Српски љекари ће лијечити Младића

Тим српских љекара требало би ускоро да отпутује у Хаг, гдје ће прегледати бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, потврдио је, за “Новости”, његов син Дарко, по повратку из посјете оцу, у Холандији.

Србија 05.09.2017 | 13:12
Српски љекари ће лијечити Младића
“Ријеч је о љекарима који су прољетос вјештачили његову медицинску документацију и чији налаз није испоштован само зато што га нису лично прегледали. Њему је стање све лошије, али му, упркос томе, љекари у Схевенингену не мијењају терапију. За шест година није урађена ниједна препоручена дијагностичка метода, па се надамо да ће га пустити на привремено лијечење у Србију, гдје ће сви пропусти бити надокнађени”, каже Дарко Младић.

Уколико добију одобрење Хашког трибунала да прегледају генерала, љекари ће послије прегледа сачинити извјештај на основу ког ће одбрана упутити Трибуналу захтјев за његово привремено пуштање на слободу ради лијечења. Паралелно с тим, упутиће захтјев и Влади Србије за давање гаранција за његов привремени долазак у Београд. Породица и одбрана се надају да ће те гаранције и добити, као и да ће их Хаг признати.

“Сви смо веома забринути, чак су и хашки љекари констатовали да му је, уколико се ништа не предузме, живот угрожен. Мој отац је сагласан са лијечењем у Србији. Веома је слаб, иако се током посјета трудио да то не покаже пред унуцима. Првог дана није успио да издржи цијелу посјету, а кад смо отишли, спавао је од тог поподнева до сутрадан ујутро, дуже од 12 сати. Надам се да сви схватају колико је ситуација алармантна”, каже Младићев син.

Да би му олакшали посјете, син, снаха и унуци наредних дана долазили су мало касније и тако сами скраћивали заједнички проведено вријеме. Ратко Младић се свесрдно трудио да унуци не примијете колико му је лоше, причао је са њима и шалио се.

Одмах по повратку, Дарко је почео да прикупља потребну медицинску документацију која ће олакшати посао тиму српских љекара и која ће бити достављена Влади уз захтјев за давање гаранција.

”О свему ће на крају одлучити Трибунал. Судбина мог оца је у њиховим рукама. Али чак и по њиховим правилима, морали би да га пусте на ликечење, јер су пуштали и лакше случајеве од њега, као и оне који нису болесни. Чак су им дозвољавали да се баве политиком, као што је био случај с Рамушем Харадинајем. Нема разлога да Ратко Младић буде другачије третиран од било ког другог притвореника. Као орган УН, Трибунал је у обавези да има исти третман према свима”, констатује Дарко.

Од када је стигао у Хаг, 2011. године, бивши командант ВРС имао је упалу плућа, два мождана и један срчани удар. У марту је у сну имао још један петоминутни мождани удар. Према проценама љекара, да је трајао само минут дуже, болесник се не би пробудио.

Десна страна му је слабо покретна, има повремене краће губитке памћења и грчеве у мишићима, притисак му скаче преко 200, ноћу трпи ужасне болове од којих не може да спава… Његова одбрана је већ једном поднијела захтјев Трибуналу за лијечење у Русији, а гаранције је дао лично предсједник Владимир Путин. Трибунал их је, међутим, одбио.

Иницијатива Министарства

Министар правде Србије Нела Кубуровић требало би да до краја ове недјеље пошаље Хашком трибуналу иницијативу да Ратко Младић добије одговарајуће лијечење.

Вјерује се да ће Младић добити и гаранције Владе за привремено пуштање на слободу, а од Хага зависи да ли би, и када, могао да се нађе у Београду.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

попара

05.09.2017 12:44

Мозда му треба однијети саку Ароније,као сто је Сесеља излијецило.Говорили су да Сесељ умире,писали мјесецима а онда он нагло оздравио.Ови љекари из Србије имају за задатак да га доведу брзе до умирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 16:22

То је нацин да јос неко дигне лову на рацун Србског патритизма. Од лецења нема ниста јер ко ме је стало до Младица и његових дјела осим породици???

Name

Индијанац

05.09.2017 16:33

Зар нике Памперко прије пар дана (по писању истих медија) био ОДЛИЧНОГ здравља? Без сикиранције, живјет ће 'еројчина до изрицања пресуде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 17:20

Попуси лулу мира.