ЕП - Скенер: Одмор, шутерски тренинг и опомена...!

. . . да нема спавања! Није било лако изаћи на терен 20 сати после жестоког окршаја са Турском, поготово када је пред вама аутсајдер.

Кошарка 06.09.2017 | 00:00
ЕП - Скенер: Одмор, шутерски тренинг и опомена...!
Такви противници су у таквим тренуцима мач са две оштрице – могу да вам помогну да одморите најоптерећеније играче, али могу и да вам направе много проблема јер једноставно немају шта да изгубе и играју за част.

Стручни штаб селекције Србије је урадио добар посао, екипа је била ментално стабилна већем делу утакмице са Великом Британијом, иако је поново било успона и падова, “црних“ тренутака и помало паничних реакција.

Победа над острвском селекцијом ни у једном тренутку није доведена у питање, али може да буде забрињавајућа чињеница да смо поново видели успорен почетак меча, са много промашених зицера који на психолошкој бази могу да створе далеко веће проблеме.

Срећом, до тога није дошло – план Б је уродио плодом, кренуо је шут за три поена, чини се боље него икада. Низали су тројке Стефан Јовић, Милан Мачван и Василије Мицић, после првих 10 минута у кошу противника било је чак шест шутева ван 6,75.

На то су Британци имали истоветан одговор, сјајно су користили брзину, можда једину компаративну предност у односу на селекцију Србије, успевали су да направе вишак у великом броју напада – и погађали тројке.

Деловала је одбрана Србије неснађено у појединим моментима, а противник је имао и много среће у реализовању шутева у последњим секундама напада. Пад концентрације или уверење да је кош одбрањен пре него што заиста јесте – тек чини се да је с времена на време фалило агилности у дефазиви екипе Александра Ђорђевића.

Све је другачије изгледало кад се одбрана “затегла“ на старту другог полувремена, низали су се контранапади и стигло се до максималних +19. Нажалост, утакмица није преломљена у том моменту, кошаркаши Србије су дозволили себи да поново спавају у дефанзиви – на крају без већих последица.

Ако има разлога за малу забринутост због тих детаља, онда свакако све мора да радује чак 27 асистенција које су забележили “Орлови“, уз свега 7 грешака. Као и у дуелу са Турском, успостављена је скакачка доминација и противнику су дозвољене свега три ухваћене лопте у нашем рекету.

Следи дуел са Белгијом, још једном екипом из категорије аутсајдера, али се не сме подлећи том утиску, ако имамо у виду да су нам Британци, упркос нашем константном вођству, успевали да приђу на мање од два поседа заостатка.

Искуства из претходних мечева нас уче да то не би требало дозволити, као и да се фокус ни на трен не сме изгубити – ниједна екипа на Евробаскету неће пропустити прилику да у таквим ситуацијама припрети вицешампиону света.

6 Милан Мачван – стартовао је са клупе и више био бек него крилни центар. Погодио је две тројке заредом, одиграо таман колико треба, без велике енергетске потрошње.

7 Богдан Богдановић – одлична његова ол-араунд партија, имао је много посла у организацији напада, поделио је 7 асистенција, забележио 7 скокова, украо пет лопти. Једина мрља је лош проценат шута, потрошио је 18 лопти за 18 поена.

11 Владимир Лучић – може се рећи да је лепо одморио после 35 одиграних минута у дуелу са Турском. Није био најактивнији у нападу, али је у дефанзиви држао прави ритам и ретко грешио.

12 Драган Милосављевић – одиграо свега 4 минута, без учинка.

14 Стефан Бирчевић – показао је да одлично прво полувреме против Турске може да буде његова константа, али опет само на махове. Не труди се да превише гледа ка кошу, у дефанзиви је опет имао “црне рупе“, а до лудила га је доводио атипични крилни центар Британаца Данијел Кларк.

15 Владимир Штимац – квалитетно се потукао под оба обруча, у појединим ситуацијама је био брзоплет, али је без обзира на то оставио добар утисак. Статистички један од најбољих играча селекције Србије – 11 поена, 5 скока, 2 асистенције.

19 Бранко Лазић – добио је 14 минута, можда је преагресивно улетао у одбрану 1 на 1 против брзих британских бекова, због чега је често “испадао“ и дозвољавао противнику да направи вишак у нападу.

22 Василије Мицић – имао је на располагању 22 минута, али није одушевио у организацији игре. Убацио је две брзе тројке у првој четвртини и чини се да како првенство тече да добија сигурност.

23 Марко Гудурић – уписао је пет асистенција, требало је можда да буде активнији у реализацији, а и када је долазио у шансе доносио је погрешне одлуке.

24 Стефан Јовић – како је почео против Турске тако је наставио и у дуелу са Британијом. Убацио је три тројке, отварао контранападе, један је беспотребно закомпликовао, а већ у следећем сигурно закуцао. Правили су му проблеме брзи противнички бекови, у неколико наврата им је дозвољавао лаке поене.

32 Огњен Кузмић – проблем са реализацијом изгледа постаје хроничан. Убацио је два коша – оба пута на празан обруч. Мора боље и сигурније. За похвалу је активност у дефанзиви, добро је градио свој кош и омогућио саиграчима велики број скокова.

51 Бобан Марјановић – одиграо је свега 7 минута и у том периоду био најактивнији на терену. Није било потребе да проведе више времена на паркету, од њега се очекује да заблиста у другој фази такмичења.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар