Директору 40 мјесеци затвора

Апелациони суд Брчко дистрикта осудио је Мирона Буру, директора брчанског Уреда за управљање јавном имовином, на јединствену казну затвора од три године и четири мјесеца затвора за већи број кривичних дјела против службене дужности откривених у антикорупцијској истрази кодног назива "Бинго".

Босна и Херцеговина 05.09.2017 | 17:09
Директору 40 мјесеци затвора
Како наводе из брчанског Тужилаштва, Буро је правоснажно осуђен за кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења и кривотворења службене исправе на до сада највишу казну затвора за корупцију од оснивања Брчко дистрикта.

- Након претреса пред Основним судом и жалбеног поступка пред Апелационим судом Дистрикта њему је за осам доказаних тачака оптужнице изречена јединствена казна затвора у трајању од три године и четири мјесеца. Уз Буру су као саизвршиоци по појединим тачкама оптужнице осуђени и његови сарадници Садем Плакало и Рино Бајер, први на пет, а други на четири мјесеца затвора - казали су из Тужилаштва Брчко дистрикта. 

Оптужницом из 2013. године брчанско Тужилаштво оптужило је Буру да је у периоду од 2009. до 2011. године искориштавањем службеног положаја, необављањем или несавјесним обављањем дужности или кривотворењем службених исправа једном броју привредних субјеката омогућио остваривање имовинске користи, док је другима нанио штету.

Њему су тада стављена на терет бројна кривична дјела из области корупције, углавном злоупотребе положаја или овлаштења и кривотворења службених исправа, те несавјестан рад и преваре у служби.

- Оптужне наводе Тужилаштво је заснивало на више од три стотине материјалних доказа, те исказима око педесет свједока и вјештака из подручја ужих специјалности важних за доказни поступак. Након што је Тужилаштво извођењем доказа пред судовима дистрикта доказало оптужбе по готово свим тачкама оптужнице, Буро је правоснажно осуђен на јединствену затворску казну од скоро три и по године наводе из ове правосудне институције.

Највиша појединачна казна од три године изречена му је због незаконитог издавања дозволе за брисање хипотеке на некретнинама бившег БИМЕКС-а, чиме је заложном повјериоцу "АГРОБАНКА" а.д. Београд онемогућена наплата потраживања у износу од преко 15 милиона марака. Осуђујућом пресудом оштећена банка је ради остваривања имовинскоправног захтјева упућена на парнични поступак.

По осталим тачкама оптужнице, за које је осуђен сам или заједно са Плакалом и Бајером, изрицане су ниже казне затвора, од 30 дана до три мјесеца.

- Оптужница против директора и радника Уреда за управљање јавном имовином проистекла је из опсежне антикорупцијке истраге, након чега је због основане сумње на бројна кривична дјела корупције оптужен већи број политички и професионално ангажованих особа у јавном сектору. Узевши у обзир поступак против осуђених из Уреда за управљање јавном имовином и раније правоснажно окончане предмете оптужбе Тужилаштва Дистрикта у знатној мјери показале су се основаним с обзиром на то да су оптужени јавни функционери оглашени кривима, било по свим, било по појединим тачкама оптужнице - навели су из брчанског Тужилаштва.

(Фактор)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тик так

05.09.2017 15:43

Ипак се креце. Ал' у том дистрихту.

ОДГОВОРИТЕ