Лажни документи: Чија је кривица?

Главна државна тужитељка Гордана Тадић хитно је затражила од Тужилаштва Кантона Сарајево изузимање предмета против Јосипа Шимића, сазнаје Журнал.

Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 14:55
Лажни документи: Чија је кривица?
Захтјев је упућен у уторак, у поподневним сатима, нетом након што је Општински суд у Сарајеву издао наредбе за претрес објеката које користи Јосип Шимић, а којег Тужилаштво Кантона Сарајево сумњичи да је кривотворио службене документе Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Шимић је у уторак ухапшен и налази се на полицијској обради.

ВРЕМЕНСКЕ И ДРУГЕ НЕЛОГИЧНОСТИ

Подсјећамо, Јосип Шимић је 28. августа доставио Тужилаштву БиХ пријаву против челних људи СИПА-е и министра безбједности БиХ Драгана Мектића, оптужујући их да су незаконито прислушкивали разговоре главне државне тужитељке Гордане Тадић и потпредсједнице ВСТВ-а Ружице Јукић.

Као прилоге тој пријави, Шимић је доставио наводни документ СИПА-е у којем замјеник директора те агенције Ђуро Кнежевић наводно наређује праћење Тадићеве и Јукићеве.



Истог дана СИПА је издала саопћење за јавност у којем је наведено да је документ кривотворен, што је потврдило и само Тужилаштво БиХ у свом саопћењу од 5. септембра. Међутим, након хапшења Јосипа Шимића клупко у овом случају се почело одмотавати.

Истог дана када је поднио пријаву, Јосип Шимић је био у просторијама Тужилаштва БиХ. Током тог периода имао је неколико састанака са главном државном тужитељицом Горданом Тадић и потпредсједницом ВСТВ-а Ружицом Јукић. Шимић пријаву подноси 28. августа у 15. сати и 45 минута.

Оно што одмах пада у очи су временске нелогичности. У прилогу своје пријаве Шимић је, осим кривотвореног документа СИПА-е, навео да доставља транскрипте разговора између Гордане Тадић и Ружице Јукић. Да је Шимић пријаву о прислушкивању доставио пред крај радног времена 28. августа, потврдила је и главна државна тужитељка Гордана Тадић.

Међутим, у наводним транскриптима које је медијима, па тако и Журналу, доставила Ружица Јукић постоје одређена одступања. Наиме, на крају наводних транскрипата пише да је службена забиљешка о прислушкивању и праћењу Гордане Тадић и Ружице Јукић сачињена 28. августа у 22 сата И 15 минута. Стога није јасно како је Јосип Шимић уопће могао доставити забиљешку из (боље) будућности.

Но, те нелогичности нису засметале Гордани Тадић да у року од 4 сата потврди да су транскрипти “вјеродостојни”.



ЛАЖНИ ИНСПЕКТОРИ

Ружица Јукић у разговору за Журнал тврди да јој је Јосип Шимић казао да су му транскрипте доставила двојица припадника СИПА-е. Међутим, према информацијама Журнала, у питању су двојица суспендираних инспектора Службе за послове са странцима БиХ – Јосип Квесић и Борис Кордић. Једина њихова веза за СИПА-ом је то што их је СИПА по налогу Тужилаштва БиХ хапсила у фебруару 2014. године.

Лажним инспекторима СИПА-е Квесићу и Кордићу тренутно се суди на Суду БиХ због сумње да су као инспектори Службе за послове са странцима уцјењивали стране држављане на подручју Међугорја, тражећи од њих новац како би их “оставили на миру”.

Управо је Борис Кордић спорног 28. августа довезао Јосипа Шимића до Тужилаштва БиХ, те га након свега одвезао на ручак у Источно Сарајево са још једном непознатом особом.

Надаље, полицијске агенције, након испитивања Шимића, располажу сазнањима да је главни креатор ове афере замјеник министра безбједности БиХ – Мијо Крешић, иначе први рођак главне државне тужитељке Гордане Тадић.

