ЕП: Побједа, по плану! "Орлови" рутински до 3-1!

Умало трипл-дабл Богдана, Србија боља од Велике Британије! Репрезентација Србије победила је Велику Британију са 82:68 у четвртом колу групе Д Европског првенства.  Српски кошаркаши мирно победили Велику Британију и усмерили мисли ка последњем мечу групне фазе, против Белгије. Дозиран напор, сачувана снага и Богданова "ол-раунд" партија.  Био је то само јачи тренинг, а Богдан је флертовао с трипл-даблом.  Србија лако стигла до треће победе у Групи Д - 82:68.

Кошарка 05.09.2017 | 17:42
ЕП: Побједа, по плану! "Орлови" рутински до 3-1!
Изабраници Александра Ђорђевића одиграли су колико им је било потребно и на крају забележили важну победу.

Најефикаснији у победничком саставу био је Богдан Богдановић са 18 поена, а притом је имао и седам скокова и исто толико асистенција.

Од старта утакмице видело се какав ће ток имати овај меч. "Орлови" су дозирали своју игру и увек када би Британци пришли на неку пристојну разлику, наши су убрзавали темпо и тако ломили противника.

После прве четвртине предност Србије била је 25:14, а све захваљујући добром финишу деоницу. У наставку меча, Велика Британија се добро држала, Оласени, Окерафор и Кларк су играли одлично, па су Британци пришли на само -5, 39:34.

Ипак, Србија је поново одлично финиширала четвртину, па се на паузу отишло са резултатом 47:38 за Србију.

У другом полувремену виђена је пресликана слика, Србија је константо имала предност, а Британци су се држали колико-толико у мечу. Ипак, Богдановић је у последњо деоници пресудио ривалу, па је Србија заслужено дошла до тријумфа и првог места у групи.

Поред Богдановића, одличан меча одиграо је Стефан Јовић који је имао учинак од 11 поена, пет асистенција и три скока, за индекс корисности 18. Добар је био и Штимац са 11 поена и Мачван са 10.

У пораженом саставу Окерафор је имао 17 поена, Џонсон 13, док је Нелсон убацио 11. Следећи меч Србија игра са Белгијом у четвртак од 16.15.

Зацртано - остварено!

Репрезентација Србије без проблема је остварила и трећу победу на Европском првенству, којом је остала у трци за освајање првог места Групе Д, за шта су јој данас значајно повећане шансе.

Размишљајући и о одмору носилаца игре, чувању енергије и расподели минутаже, селектор Александар Ђорђевић ротирао је играче и само најбољег међу "орловима" - Богдана Богдановића задржао дуже од 22 минута на паркету (26).

Сјајни бек се добро осећао на терену и пружио разноврсну партију, постигавши 18 поена уз по седам асистенција, седам скокова и пет украдених лопти. Завршио је меч са индексом 26 и предводио екипу у тријумфу у којем се "уписали" сви осим Драгана Милосављевића, који је и провео најмање времена на терену.

СРБИЈА - ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 82:68 (25:14, 22:24, 18:17, 17:13)

После одмора од рутинског тријумфа, оствареног уз двоцифрени учинак четворице играча - Владимира Штимца (11), Стефана Јовића (11 п, 3/4 за три, 5 ас) и Милана Мачвана (10), "орлови" ће се посветити последњем изазову у групној фази - утакмици против Белгије (четвртак, 16.15).

За освајање првог места, Ђорђевићевом тиму биће потребна још једна победа, уз тријумф Летоније над Турском!

Рутински, без стреса. Јачи тренинг, да тако констатујемо. Кошаркашима Србије није било потребно да се превише муче против Велике Британије како би уписали и трећу победу у Групи Д и тако наставили потеру за Русијом и врхом табеле пред завршно коло, које ће бити одиграно у четвртак. Србија – Велика Британија 82:68 (25:14, 22:24, 18:17, 18:13).

Тражио је селектор Александар Ђорђевић печат, потврду добре игре против Турске и нову рецку у тефтеру. Добио је оно што је тражио, а успут је имао тај луксуз да пружи шансу свима – да распореди минутажу и не размишља о томе да ли би коначни исход утакмице могао да се доведе у питање. Дали су Орлови себи одушка пошто су прегрмели турски пакао, тако да им не треба ни замерити што су играли нешто опуштеније, с мањим залагањем у одбрани и без некакве атракције. Додуше, у тој опуштености Србија је поново ривалу допустила велики број тројки (8/22), што је на овом тренутку бољка ове екипе. Опет, треба истаћи да је коначних 82 поена убачено на чак 27 асистенција, те да је Србија имала чак једанаест украдених лопти. 

За победу било је довољно само да се појача гас у трећем кварталу, односно појача одбрана за октаву више. И то је било то. Остатак меча Србија је одиграла са пола гаса. Најефикаснији играч Орлова био је Богдан Богдановић са 18 поена, с тим да му је јако мало фалило да прибележи трипл-дабл са по седам ухваћених лопти и асистенција. Укључујући и пет украдених лопти. По једанаест поена имали су Стефан Јовић и Владимир Штимац, с тим што је Бајернов плејмејкер убележио пет асистенција, а Ефесов центар исто толико скокова. Милан Мачван је имао 10 кошева. 

Сада је најважнија утакмица са Белгијом, али онда ће све очи бити упрте у судар Летоније и Турске (четвртак, 19.45), који ће све решити. 

Баш како се и очекивало, Србија је Велику Британију победила комбинованим оружјем – шутем са дистанце и погоцима из рекета. Већ у првих дванаест минута утакмице Србија је погодила мету чак осам пута ван линије 6,75 метара. До полувремена било је десет, а на толико смо остали до краја утакмице.

Осим тога, селектор Ђорђевић је добрано искористио висинску предност и тако учинио да Србија дође до двоцифрене предности. Таква поставка била је ефективна у другом кварталу, када су Марјановић, Штимац, Мачван и Лазић убацили 14 поена управо из непосредне близине коша. У комбинацији са стрелама Мачвановим, Јовићевим, Мицићевим иБогдановићевим стрелама, без проблема стигло се до довољно високе разлике, а предност се чувала практично 37 минута. Од тренутка када је Србија први пут стигла до вођства, до последњег звука сирене.

Умела је екипа Џоа Прунтија тек спорадично да узврати на рафалну паљбу са супротне стране. Али, чак ни најбољи стрелци Велике Британије нису могли да нашкоде српској одбрани, иако је у одређеним моментима била мало успавана. Искусни Ендрју Лоренс био без икаквог нападачког учинка и утицаја на саму игру, док дабл-дабл машина Гејб Оласени није испунила своју норму, иако је на крају имао 13 скокова. Уз тек шест поена. Код Велике Британије Теди Окерафор је убацио 17, а Кајл Џонсон 13 поена. 

Среда ће бити слободна за екипе у Истанбулу, а онда се улази у луду завршницу. А многи ће, осим за Србију, навијати и за тријумф Летоније над Турском.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА - СРБИЈА 68:82
/14:25, 24:22, 17:18, 13:17/

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА: Данг Акодо, Џонсон 13, Мокфорд, Лоренс, Окереафор 17, Кларк 8, Мари 8, Боатенг, Нелсон 11, Ачара 5, Оласени 6, Џозефс.

СРБИЈА: Мачван 10, Богдановић 18, Лучић 2, Милосављевић, Бирчевић 5, Штимац 11, Лазић 2, Мицић 8, Гудурић 5, Јовић 11, Кузмић 6, Марјановић 4.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар