Србија: Упућена протестна нота

Поводом инцидента који се догодио у суботу у Загребу када су представници Аутохтоне Хрватске странке права износили проусташке и антисрпске политичке ставове испред сједишта Српског народног вијећа и запалиле примјерак самосталног српског недељника "Новости", Србија је упутила протестну ноту Хрватској.

Србија 05.09.2017 | 07:50
Србија: Упућена протестна нота
Протестна нота је уручена отправнику послова Амбасаде Хрватске у Београду.

"Министарство спољних послова Србије сматра да овакав инцидент, извршен од стране неофашистичке политичке групе из Хрватске предвођене њеним председником, у присуству припадника МУП-а Хрватске, представља пример распиривања националне мржње и застрашивања припадника српске националне мањине у Хрватској, покушај ревизије историје као и величање усташког покрета и његових обележја", наводи се у саопштењу МСП-а.

Министарство спољних послова Србије очекује да се извршиоци кривичних дјела оптуже и казне по закону.



"МСП очекује од надлежних институција Хрватске у духу очувања и даљег развијања билатералних односа, да убудуће спречи овакве скупове са извесним крајем, а то је вређање представника српске националне заједнице у Хрватској и Срба у целини", наводи се у протестној ноти.

Група чланова десничарске Аутохтоне хрватске странке права у Загребу је пријетила премијеру Андреју Пленковићу, у случају да скине плочу са натписом "За дом спремни" у Јасеновцу. На протесту су запалили примјерак српског недјељника Новости.

Реагујући поводом тог случаја министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је Србија много пута изразила жељу за дијалогом и добросусједским односима са Хрватском.

"Али то подразумева да се свака од страна уздржава од неких потеза који могу бити провокација или вређање осећања српског и хрватског народа", истакао је Дачић.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

коле

05.09.2017 05:58

Зар се Дациц јос бави политиком? А јел нема нико бољи , па јесмо то пропали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

05.09.2017 07:11

Пева у дуету са Додигом

Name

XX

05.09.2017 07:36

Дачићу имаш подрав од Милошевића??????????

Name

Арwен

05.09.2017 15:51

Милошевићево прасе. Због оваквих се и комшилук понаша тако. А још Вулин неофашиста министар одбране? па то је одма сигнал владама у региону да могу да раде шта хоће.

Name

србин

05.09.2017 11:48

Де болан Дацицу попусти висеСесељ пали хрватску заставу на сред БГ а ти се ухватио сто је неко запалио тамо неке новине ????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија .

05.09.2017 16:03

А Равногорски Цетници кад се построје у Добруну код Висеграда деси ба Дацицу онда неказес ниста цутис и подрзавас .

ОДГОВОРИТЕ