ЕП: ВЕЛИКА побједа Салетових "Орлова" над Турцима!

Домаћин Еуробаскета савладан је после 40 минута праве мушке борбе, са много грешака, али и одличних потеза под притиском.  Ово је Србија! Велики тријумф Орлова над Турском и одличан утисак у крцатој Улкер Спорт Арени!

Кошарка 04.09.2017 | 22:00
ЕП: ВЕЛИКА побједа Салетових "Орлова" над Турцима!
Србија после драме победила домаћина, пала Турска! Репрезентација Србије победила је Турску у трећем колу групе Д Европског првенства у Турској, Финској, Румунији и Израелу са 80:74.

Обе екипе су пре меча трећег кола поражене од Русије па је меч имао велики резултатски значај и за Србију и за Турску. Србија је победом избила на друго место групе Д, у којој Руси још не знају за пораз.

Србија је победила после врло напете завршнице меча серијом тројки у режији Богдановића, Лучића и Јовића које су успеле да преломе резултат у тренуцима када су 'Орлови' драстично пали.

Стефан Јовић је био најбољи у екипи Србије и прави адмирал на терену са 15 поена и 9 асистенција. Богдановић је убацио 17 поена, али су његове две тројке у последњој четвртини када су Турци повели преокренуле резултат на 59:57 у своју корист. Мачван и Лучић су имали по осам поена.

Богдановић је тада у два напада дао две кључне тројке, па Турцима није помогао ни Махмутоглу који је играо као у трансу ван линије 6.75 са својих 19 поена. Још 15 је убацио Џеди Осман, а 13 Семих Ерден.

Репрезентација Србије "једном ногом" је у осмини финала Еуробаскета, после јуначке партије у "Улкер арени" и победе над домаћином Д групе, Турском - 80:74 (21:13, 15:18, 17:14, 27:29)!

"Орлови" улазе у финиш прве фазе са скором 2-1, поравнати са Летонијом, иза непоражене Русије (3-0), док су у доњем делу табеле Турска (1-2), Белгија (1-2) и Велика Британија (0-3).

У уторак од 16 часова играмо против Британаца, а у четвртак против Белгије, па би, ако оправдамо статус фаворита, требало да поправимо скор на 4-1 и у зависности од осталих резултата се пласирамо на прво или друго место у групи.

Победа над Турском плод је до сад највећег колективног напора "орлова", што је Александар Ђорђевић и тражио уочи утакмице.

Играло је 11 играча, сви осим Гудурића, десеторица су се уписала у листу стрелаца, сви осим Лазића, а буквално сви су уградили себе у коначних "плус шест", док су се Турци више пута враћали из дефицита од десетак и више поена, све док им Владимир Лучић тројком за 76:70 у 38. минуту није поручио да вечерас неће моћи до победе.

Неко друго лице, неки други тим! Заправо, ово је права Србија! Каква се чекала, тражила и желела од прве утакмице на шампионату! Али, чувао је селектор Александар Ђорђевић стрпљиво кеца у рукаву управо за најтежи испит у групној фази, Турску и гротло Улкер Спорт Арене. И искористио га је на прави начин. Србија је савладала домаћина овогодишњег Евробаскета резултатом 80:74 (21:13, 15:18, 17:14, 27:29) и послала јасну поруку свим ривалима – ми смо тај тим! Уз нову кључну ролу Богдана Богдановића и низ од десет везаних поена, чиме је поништио велики учинак Турске. Зато је на крају имао 17 поена!

Србија је променила плашт и показала много бољу игру. И то је демонстрирала од првог судијског подбацивања лопте. С много више енергије, жеље, снаге. Пронашла је Србија свој идентитет и препознатљиву игру  - агресивну, на граници фаула, убитачну за сваког противника! И Турска се у таквим условима није снашла на прави начин.

Јасно је, да је био у питању било ко други, Србија би га вероватно самлела. Овако, Турска је имала страшну, френетичну подршку верне публике, која ниједног тренутка није одустајала од својих младих хероја у црвеним дресовима. Били су публика какву би свака екипа пожелела, јер је пуленима Уфука Сариџе уливала огромну снагу да се извуче из канџи српских лавова! То је и успела средином последњег квартала, када је после вођства из уводна 22 секунда утакмице и тројке Кенана Сипахија опет дошла у предност. Турска је сасула унакрсну паљбу на кош Србије и са три везане тројке, односно серијом 11:0 повела резултатом 59:57. И баш када је изгледало да је Србија изгубила пут и кренула путем из претходна два меча, на сцену је ступио - Богдан Богдановић! Узвратио је баш онако како он то највише воли - са две узастопне тројке, полагање и два слободна бацања. А онда су се, у можда и најважнијим тренуцима утакмице, појавили препорођени Стефан Јовићи Владимир Лучић са још два далекометна хица и тако поништили тројку Мелиха Махмутоглуа, иначе најефикаснијег играча Турске са 19 поена, чиме је Србија стигла до 76:71 на улазу у последња два минута утакмице.

