Сукоби због новог пословника

Сједницу Колегијума Скупштине града Бањалука данас су напустили одборници СДС-а и клуба “Слобода” када је на дневни ред дошао приједлог о измјени пословника који, између осталог, подразумијева да само два одборника могу да чине одборничку групу.

Република Српска 05.09.2017 | 19:34
Сукоби због новог пословника
Миленко Јаћимовић, одборник клуба Слобода сматра да је неприхватљиво да се измјене и допуне пословника “праве по кулоарима”. Тврди да се то ради у интересу предсједника Скупштине града Зорана Талића, за којег тврди да злоупотребљава своју функцију и не уважава примједбе опозиције.

-Рекли смо да не могу групу чинити два одборника јер је то пар и да је то злоупотребљавање његове функције. На то је он љутито одговорио омаловажавањем да ми сједимо на ушима и да ми нисмо прочитали пословник, уз галаму и повисивање тона, и ми више нисмо хтјели да присуствујемо таквом начину вођења колегија, каже Јаћимовић.

И одборник СДС-а Предраг Вулин каже да је колегијум напустио “незадовољан нивоом демократске расправе” и сумњивим намјерама руководства Скупштине.

- Ја сам и рекао да треба да се успори са измјеном пословника јер они иду у корист владајућој већини. Ово је преслагивање коалиционих партнера у владајућих већини и суштина је заузимање што бољих стартних позиција пред опште изборе 2018. да се задовоље апетити свих коалиционих партнера, истиче Вулин.

Предсједник Скупштине Зоран Талић тврди да није било никаквих тензија и да су након одласка Јаћимовића и Вулина, наставили са радом колегијума. За измјене пословника каже да су се водили праксом каква се примјењује у Народној Скупштини РС.

-У Народној скупштини РС имају посланичке групе, ми уводимо тај термин, да поједине партије које имају два одборника могу имати одборничку групу и да они који су самостални могу имати одборничку групу и ја лично ту не видим проблем, категоричан је Талић.

Колегијум Скупштине Града усвојио је данас Нацрт одлуке о измјенама и допунама скупштинског пословника, који би требао унијети бројне новине у рад градског парламента.

Образлажући предложене промјене, Талић је рекао да су двије кључне измјене увођење института одборничке груупе и самосталног одборника.

Према његовим ријечима, ове промјене су се наметнуле и због потребе ускалђивања са одредбама Изборног закона БиХ (Изборни закон БиХ не познаје институт „независног одборника“, како је то дефинисано актуелним пословником), али и због новонастале ситуације у самом парламенту, будући да је од конституисања парламента до данас, од укупно 31 одборника, осам иступило из матичних странака и данас дјелују као независни одборници.

- Увођењем института одборничке групе, коју би, по новом пословнику, могла да формирају два одборника, и они би добили могућност да њихови представници учествују у раду скупштинског колегијума, што сада није случај – навео је Талић.

Предложене измјене би градски парламент требало да разматра половином септембра, за када би требало да буде заказана наредна сједница Скупштине.

(БН телевизија)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ха,ха

05.09.2017 18:25

Људи докле више да нас ови одборници исмијавају и манипулишу здравим умом!Против ових људи треба кривичне пријаве подносити макар и овим осакаћеним судовима !Немогуће да гласам за одборника који припада једној политичкој пцији и залаже се за одређени програм а онда кад стекне наше повјерење и мандат преноси диаметрално супротној опцији!!!!!!Па има ли краја овом шверцу!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лупетај

07.09.2017 02:03

Талицеви гласаци су уз њега, ови сто пису да су гласали па се као разоцарали то су бореновицеви ботови. Ја сам и цијела моја уза и сира породица гласали за Талица и драго нам је сто је напустио пдп. Увијек смо му говорили да је прави цовјек у погресној партији. Он је сада независан, а вјерујем да ста год он одлуци да цини исправно

Name

Талици = Корлеоне фамилија

05.09.2017 18:36

Тај Талиц је стекао афирмацију критикујуци криминал актуелне власти, а сада је са њима заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуху

07.09.2017 02:06

Конацно да су на власти постени људи, није вазно из које су партије. Талиц и Радојициц су одлицан спој, град мозе мирно да спава.

