Арчибалд Рајс: Пријатељ Срба

Мачванску равницу до сада није мимоишла нити једна буна, устанак нити рат. Свом својом силином бројни злодуси газили су ту домаћинску низију. У њој је почео и Први свјетски рат који је узео преголем данак. Посебно у Прњавору и Лешници.

Србија 05.09.2017 | 13:49
Арчибалд Рајс: Пријатељ Срба
Мачванска села шире се и дуже: Бадовинци, Лешница, Црна Бара, Глоговац, Клење, Баново Поље, Очаге, Мачвански Причиновић, Дубље, Табановић, Штитар, Мачвански Метковић, Ноћај, Совљак и друга, али, за разлику од њих, Мачвански Прњавор све више има осмјех варошице. И заслужио је.

Ово велико насеље не зна се да ли је шире или дуже. Правцем сјевер – југ на два једнака дијела пресјеца га „подрињска магистрала“, пут који од Шапца пространом Мачвом води до Лознице, а онда кроз Подриње у Мали Зворник, па у Љубовију и Бајину Башту – све до Калуђерских бара на планини Тари.

Кроз Мачвански Прњавор тим путем сада пролазе добри људи – али је увијек кобно када њиме, а понекад и са свих страна, долазе злодуси. Пакленици су, преко Дрине, долазили чак два пута у двадесетом вијеку.

Први пут у љето 1914. године, прешавши Самуровића аду код семберског села Амајлије, преко Алановића навоза, и други пут средином прољећа 1941. године. Оба пута били су у скоро истим одорама. Они цара Фрање носили су модроплаве, а Хитлерови униформе тамнозелене боје. И једни и други дошли су истим злочиначким, крвожедним намјерама.

Ови други, са челичним шљемовима били су исто крволочни као Јозефови солдати. И једни и други сравнили су Прњавор, а његову православну цркву претворили су у коњушницу.

У љето 1914. плануо је Први свјетски рат. Мачва, Прњавор, Јадар, Гучево, Поцерина и Подриње били су у његовом епицентру – па је зато баш ту и започео, до тада невиђен, погром и покољ Мачвана.



У историјским документима и у црквеном љетопису пише да је дванаести август 1914. године био кобан за ово насеље и његову цркву, јер је тада Пета аустро-угарска армија, чији је фронт био од ушћа Дрине у Саву код Раче до Зворника, за само седам првих дана рата починила нечувене злочине - Прњавор је доживио стравичан покољ.

О том варварском походу злодуха, када је тај дио Мачве крволиптао, искрено је свједочио доктор Рудолф Арчибалд Рајс - Швајцарац. Велики пријатељ Срба, Мачвана посебно.

У знак захвалности због тога је проглашен за почасног грађанина Прњавора, а Прњаворчани су му подигли и споменик у порти храма Пророка Илије, недалеко од гробнице у којој су кости неколико стотина становника овога мјеста - жртава војске Фраца Јозефа из љета 1914. године и фашиста из 1941. године. Ту прњаворску спомен-костурницу називају још и подринском Ћеле-кулом.



Извјештаји Арчибалда Рајса са ратишта из Србије изазвали су велику пажњу у Европи, открили су истину о злочинима аустроугарске војске у Мачви и Подрињу и помогли да се у јавном мњењу европских земаља створи слика о праведној борби коју је током Првог свјетског рата водила Србија.

Арчибал Рајс, швајцарски професор и научник, криминолог и хуманиста, провео је четири године у редовима српске војске, биљежећи злочине које је Аустроугарска војска вршила над Србима, О томе је написао неколико књига, међу којима је најпознатија Шта сам видио и преживио у великим данима, али и брошура Чујте, Срби у којој је помогао Србима да упознају сами себе и своје мане.

Према књизи Даринке С. Рајичић Храм светог пророка Илије 1907-2007. и 85 година спомен-костурнице, ова гробница је освештана петог новембра 1922. године.

Тог дана у Прњавор се слегао велики број државних званичника, црквених великодостојника, родбине невиних жртава које су побили јуришници Фрање Јосифа, Мачвана, Подринаца, Поцераца, Сембераца... Саобраћао је и специјални воз од Шапца до Прњавора. Међу окупљенима био је и доктор Рајс.



Записано је да је том приликом Арчибалд Рајс говорио, на француском језику уз помоћ превпдиоца Саве Микића, са степеништа костурнице, у којој је тада било 365 жртава. Хуманиста Рајс својим ријечима гануо је све присутне.

Оно што сам видео у јесен 1914. године у Прњавору, некада тако поносном и веселом прелази сваку људску машту. Лешеви измрцваљених жена, деце и стараца, куће у рушевинама - куће са чијих се згаришта дизаше још један дим и чији зидови бејаху умрљани крвљу невиних жртава.