Није ни било реално очекивати да ће Турска у таквим условима доживети бродолом, али баш зато је ова победа још значајнија! Србија је имала правог, достојног такмаца свих 40 минута, што је не само одржало екипу у стању потпуне луцидности, већ и увело екипу у неколико напетих ситуација. Почев од оне на почетку сусрета, када је Србија стигла до великих 27:13, уз осам изгубљених лопти Турске, али и оног из финиша сусрета. Али, Орлови су све успели да реше у своју корист! 

Коначно смо на делу видели Стефана Јовића из најбољих дана у Црвеној звезди. Био је прави мотор екипе, мозак целе операције и вођа на терену. Баш оно што се од плејмејкера његових карактеристика тражи. Водећа улога му је силом прилика додељена изостанком Милоша Теодосића и Стефана Марковића, али он је своје име и реноме вечерас оправдао. На крају је скупио 15 поена, девет асистенција и пет скокова! И управо је он био иницијатор почетне агресије на противника, када је радио апсолутно све на терену – асистирао, поентирао, хватао лопте и увлачио се под кожу својим нападачима. Преко њега, али и великом заслугом одличног Милана Мачвана и енергичног Драгана Милосављевића Србија је брзо стигла до првог вођства, двоцифрене предности, а онда је управо његова стрела после Богданове фуриозне серије докрајчила ривала. Руку на срце, велику улогу имао је Владимир Лучић са седам поена и девет скокова, укључујући и ону јако важну тројку! Бољи утисак оставио је и Огњен Кузмић, који је у финишу утакмице покупио неколико јако важних скокова. 

Србија је урадила готово све како треба. Како је селектор тражио. Да не испадне да је све било савршено, Орлови ће у даљем току првенства морати да обрате на промашаје из непосредне близине коша, јер се у нокаут фази и осталим мечевима то сигурнио неће толерисати и биће најстроже кажњавано. Као и одређени падови у игри, иако су они и логични у утакмицама велике енергетске потрошње. Само је потребно више концентрације, што у условима какве је нудила препуна Улкер Арена - можда и није било могуће. 

Убеђени смо да је ово само почетак. Да селектор Ђорђевић крије још неку тајну, скривену тактику и да само чека прави тренутак када ће пустити „звери“ да однесу све пред собом. Могло је да буде боље, убедљивије, али после новог пресека стања и три одигране рунде лакше се дише.

Србија има две победе и пораз од Русије, што би у неким даљим калкулацијама могло да значи следеће – уколико Русија настави да ређа победе, укључујући ту и велики дерби против Летоније, а Србија настави да иде истим курсом, на крају прве фазе заузела би другу позицију на табели. Одмах иза Баћушки. У преводу, укрштамо се са трећепласираном екипом Групе Ц, што би највероватније требало да буде неко из троугла Чешка, Мађарска, Црна Гора, уколико све буде ишло по плану. Опет, све то значи да би нам евентуални противник у полуфиналу била Шпанија, ако остане на врху табеле до краја.

Али, да не идемо толико далеко. Оваква игра Србије против старог такмаца и то у непријатељској атмосфери може да обрадује све – од селектора Ђорђевића, преко свих појединаца у тиму, до нације у коју се помало увукао страх после две нестабилне партије на старту првенства. 

СРБИЈА - ТУРСКА 80:74
(21:13, 15:18, 17:14, 27:29)

СРБИЈА: Мачван 8, Богдановић 17, Лучић 7, Милосављевић 8, Бирчевић 7, Штимац 5, Лазић 0,Мицић 2, Гудурић 0,  Јовић 15, Кузмић 5, Марјановић 6.

ТУРСКА: Вејселоглу 2, Далбај 0, Гулер 8, Осман 15, Хершек 0, Ерден 13, Махмутоглу 19, Алдемир 0, Шанли 0, Коркмаз 11, Сипахи 6, Коксал 0.

ГРУПА Д - 3. коло

Летонија - Велика Британија 97:92 (25:20, 25:20, 34:18, 13:34)
Белгија - Русија 67:76 (18:19, 15:16, 14:18, 20:23)
Србија - Турска 80:74 (21:13, 15:18, 17:14, 27:29)

Извор: моззартспорт

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бравооооооооо

04.09.2017 20:14

Нека сте само њих побједили мај.. им турску ј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реле

04.09.2017 21:34

Је....ем и ја твоју која те окоти таквога!