Name

ПДП БЛ

05.09.2017 18:41

Зоран Талић је нарцисоидни лик који сваким даном показује да му је требала функција да покаже своје право лице и да користи све инструменте да себи приграби корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПДП БЛ

06.09.2017 06:20

Е мој драско, толико мрзис талица да цес оцелавити од превелике мрзње.

Name

СНСД

05.09.2017 19:45

Јел то онај Талиц што је нас све на челу са Милорадом на Туњице слао? Само питам :))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.09.2017 20:50

Управо тај..Али то говори висе о вама и њему кад га примите да вам буде сеф у Бл ..Сретно вам било и вама и њему...Само куку нама са вама.

Name

Саса

05.09.2017 20:34

Уживам, гледајући чланове СНСД-а и социијалиста како послушно климају главом господину Талићу, који их је највише нападао претходних година. Зар у цијелом СНСД и социјалистима (пошто ДНС више не постоји у БЛ) није био нико способан да буде предсједник Скупштине?Именовањем г Талића на мјесто предсједника Скупштине, Градоначелник је показао шта мисли о члановима своје и колиционих странака. Није било потеза који којим их је могао више понизити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

05.09.2017 21:06

Талиц нула од цовјека,знам га луцно.Кад сам га видио на листи ПДПа реко сам ово је брука за политику за Бл за ПДП поготову. Људи глуп,неписмен цовјек. Купио тај приватни факултет и он сад фаца,сацувсј ме Бозе.

Name

Гордана

05.09.2017 21:14

Ја мислим да је требало ставити Драшка за првог цовјека Скупстине...мислим труди се...купио јадан голфа...мали је невиђени пацијент

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Гордана

06.09.2017 06:52

Чему сарказам према Драшку? Већина омладине да има имућне родитеље као Драшко сада би била на јахти, Балију, Мајамију и ко зна каквим дестинацијама и немилице трошила новац. Младић покушава да укаже на аномалије и нешто промијени за разлику од већине омладине која жица марку за кафу и кука по кафићима не предузимајући ништа.

Name

БОБА

05.09.2017 22:06

ОВИ ЉУДИ КАО ШТО ЈЕ ТАЛИЋ СУ У СТВАРИ НАЈ ОМРАЖЕНИЈЕ ФАЦЕ. ЈА МИСЛИМ И МАЈКА РОЂЕНА КАД ГА АНАЛИЗИРА ПОЧЕЋЕ СУМЊАТИ У ЊЕГА. ТАКВИ ЉУДИ БИ РОЂЕНУ МАЈКУ ПРОДАЛИ ЗА ФОТЕЉУ И НОВАЦ КАО ДА БУДУ ФАЦЕ . НАРОД ИХ ОЧИМА НЕ МОЖЕ ГЛЕДАТИ ПОГОТОВО ТЕ ПЉУВАЧЕ ОДНОСНО УВЛАКАЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боба

06.09.2017 06:18

Драшко како ти се да писати

Name

бања лука

06.09.2017 10:18

Подрска Талицу. Момак само гурај и мани се ових ниских ваљања у блату у које зеле да те увуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шифра

06.09.2017 14:44

Оно кад се распису Драшкови ботови пресмијешно. Мали је шифра, дијагноза: нарцис (то је озбиљнан поремећај личности)

ОДГОВОРИТЕ
Name

бнк

06.09.2017 18:27

Талиц је један ријетко постен цовјек. Пљувати га политицки је легитимно јер политика све трпи. Проблем је јер он нема афера. А скупили се да га Пљују Балабан, Јацимовиц и екипа. Паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