Рајс је још говорио, забиљежила је Даринка С. Рајичић, о мајкама које су у ратно предвечерје обилазиле хумке подигнуте на брзу руку, о њиховом нарицању и јауку који се разлијегао мачванском равницом.

Забиљежио је да су људи убијани на најсуровије начине: били су разапињани коњима, бодени бајонетима, спаљивани у школама, печени на ражњу... Рајс је забиљежио и случај да је тромјесечна беба бачена изгладњелим свињама.

Дошао је и до података да су тада убијена хиљаду двјеста педесет три лица, међу којима двјеста осамдесет осам жена, седамдесет седморо дјеце, од једне до десет година, шездесет и двоје дјеце од десет до петнаест година. Овом броју жртава, Рајс додаје и песто четрдесет четири нестала лица који су одведени преко Дрине и никада се нису вратили.

Арчибалд Рајс преминуо је осмог августа 1929. године. На његовој сахрани, на топчидерском гробљу у Београду, присуствовао је велики број Прњаворчана предвођених свештеником Миланом Никитовићем. Они који нису били на сахрани оплакивали су доктора Рајса као најрођенијег.

У Летопису цркве пророка Илије записано је и ово:

Одласком Рајса српски народ је схватио да је изгубио човека који је у своје време вредао нашој отаџбини више него дивизија војника. нестало је највећег поклоника наших ратничких свитања.



Велика прњаворска улица, која од подринске магистрале, у центру села, води поред цркве и спомен-костурнице према брду Џајевац, Пустипољу и средњовјековном манастиру у Чокешини, носи име доктора Арчибалда Рајса.

Доктор Рајс рођен је осмог јуна 1875. године у Лозани, у Швајцарској. Био је хемичар и доктор природних наука. Написао је шеснаест књига, а био је дописник енглеске, франуске и њемачке штампе.

Написао је више од шест стотина чланака. Његови текстови о страдању српског народа у првом свјетском рату никога нису остављали равнодушним, јер су били оштри и убојити. Са српском војском прешао је Албанију, а по његовој жељи срце му је сахрањено на Кајмакчалану. Био је носилац бројних, највиших одликовања Србије.

На кајмакчаланској урни је писало:

Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана
Златно срце спава,
Пријатељ Срба из најтежих дана,
Јунак Правде, Истине и Права,
Швајцарца Рајса, ком' нека је слава.

Нажалост, урна са Рајсовим срцем поломљена је приликом једног налета Бугара у Другом свјетском рату.

У миру Божијем, у гробној тишини и тами костурнице почивају прњаворске жртве из два велика свјетска рата, у којима су невиђени силина и бјес злодуха баш истрешени у овој питомнини. Имена жртава уклесана су на плочама постављеним по њеним зидовима.

Упадљиве су и три фреске сликара Боцарића које приказују стријељање у Прњавору и оближњој Лешници, затим прњаворску школу у пламену и распеће седамнаестогодишњег Николе Пејића.

Прњавор је два пута пострадао. Овакав какав је сада Мачвански Прњавор, са свом својом љепотом и горком прошлошћу, окружен смарагдном Дрином и обронцима планине Цер, привлачи већ низ година сликаре из цијелог свијета – на ликовној колонији.

И увијек им се приповједа о страдању овог дијела Мачве.

И о злодусима.

И о хуманисти Рудолфу Арчибалду Рајсу.

О њему посебно и поносно.

Али и свима и свакоме . И у свакој прилици.

О пријатељу Срба из најтежих дана.

БН/ Тихомир Несторовић

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Арчибалд

05.09.2017 13:52

То су ти бјелосвјетски окупатори (Османлије, Аустроугарска, Њемачка, НАТО и њихови подгузци) који нас стално уништавају и против којих стално морамо да се боримо за слободу и правду. Данас запад и даље затире сјеме Србима, али ни један модерни Арчибалд Рајс не смије о томе отворено да пише. Черчил је рекао да "једна истина мора бити опкољена батаљоном лажи" па нас је западна пропаганда зато и окпколила батаљоном лажи. Због тих лажи би сваки модерни Рајс био постављен на стуб срама јер је на страни "злих" Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

05.09.2017 16:49

цитао сам ову књигу од срца је препоруцујем свим србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нусиц

07.09.2017 17:59

Срби не воле странце који им помазу,Арцхибалд Рајс је једну голготу просао кроз Албанију,другу кроз Београд који му је окренуо ледја након рата.Арно,Француз који помазе Србе на Косову пролази кроз пакао српске администрације и завидних нељуди.

ОДГОВОРИТЕ