Морина може бити изручен Србији

Врховни суд Републике Хрватске одбио је жалбу Исмаила Морине на првостепено решење и утврдио да су испуњене претпоставке за изручење Републици Србији, а коначну одлуку треба да донесе министар правосуђа.

Србија 05.09.2017 | 16:00
Морина може бити изручен Србији
Морина је ухапшен у јуну на подручју Дубровника, по потерници Србије која га терети да је пре три године, управљајући дроном који је носио националистичка обележја с картом тзв. Велике Албаније, прекинуо фудбалску утакмицу репрезентација Србије и Албаније у Београду, након чега су уследили навијачки нереди.

Његово изручење још је у јулу одобрио дубровачки Жупанијски суд, утврдивши да су испуњене све законске претпоставке, али је после жалбе Морине Врховни суд 10. августа то решење укинуо и случај вратио на ново одлучивање.

И у поновљеном поступку дубровачки суд је одобрио изручење, Морина се поновно жалио, а Врховни суд овог пута је одлучио да његова жалба није основана, односно да су испуњене све законске претпоставке за изручење.

Закључено је поред другог да се из тврдњи које је Морина изнео у својој жалби "не може оправдано претпоставити да ће изрученик у Републици Србији, само због тога што је Албанац и због својих политичких уверења бити дискриминисан током суђења, односно да ће му због тога положај бити отежан".

Своју одлуку Врховни суд треба да проследи првостепеном суду у Дубровнику који о свему треба да обавестити министра правосуђа који доноси коначну одлуку.

Агенција Хина наводи да је према неслужбеним информацијама Морина у Хрватској затражио азил, што би могло утицати на коначну одлуку о изручењу.

Морину, који је по потерници у јуну ухапшен на дубровачком подручју, Србија терети да је пре три године, управљајући дроном који је носио националистичка обележја с картом такозване Велике Албаније, прекинуо фудбалску утакмицу репрезентација Србије и Албаније у Београду.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лудост

05.09.2017 14:10

Дајте људи око једне будале да се споре земље.Има ли иста преце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 15:35

Сто И треба.кад су срби у питању онда изруцуј а кад други онда је проблем.има да га доцекају ко пасу а како цему бити онце само знати.

Name

Ре

05.09.2017 16:03

Реално овом цовјеку це Србија морати јос да одплати одстету за проведено врјеме у притвору! Ово ста је он направијо је обицни прекрсај а не кривицно дјело! Једино новцана казна за друго га не могу судит!

Name

Рођо

05.09.2017 16:10

Што би се на тзв.бошњачком рекло,"суХо" бријање га чека.

Name

АХАХХАХАХАХАХА

05.09.2017 16:33

шта ради Србија ццц, она преко интерпола тражи човјека који је практично направио најобичнији прекршај, на крају ће те морати исплатити и пар милиона одштете за малтретирање и проведено вријеме у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.09.2017 18:27

Ајде је ти прекини у било којој земљи еу па реци како није ниста ,а видјецес онда како цес се провести и ко це одсету да плаца.

Name

Србин

05.09.2017 16:35

Ако га смјесте у затвор у србију има да му буде супак ко лијевак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

05.09.2017 17:42

Види га какви је ко цудовисте треба му забранит улазак у Србију у свету земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санел

06.09.2017 05:47

Свака њему цаст понизио вас је у сред београда треба се прво сјетит па то јос извести свака му цаст показао је колико су срби глупи

ОДГОВОРИТЕ