Детаљи бјекства из КПЗ у Сарајеву

Тужилаштво Кантона Сарајево на данашњем рочишту затражило је од Општинског суда у Сарајеву да одреди једномјесечни притвор затворским чуварима Николи Симићу и Армину Делалићу те медицинару у овој установи Игору Милошу због сумње да су противзаконито ослободили Амела Сејфовића, односно да су му омогућили бијег.
 
 
 
 



Босна и Херцеговина 06.09.2017 | 12:25
Детаљи бјекства из КПЗ у Сарајеву
Како је  пред судијом за претходно саслушање Денисом Куртовићем казао тужилац Игор Дубак, у односу на све осумњичене притвор се тражи јер би боравком на слободи могли утјецати на свједоке, прикрити доказе и тако омести истрагу, а за Симића и Делалића додатно и јер би њихов боравак на слободи довео до узнемирења јавности.

''Молим судију да уколико одреди притвор осумњиченима, да ту мјеру не издржавају у КПЗ-у Сарајево због могућности да би на тај начин могли утјецати на свједоке и омести истрагу'', казао је тужилац Дубак.



Пиштољ Сејфовићу дао медицинар?

Адвокати осумњичених стражара, односно медицинског радника одмах су се успротивили приједлогу тврдећи да Тужилаштво нема доказа да су осумњичени починили кривична дјела која им се стављају на терет те да је једини њихов гријех чињеница да су се тог дана нашли на послу. Сви су истакли како се особи као што је Амел Сејфовић није могуће успротивити и то не платити животом, нарочито када је наоружан.

С друге стране, Тужилаштво КС на основу изјава свједока, истичу адвокати,  истакло је у свом приједлогу како је Сејфовић пиштољ прибавио у затворској амбуланти гдје му га је уручио медицинар Игор Милош.



Како се могло закључити из излагања адвоката на данашњем рочишту, Сејфовић је у друштву Симића тог дана дошао у амбуланту прије његове шетње у затворском кругу те се веома кратко задржао код медицинара Милоша.

У сљедећем тренутку Симића је Сејфовић питао да ли је вријеме за његову шетњу на што је овај одговорио потврдно, те су се обојица удаљила из затворске амбуланте. У исказима свједока Тужилаштву пак стоји како су притвореници примијетили да је Милош нервозан те да је ходником ходао заједно са Сејфовићем и Симићем.



Након што је изашао из амбуланте, Сејфовић је кренуо у шетњу и тада је  наједном посегнуо за пиштољем и и од затворског чувара Армина Делалића тражио да му отвори врата. Овај на то није пристао, а затим је Сејфовић пуцао у браву. Када није могао да отвори врата, прислонио је пиштољ на чело Симића те од њега тражио да притисне тастер којима се отварају електронска врата која воде у улицу Јадранска. Овај је то под присилом и учинио, а Сејфовић је побјегао.

Сенад Пизовић, адвокат осумњиченог Симића, тврди да његов брањеник није починио никакво кривично дјело јер би оно у овом случају подразумијевало умишљај, односно чињеницу да је његов брањеник морао знати да ће Сејфовић побјећи те на то пристати.

''Мом брањенику се на терет ставља да није предузео одређене службене радње заједно са Милошом и Делалићем. То спада у домен дисциплинске одговорности, а не основане сумње. Шта је заправо требао мој брањеник? Да се супротстави наоружаном Сјефовићу који је већ пуцао и да погине па да то буде савјестан рад у служби?'', истакао је Пизовић.

Према његовим ријечима, не постоји доказ да је Милош у присуству Симића дао пиштољ Сејфовићу.



''То су само паушалне тврдње, у амбуланти нема видеонадзора нити било каквог доказа'', истакао је Пизовић и затражио од Вијећа да његовом брањенику не одређује притвор тврдећи да су у односу на њега сасвим довољне и мјере забране. Пиповић је истакао да је осумњичена тројка нема кривичних дјела иза себе, да су примјерни радници те да би их боравак у притвору са затвореницима заправо уништио.

Адвокат Ахмед Фејзић који заступа Делалића придружио се наводима свог колеге нагласивши да његов брањеник није пристао на захтјев Сејфовића да му отвори капију те је побјегао да позове помоћ након чега је Сејфовић пуцао у браву.

Дисциплинска одговорност

''Нема овдје кривичног дјела, можда само дисциплинске одговорности. Па Тужилаштво сматра да су наши клијенти требали трчати на пиштољ. И ја предлажем да одбијете приједлог за притварање мог брањеника и да му евентуално одредите мјере забране које су овом случају сасвим довољне и у складу са праводсуном праксом'', казао је Фејзић.

Да се његов брањеник пусти на слободу тражио је и Неџад Меховић, адвокат Милоша.

''Мој брањеник је медицински радник, особа која брине о здрављу затвореника. Тог дана је Сејфовић дошао код њега прошетао по амбуланти и онда је мом брањенику стигао приједлог за притвор. Паушалне тврдње да му је он дао пиштољ су смјешне. Нема разлога да било шта кажем'', казао је Меховић.

"Милош био нервозан"

У исказима свједока Тужилаштву пак стоји како су притвореници примијетили да је Милош тог дана био видно нервозан као и да се Сјефовић обично много дуже задржавао код њега.

''Био сам нервозан, то је нормално. То је рекла особа која је од мене тражила терапију након свега што се догодило. Када је у питању моја шетња ходником са осумњиченим, ишао сам до апарата за кафу, а не са њим'', казао је сам Милош на самом крају рочишта те је истакао како се Сејфовић код њега никада није задржавао дуже од пола сата.

Одлука о притварању ове тројке требала би бити донесена данас, до краја дана.

Извор: Фактор

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бале Баки

06.09.2017 16:16

постен криминалац нема ста,изасао и ослободио мјесто за њих 10, само је мали проблем како је кренуло ово с хапсењем да у затвору висе неце бити ко да буде цувар

ОДГОВОРИТЕ