Крешић, иначе, предсједава одбором за сигурност ХНС-а, а током јуна ове године у Мостару је одржан састанак на којем су договорене активности у вези са рушењем полицијско-обавјештајних агенција БиХ.

Своје послове, према документацији која је у посједу Журнала, Крешић углавном координира са Дариом Крезићем, савјетником са безбједност хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића.

Крезић је, подсјећамо, учествовао у отмици једне особе на подручју Мостара,али никад није суспендиран нити процесуиран. Такође, Крешић је у сталном контакту са Ристом Зарићем, кадром СНСД-а и бившим замјеником директора ОБА-е, чији је возач Драган Савић пријављен Тужилаштву БиХ да је крао документацију ОБА БиХ у тзв случају “Ушће”.



Међутим, Тужилаштво БиХ ни пола године од подношења пријаве, није подузело нити једну радњу против Зарићевог возача. Али зато је главна тужитељица по хитном поступку “формирала предмете” на основу пријава Јосипа Шимића.

СПАШАВАЊЕ РОЂАКА

Но, када је СИПА документовала да је Шимићева документација кривотворена, Тадићева га панично покушава спасити, јер на тај начин спашава свог рођака Крешића. Управо због тога је од Тужилаштва Кантона Сарајево затражила изузимање списа, како би могла имати апсолутно контролу над предметом.

Међутим, коначну одлуку о изузимању предмета доноси главни федерални тужилац Здравко Кнежевић, који се тренутно налази на службеном путу изван БиХ.

Уколико он одлучи да предмет Шимић уступи Гордани Тадић – односно Тужилаштву БиХ, то значи да фалсификатори службене документације никад неће одговарати.

Извор: Инфо Зурнал

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мрцевци

06.09.2017 13:46

СВЕ ЈАСНО КО ДАН .ИМА ЛИ ИЈЕДНА АФЕРА ВЛАДАЈУЦИХ ДА ЈЕ ПРОЦЕСУИРАНА Е ТО ЈЕ ТА ПИРАМИДА КОЈА ЈЕДЕ И Р.СРПСКУ И БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@&@

06.09.2017 14:00

ТРЕБА ПОГЛЕДАТИ ДОКУМЕНТАЦИЈУ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТА У ТУЗИЛАСТВУ БИХ, А ТИЦЕ СЕ НЕЗАКОНИТОГА ЗАПОСЉАВАЊА У ЕЛЕКТРОПРЕНОС БИХ. ОВО СА СИМИЦЕМ У ОДНОСУ НА ПРАВНА ЦУДЕСА ОКО ЕЛЕКТРОПРЕНОСА БИХ ЈЕ НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрв

06.09.2017 15:40

Није баш ништа. Лажно оптужити Државну агенцију за истраге и заштиту (значи најважнију полицијску агенцију у БиХ) да незаконито прати и прислушкује Главног тужиоца Тужилаштва БиХ и то на толико наиван начин уз невјероватно лош фалсификат је скандал без преседана. И ником ништа. Али једна друа ствар је важна, погледајте ко су актери: Гордана Тадић, Ружица Јукић, Мијо Крешић, Јосип Шимић, Квесић и Кордић ...... Погодите којој политичкој опцији и ком народу припадају. Није тешко јел да?

Name

075

07.09.2017 14:47

@Мрв Крешић, "Златни љиљан" А.БиХ и сада "велики" Хрват и фризерка која се дјевојачки презивала гле чуда Крешић и гле чуда обоје су из истог села, Пар село код Тузле и Тадићка гле чуда прва им родица!!

Name

правник

06.09.2017 18:25

Па у питању је сукоб интереса ако тузбу прими на обраду тадицева... логицно је све тако да не знам ста се цека са смијењивањем ове две тузитељице кад је све на столу јасно.

ОДГОВОРИТЕ