Шта се зна о бази Сјеверне Кореје?

Сјеверна Кореја, која је у недељу детонирала хидрогенску бомбу, једна је од најизолованијих земаља, а поједине локације потпуно су ван домета странцима.

Свијет 05.09.2017 | 08:01
Шта се зна о бази Сјеверне Кореје?
Најзанимљивија локација у Сјеверној Кореји, барем након што је постало јасно да режим Ким Џонг Уна нема намјеру да престане са нуклеарним тестирањима како би се домогао нуклеарне бојеве главе коју може да монтира на интерконтинентални балистички пројектил (ИЦБМ) и тако досегнути тло континенталног САД-а, зове се Пунгери.

Тајна локација у планинама

Како јавља ББЦ, ради се о локацији на којој је сјевернокорејски режим од 2006. године спровео шест нуклеарних тестова, укључујући и овај посљедњи при којем су детонирали хидрогенску бомбу, најразорније оружје на свијету. Снага посљедње детонације је, иначе, процењена на 50-ак килотона, што је око три пута више од бомбе која је бачена на Хирошиму 1945. године, преноси Индеx.хр.

Пунгери се налази на сјевероистоку земље на планинском терену. ББЦ наводи како се ради о локацији на којој је смјештен главни погон сјевернокорејског нуклеарног програма и једина активна локација за нуклеарна тестирања на свијету.



Већина познатог о овој тајновитој локацији базира се на сателитским снимцима и праћењу премјештања опреме на том подручју.

Шта се тачно зна?

Сами нуклеарни тестови изводе се у систему тунела ископаних под планином Мантап, недалеко од Пунгерија.

Обавјештајне агенције које прате Сјеверну Кореју детаљно прате ископавање материјала, пред горе споменутим тунелима, како би покушали да закључе припрема ли Ким Џонг Ун нове нуклеарне тестове.

Уочи посљедњег нуклеарног тестирања, у којем је детонирана хидрогенска бомба, сателитски снимци направљени у августу приказивали су да је погон био у стању приправности, што имплицира припреме за нуклеарну детонацију.



Раније ове године сателитски снимци су открили нове радове на копању тунела, а пред један од тунела постављен је неидентификовани комад опреме.

Експерименталне експлозивне направе, пише ББЦ, смјештају се дубоко у тунеле, на сам њихов крај. Тунел се потом затрпа земљом како би се спречило "цурење" радијације, а потом се бомба детонира.

Шта је у близини?

О градовима и мјестима у близини локације Пунгирија зна се врло мало, али се зато нешто више зна о кинеским мјестима недалеко од границе са Сјеверном Корејом.

Конкретно, познато је да је у неколико градова уз границу са Сјеверном Корејом пријављено подрхтавање тла у тренутку извођења нуклеарних тестирања.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар