ЕП: Срби ''лудаци'', господа Турци, селектор чека печат!

Најбољи кад је најпотребније, по укусу селектора, у мечу чија је атмосфера била достојна самог финала – Србија је добила утакмицу која “мења ток првенства“.

Кошарка 05.09.2017 | 13:45
ЕП: Срби ''лудаци'', господа Турци, селектор чека печат!
Тако ју је најавио селектор Турске Уфук Сариџа, очекивао је да ће његов тим усмерити као победничком путу, али су „Орлови“ показали да су јачи и од притиска десет хиљада фанатичних домаћина.

“Најбоље функционишемо под притиском", објаснио је једноставно Владимир Лучић. 

Добра игра на припремама и бројне повреде натерали су многе да кажу: “Не ваља ово, прерано у форми“. Уследиле су две бледе партије на отварању првенства и исти ти су сигурно рекли: “Није добро темпирао форму“. 

А онда је уследио меч који често може да лансира екипу. Мотивисани домаћин, и то Турска која је по правилу увек одлична на свом терену, десет хиљада навијача, притисак на судије, али ништа то није били довољно да се сломе “Орлови“.

Било је опет осцилација, али много мање, одбрана је деловала много организованије и дисциплинованије, напад је био далеко енергичнији и креативнији.

“После пораза од Русије који их је све погодио, играчи су се сами окупили, разговарали о свему, јако их интересује сваки детаљ. Питали су наравно Богдановића и Штимца о свим играчима Турске“, открио је једну од “тајни“ успеха селектор.

Против Летоније је заблистао Богдановић, против Русије осим његовог доброг кратког периода током другог полувремена остали се играчи опет нису истакли, али су се сви пробудили за Турску.

Јовић је сјајно командовао нападима, Милосављевић и Лучић“гризли“ на сваку лопту, Мачван капитенски диктирао ритам, а Богдановић се у најтежем тренутку трансформисао у Кобија Брајанта и са десет поена у низу сломио Турке.

“Остали смо концентрисани, мирни, јединствени, то су све обележја правог тима. Ово је била тимска победа, сваки играч је дао део за победу. Сви са клупе су додавали снагу екипи. Поносан сам“, истиче Александар Ђорђевић.

Због честих негативних искустава плашили смо се судија, нису блистали, често се стицао утисак да само чекају контакт да свирају фаул за Турке, али им наши играчи нису дали шансу да директно утичу на исход.

Није било нервозе, фрустрација, приговора, притиска, играли су своју игру, били у свом свету у глави и слушали селектора.

Извојевана је велика, огромна победа, због које првенство као да је тек почело. Сада је све у рукама нашег тима, следе дуели са екипама које су бар на папиру аутсајдери, али неће бити нимало лако.

Посебно у првом наредном мечу против Велике Британије, јер је дуел са Турском исцедио “Орлове“ како физички тако и ментално, а у окршај улазе после свега око 18 сати после претходног.

“Много је битно да ово потврдимо против Британије", рекао је капитен Мачван.

Стрепели смо и од пуне Улкер арене, чему се надао домаћин. Није била баш пуна, стигло је око 10.000 навијача, који нису импресионирали на почетку, али су се пробудили када је њихов тим преокренуо средином последњег квартала.

Орлило се са трибина, тресла се земља код сваког коша Турске, али то није омело "Орлове". Када се чинило да је немогуће чути шта ти неко говори, тим Александра Ђорђевића је играо најорганизованије, а потом је Богдановић са две тројке и десет поена у низу потопуно утишао Турке.

На крају, домаћи љубитељи кошарке, које у Европи прати лош глас по хулиганском и дивљачком понашању, показали су својим "колегама" из других земаља господски ниво навијачке културе.

Од првог до последњег тренутка сусрета није било ниједног ексцеса. Нико није ни покушао да звижди током интонирања химне Србије (што није био случај рецимо на мечу са Летонијом), а када је било јасно да је њихов тим изгубио, поздравили су огромним аплаузом обе екипе.

Како сада ствари стоје, Србија ће као друга у осмину финала (прво место још није изгубљено). То тренутно значи – Црна Гора.

Јужна "браћа" су у понедељак поражена у дербију Групе Ц од Хрватске 76:72, све време су заостајали, често били далеко од егала, да би ношени Тајризом Рајсом стигли на пола коша заостатка минут пре краја.

Међутим, "ватрени" су им одолели и стигли до 3-0 уочи судара са најдоминантнијим тимом првенства Шпанијом који ће одлучити о првој позицији.

Хрвати су у центру пажње због још једне ствари. После три кола полако крећу анализе ко су најбољи играчи на Евробаскету, а тим Александра Петровића има своје адуте у конкуренцији "најбољи тандем ЕП".

Бојан Богдановић и Дарио Шарић заједно буквално мељу ривале. "Њихов" Богдановић има просек од 22,3 поена уз 6,3 скокова и 1,3 асистенција, а Шарић 13,3 поена, 4,7 ухваћених лопти и два проигравања по мечу.

У понедељак се исписала и нова страница историје. Адам Ханга је био на корак од трипл-дабла у првој победи Мађарске на Евробаскету после пола века, тачније 48 година.

После три кола позната су већ три учесника осмине финала – Русија, Шпанија и Хрватска.

У уторак Србија "оверава" своју зрелост против Велике Британије, навијаћемо и Летонију како би стигли Русију, док ће Хрватска бити први прави изазов за "Црвену фурију".

"Утакмица са Британијом ставља печат за нас на ову групу у смислу озбиљности, зрелости, професионалности", најавио је Ђорђевић дуел са острвљанима.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

05.09.2017 11:59

Ови Турци више воле Србе од њихове заоставштине на Балкану - Бошњака... А сећају се свега 1389, хајдука, ускока, 1804, 1815, војних Крајина, силних борби, и 1912 (12-те, 12-те Турке истерала...).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 12:58

Ма ја. Све ти знас. Ста једес кад си тако паметан?

Name

Др. Флеминг

05.09.2017 13:01

Бонде, иди бре до Кјуа да ти да нову дозу боба. Требаће ти. Ово је спорт, о'лади иначе ти оде лајсенс ту шит.