.именован за помоћника предсједника скупштине Бањалука Талића!У каквом је сродству са Славком Малобабићем из некад Ине Блука ,-Цирх- Прњавор.Колико ли још запослених у општини Бањалука има из ове везнице!

Name

Зоки

06.09.2017 20:30

Па бас се два брата лијепо слазу Цовиц и Додик.Додик мозе и на једну и на другу страну,крв је цудо;као да је двоглави Арап.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

07.09.2017 14:34

Браво,..

Name

Индијанац

06.09.2017 20:40

Усташе ће Србима укинути статус грађана другог реда, ако СДА подржи измјене изборног закона који омогућава бесконачну политику НДХ у Херцеговини, казао је Херцег??? Овакве будалаштине ни Цвијановићка није изваљивала, боже сачувај. Само бојкот усташких продавница и производа, бит ће они мирни као бубице када маркице престану да долазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

06.09.2017 20:46

Колико хрвати имају права у СР и босанци Додик све лазе вец се поцо борити да остане идаље на фотељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

06.09.2017 21:58

СНСД да неког штити, па они уништавају све што стигну. Па они нису ни прстом мрднули да помогно јадном народу у Грахову, Гламочу и Дрвару. Њихов вођа пије кафу са човјеком који иде сваке године у БЛАБУРГ и који системстски уништава ове општине. СНСД са својим припљепцима на исти начин уништава општине у Републици Српској. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

06.09.2017 23:03

Бозе мили цуда великога ,кад потјера цорав сакатога.Те и ови политицари а и народ блесави око језика се свадјају. Па јос у комунизму било је разлике у говору било је сат и сахат ,четри и ћетри о цему сад тјерате бозе драги дискриминација сви сте ви исти политичари чим рефлектори се гасе одлицно се разумијете . И све вам је потаман важно је да баците коску, и мржњу медју народ како бих и даље тал дрзали и богатили се

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

06.09.2017 23:03

Срби су дискримисани од резима криминалног у Бањалуци висе него било од кога

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.09.2017 04:57

Није Баја са Цовицем због срба вец због лицни и нтереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$$$

07.09.2017 14:43

1000000%

Name

Перо

07.09.2017 05:39

Готово срби у РС немају право а не тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

један

07.09.2017 07:20

Додику су важни срби у федерацији (и у РС опстинама гдје нема контролу) исто ко и ХДЗу хрвати у РС (и у општинама гдје немају контролу у ФБиХ).........ко пишљив боб

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

07.09.2017 07:59

Кака права тразимо па окренимо се око себе Каква права имају други у РС-у Докле год нап попови И ходзе иду по сколским установама умјесто да се дрзе цркава И дзамија они иду по сколама да уце дјецу да од малена мрзе друге бице нам овако како нам је Попови у цркве ходзе у дзамије А наставници уцитељи у сколе

Name

РЕ.АР

07.09.2017 14:45

Код тебе резултат 1:1 е мој добрицино, да се неби слуцајно коме замјерио,..јадан си.