Велика очекивања од посјете Вучића

Кад предсједник Србије Александар Вучић у четвртак буде дошао у Сарајево, биће то његова прва билатерална посјета БИХ у својству предсједника и прва на том нивоу после шест година, а да ли ће посјета оправдати процјене да је ријеч о прворазредном политичком догађају - могло би да буде јасно и прије него што српски предсједник напусти Сарајево.

Босна и Херцеговина 05.09.2017 | 18:55
Велика очекивања од посјете Вучића
Званичници из БИХ већ у сусрет Вучићевом доласку истичу значај посјете у контексту наставка помирења, економске сарадње, односа према Српској, те свеукупних билатералних односа, а очекује се да ће бити ријечи о заједничким пројектима, стварању бољих политичких односа, али и отвореним питањима, као што је питање границе.

Сам предсједник Србије је уочи одласка поручио, не први пут, да односе Срба и Бошњака сматра веома важним и поновио да Србија поштује интегритет БиХ: "Ја то не кријем и ја то стварно мислим".

Вучић је додао да је Србин, који воли Републику Српску, али да поштује БиХ и сматра да су односи Бошњака и Срба изузетно важни, због будућности.

"Они су важни и због Новог Пазара, Сјенице, Тутина...", указао је предсједник Србије и да, како је раније већ говорио, не би имао ништа против да БиХ гради вртиће и школе у тим мјестима и да носе име Босне и Херцеговине.

Члан Предсједништва БИХ Младен Иванић сматра да је најважније што послије дужег времена година долази до посјете једног предсједника Србије БИХ.

Он за Тањуг оцијењује да је на Сарајеву одговорност што тих посјета није било раније, јер је, каже, Сарајево неколико пута одбијало и налазило разлоге за отказивање посјете.

Због тога сматра да је Вучићева посјета "прворазредни" политички догађај.

Иванић каже да се очекује истинско побољшање односа између Београда и Сарајева, а увјерен је да ће се то видјети и по начину дочека предсједника Вучића.

Баш на тај моменат указао је ових дана и министар спољних послова БИХ Игор Црнадак, рекавши да званично Сарајево Вучића треба да дочека на одговарајући начин и достојанствено послије његовог негативног искуства у Сребреници, 2015, када је, иначе, Вучић био нападнут, а починиоци до данас нису пронађени.

Иванић такође каже да би сада било значајно да се покрену неке ствари које су годинама стајале недефинисане, а једна од њих је - питање граница.

"Већ 15 година се зна гдје су границе, али се тај споразум не потписује зато што је Србија била заинтресована за неколико мјеста за размјену, а БИХ о томе није хтела да прича. Надам се да ће се створити услови у БИХ да почне о томе да се разговара, тако да је то само почетак", каже он за Тањуг.

Иако ће, каже, бити пуно конкретних и практичних тема, не очекује се прича о ауто-путу Београд-Сарајево, јер о томе нема сагласности унутар БИХ.

Високи представник међународне заједнице у БИХ Валентин Инцко очекује да ће ситуација послије Вучићеве посјете Сарајеву бити још боља.

Коментаришући позитивно Вучићеву посету, он је на исти начин оцијенио и његову иницијативу за интензивнију сарадњу Србије са Србима у региону и дијаспори.

Добре поруке и нову етапу у односима Србије и БИХ очекује и министар спољних послова Црнадак.

"Ријеч је о посјети од огромног значаја и за БиХ и за Србију, односно за однос две земље, регион, али и бошњачко-српски дијалог. Мислим да је он ( Вучић) као један од стубова промоције једног истинског разумијевања и истинског приближавања народа и земаља у региону веома важан гост. Ово је једна од најважнијих посета у последње време", рекао је Црнадак за портал Клиx.ба.

Главни уредник новинске агенције ФЕНА, са сједиштем у Сарајеву, Дејан Јазвић оцијењује да бошњачка страна можда и највише очекује од те посјете, јер влада дубоко увјерење да Вучић има снажан утицај на предсједника РС Милорада Додика и "провлачи се нада да би он могао да ублажи Додикове ставове према БИХ".

Такође, каже Јазвић за Тањуг, постоји нада ће долазак предсједника Србије подстакнути рјешавање отворених билатералних питања и на неки начин помоћи релаксирању унутрашњих националних и политичких односа у БИХ.

"БИХ је ушла у предизборну кампању за изборе идуће године због чега су започете реформе и само функционисање власти запало је у својеврсну блокаду. Постоји нада да би Вучићева посјета могла позитивно дјеловати и на унутрашњу ситуацију у БИХ", рекао је Јазвић.

У Сарајеву има мишљења да Вучићева посјета има додатну тежину због унутрашњих превирања у БИХ, а он сам је недавно, на питање како види сукоб Мирослава Туђмана и Бакира Изетбеговића, констатовао да је очигледно да постоје одређена трвења и проблеми у хрватско-бошњачким односима, али да као предсједник Србије не би то да коментарише.

Циљ Србије је, како је поручио, да има добре односе и једнима и с другима, али и да зна шта се збива. "Очигледно да постоје трвења и проблеми не само у српско-бошњацким односима већ и у хрватско-бошњацким, а ја им желим да то превазиђу", рекао је Вучић.

Како је навео, посјета Сарајеву имаће смисао управо у томе да се успостави дијалог, цивилизован и пристојан, као начин рјешавања српско-бошњацких проблема.

Иначе, Вучић је у Сарајеву био у марту ове године као предсједник Владе Србије, гдје је учествовао на самиту премијера Западног Балкана.

Он се са члановима Предсједништва БиХ током премијерског мандата више пута састао на међународним скуповима, а био је и два пута у Мостару на привредном сајму и у Сребреници на комеморацији жртвама ратног злочина.

С друге стране, чланови Предсједништва БИХ били су на Вучићевој инаугурацији у Палати Србија, а бошњачки члан Бакир Изетбеговић рекао је тада да са предсједником Србије наставља исту, отворену политику коју су водили док је он био премијер, додајући да су још тада обећали да ће радити на поправљању односа двије земље и два народа - српског и бошњачког.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Име

05.09.2017 17:28

Економија и трзисте руси сваку баријеру. Србији треба БиХ економски и обратно . Ко другачије на све то гледа само млати празну сламу. Пара буши гдје бургија неће . Увијек било и остало. Турска, Македонија,ЦГ, БиХ , Албанија и Србија би требали да оформирају неки економски пакт . Нешто попут Јужне Азије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

05.09.2017 17:43

Нису очекивања велика него више него превелика а нема се шта очекивати. Старе форе траже нове будале. Наравно да њих и кривих дрва овдје неће никад нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиви соко

05.09.2017 18:08

РТС прица једно а народ у Србији друго , исто као и код нас са РТРС ом. Па зато Вуциц воли Милорада. Слицна им је владавина.

ОДГОВОРИТЕ