Мјерење брзине је противуставно

Некадашњи коминистар полиције Божо Прелевић рекао је да је нови систем мјерења просјечне брзине возила између двије наплатне рампе бесмислен и противуставан, док је за директора Комитета за безбједност саобраћаја Дамира Окановића то, уз радаре, дронове, пресретаче и камере, додатна мјера да се смањи број страдалих у саобраћају.

Србија 05.09.2017 | 13:08
Мјерење брзине је противуставно
Поводом данашњег почетка мјерења просјечне брзине између наплатних рампи на аутопуту, Прелевић је рекао да тај систем у пракси неће моћи да функционише.

"Тај закон ће повећати корупцију, створити невиђене гужве на наплатним рампама, али ће довести до тога да ће странци због таквог безобразлука (јер нису инфрормисани) заобилазити Србију и ићи алтернативним путевима", рекао је Прелевић.

Додао је да је неприхватљиво што закон још није усвојен, а надлежни најављују да ће наплаћивати казне.

Према његовим ријечима, тај закон, који се коси са уставом и законима, не може да пређе ниједну озбиљну стручну расправу јер је посљедица свега онога "како мали Перица замишља одговорност".

Он сматра да је мјера бесмислена, између осталог, зато што не постоји ни прави начин да се странци обавијесте о новим правилима, али ни да се утврди ко је и на ком дијелу пута и колико прекорачио брзину.

Проблем је, додао је, и то како ће се утврдити ко је возио када постоји више возача у аутобусу, или када је ријеч о рентираним или украденим возилима, али и онима који електронским путем плаћају путарину.

"У једном аутобусу постоје три возача, како се утврђује који је прекорачио брзину, да ли је возио 10, 30 или 50 километара брже", рекао је Прелевић и подсјетио да сваки возач може да вози и 100 километара брже, а послије тога да сједи и пије кафу, или да чека испред наплатне рампе уколико види да је стигао раније.

"Да ли све то значи да нисам прекорачио брзину", упитао је Прелевић и додао да се тако не зна ни да ли је неко поштовао брзину на мјестима гдје постоји ограничење.

Према његовим ријечима, надлежни су морали на потпуно другачији начин да рјешавају проблем брзине.

"Тај закон се коси с филозофијом нашег законодавног ситема, али и са основним нормама и поставкама кривичног и прекршајног права којима мора да се утврди ко је крив и за шта је крив, као и то да ли је дело урађено са умишљајем или из нехата, али и на основу чега се утврђује да је неко крв", рекао је Прелевић.

Према његовим ријечима, судије ће бити затрпане, јер ће им доводити и неколико хиљада возача дневно, а проблем ће, предвиђа, постојати и с преводиоцима, а неће се знати ни који је суд надлежан.

"Како ћете странцима, на пример Турцима који живе у Шведској, објаснити да тако нешто - што не постоји нигде у Европи - постоји у Србији и да због тога може бити кажњен", рекао је Прелевић и додао да гужве могу да стимулишу возаче да возе брзо, јер знају да ће захваљујући њима остварити просјечну брзину.

Извор: Курир

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Омерта

05.09.2017 11:12

Ако мислите на безбиједност покрпите рупе на путевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.09.2017 12:39

Возим 200 на сат,сједнем попијем кафу и сјебем њихов закон..

Name

Немогуце,

05.09.2017 13:00

Само измисљају законе,како јаднога малога цовека опехарити,стварно ми се ово све смуци.

Name

Суперхик

05.09.2017 12:55

Путеви су ужасни рупа на рупи прво покрпите рупе које праве видна оштећења на возилима па онда тражите тех исправност а брзина јест проблем а највише притишћу гас ови са кршевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крс

05.09.2017 13:08

СА крсом , немам ста да остетим возим колко мозе док се не распане а казне - нек плати МИЛОРАД ?

Name

То је

05.09.2017 13:47

Србија господара Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радар

05.09.2017 14:41

Није то мјера да се смањи број страдалих у саобрацају, него јос један нацин да се напуни дзепове. Такве мјере нема ни у једној европској дрзави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.09.2017 18:37

Има друзе у Италији,један нацин да се утврди брзина кретања аутопутем полицајац ти узме картицу приликом изласка на рампу.Само слабо се користи послије уводјења система тутор.То су два мјерна мјеста на дијелу ауто пута гдје нема излаза нити пумпи и то је то.Онда прица о пијењу кафе и сл пада у воду

Name

Заморчад

05.09.2017 15:34

ће грађани постати а пандури ће се иживљавати. Смртност неће бити мања али ће атња бити већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боки

05.09.2017 20:57

Ја возим кроз италију бар 10-15 пута годисње, тутор постоји али нико јос никада није казну платио па ни ја који возим минимално 30 висе нецо дозвољено. Ово сто србија ради је срамота зива, рупа на рупи, смезуран пут, мало мало па нагиб, страхота. Понекад имам осјецај да це ми тоцкови отпасти. Поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ггггиоп

07.09.2017 14:57

Будале шта друго реци....умјесто да олакшају људима они отезавају

ОДГОВОРИТЕ