Осам година након гола Милијаша Французима - СП на нишану!

Србија против Ирске у Даблину игра вероватно и кључну утакмицу у овим квалификацијама. Четири могуће измене у односу на утакмицу са Молдавијом у суботу. . .

Фудбал 05.09.2017 | 16:15
Осам година након гола Милијаша Французима - СП на нишану!
Биле су то последње лепе успомене на српски фудбал. Онај скок Милана Јовановића у канал Нелсон Мандела Беј стадиона у Порту Елизабету после гола Немачкој, па нешто касније пенал који је Владимир Стојковић одбранио Лукасу Подолском. Била је то прва победа над неком ТОП репрезентацијом после дуга година. Али била је то само последица. Јер право да се уопште нађемо на Мундијалу у Јужној Африци, нашем последњем великом такмичењу, изборено је још раније, пред оних 50.000 људи на “Маракани“, полуделих од радости против петарде против Румуна...

У ствари, можда још мало раније. Јер ако је судар са нашим источним комшијама био коначни обрачун за јужноафричку визу, кључни је одигран месец дана раније. Датум се баш не поклапа са овим данашњим, али ситуација је веома слична. Јер тог 9. септембра 2009. године Орлови су играли за Мундијл. На Топчидерско брдо дошла је моћна Француска са Тијеријем Анријем, Николом Анелком, Виљемом Галасом и Ласом Дијаром, али се на крају Србија после гола Ненада Милијаша са пенала задржала на афричком курсу извукавши реми од 1:1.

(П.С. Хваљен да је Роберто Росети који је онај старт Уга Љориса на Николу Жигићаокарактерисао као прекршај за најстрожу казну и црвени картон за француског голмана).



Јер да се не лажемо, Орлови вечерас у Даблину играју за Мундијал. И може бити да ће бити у веома сличној ситуацији као њихови претходници те 2009. године. Као што су тада кидисали Анри, Анелка, те још млађани Франк Рибери - а сетимо се да смо у других 45 минута дрхтали под константном опсадом - тако ће се и вечерас од 20.45 на стадиону Авива на гол Владимира Стојковића залетати Шејн Лонг, Џонатан Волтерс, Роби Брејди и остали.

Анри, Анелка, Рибери... Лонг, Волтерс, Брејди... Јасно вам је, Орлови пред собом имају шансу каријере. Да, тачно је да није лако играти у Даблину, да су тамо пре само две године кости остављали и Немци, али тачно је и да су се у јуну одатле непоражени вратили и једни Аустријанци. А вратити се непоражен значило би да Србију само још гостовање у Бечу и дуел са Грузијом на домаћем терену деле од пласмана на Светско првенство. Вратити се са три бода у џепу? Значило би да смо једном ногом већ у Русији.

Притом, Ирска ће у Даблину играти без двојице врло битних играча: Шејмуса Колмена и Џефа Хендрика. Под великим знаком питања су и Ејден Мекгиди и Вес Хулахан, можда технички и најпоткованији Ирски играч, иако често није у првом плану код Мартина О’Нила. Ко ће све њих заменити? Нико не може са сигурношћу да каже. О’Нилове замисли тешко је предвидети.

Славољуб Муслин барем до сада није био толика енигма. Он се углавном држао добро опробаног рецепта. А како се сада у тим враћају Владимир Стојковић и Лука Миливојевић - обојица су одслужили суспензије - Предраг Рајковић и Немања Гудељ вероватно ће поново на клупу. Очекује се и да би Јагош Вуковић могао да поново заузме место у последњој линији на уштрб Николе Максимовића, те да би Антонио Рукавина могао да из тима истисне Мијата Гаћиновића, јунака победе над Молдавијом. Просто, сада ће много више пажње бити посвећено дефанзиви.

Није лако играти у Даблину. Чак 49.000 улазница било је продато до јуче. Само око 200 наших на трибинама стадиона Авива. Биће бучно. Једино што ће прекидати грају са трибина биће звуци кости како ударају једна о другу. Ирци су то. Играће у кост и у месо.

Али ми смо бољи. Упамтите то.

ИРСКА - СРБИЈА, 20.45.

Стадион: Авива;
Капацитет: 51.700;
Судија: Кунејт Чакир;

Ирска (4-2-3-1): Рендлф - Кристи, Дафи, Кларк, Ворд - Артер, Мејлер - Волтерс, Брејди, Меклин - Лонг;

Србија (3-4-3): Стојковић - Ивановић, Настасић, Вуковић - Рукавина, Миливојевић, Матић, Коларов - Тадић, Костић - Митровић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар