Кириленко: Европи ће много недостајати Богдан и Тео!

Волим да гледам Србију, а Јовић ми се баш свиђа! "Верујте ми, овај тим изгледа добро и без те седморице играча који недостају. Волим да гледам Србију, јер се види колико волите кошарку".

Кошарка 05.09.2017 | 19:15
Кириленко: Европи ће много недостајати Богдан и Тео!
Када Андреја Кириленка видите крај аут-линије, како у улози председника Кошаркашког савеза Русије посматра утакмице Групе Д на овогодишњем Евробаскету, аутоматски стичете утисак да би и он сам врло радо обукао дрес Русије и поново се нашао на паркету. 

Његово време је прошло, можда превремено, али популарни АК-47 и даље плени огромном енергијом, баш као што је то радио својевремено, посебно у дресу Јуте Џез. 

Редовни гост сваке утакмице Русије, али и неко ко врло радо погледа и остале екипе на Евробаскету. Зато смо ми искористили прилику да легендарног руског аса замолимо за неколико минута свог времена како бисмо попричали о репрезентацији Србије, њеним кошаркашима и још понеким стварима.

„Србија? Одакле да почнем. Веома талентован тим, разноврстан, сви играчи знају много тога с лоптом. Јако је ретко видети момке са два метра висине и више да знају толико тога с лоптом. Обично таквим играчима нешто недостаје, да ли је то дриблинг, шут, кретња без лопте или нешто четврто“, застао је само на тренутак Кириленко, па наставио:

„Ја уживам у томе да гледам такве момке кад ураде нешто добро с лоптом, а Срби то знају. Одлични скакачи, шутери, добро играју у рекету... Играчи Србије знају добро да користе то што им је природа дала“.

Такве речи хвале за српски национални тим, а шта би тек било да је Александар Ђорђевић имао могућност да поведе најјачи састав на шампионат?

„Верујте ми, овај тим изгледа добро и без те седморице играча који недостају. Има ту бројних разлога зашто нису ту, али то је друга прича“.

Логично настављамо – какве су шансе Србије на Евробаскету?

„Имате и даље шансу да узмете злато, то је свима јасно“.

Нисмо морали ни да поставимо следеће питање, Кириленко је сам изнео индивидуалне похвале.

„Богдан Богдановић је израстао у играча највишег калибра! Бобан Марјановић игра све боље, много је нас је намучио у суботу. Сваки пут када се нађе на паркету, противници осете његово присуство, величину. Осим тога што имате талентоване играче, имате и доста младих кошаркаша у саставу. А селектор Александар Ђорђевић их је усмерио на прави пут и види се да су умом фокусирани на праве ствари. Зато сте и узели медаље последњих година. Волим да их гледам на терену, јер се види колико воле кошарку“.

Какве шансе Богдан Богдановић има у НБА лиги, у дресу Сакраменто Кингса?

„Исте као и Милош Теодосић. Обојица су кошаркаши способни да играју највиши ниво кошарке, у НБА лиги. Али, све зависи од много фактора – тренера, ростера, колико ће имати простора имати на терену, како ће се снаћи, шта ће да ради ван терена, колико ће бити посвећен кошарци... Веома је важно да мислима буде искључиво у кошарци. Осим тога, ту је и огроман број утакмица, када укључите целу сезону и припреме, можете да скупите и преко 100 утакмица. Много је фактора, много је ствари на које треба обратити пажњу. Ја им обојици желим много среће у Сакраменту и Клиперсима“.

Колики је ударац за европску кошарку одлазак можда и најбољег плејмејкера на континенту и момка који сваког дана показује да је играч врхунског калибра?

„Много! Ту нема сумње. Али, ми у Русији имамо изреку: ’Када осетиш празнину, нешто ће се наћи да испуни тај простор’. Тако је и са њима. Они неће више бити у Европи, НБА ће добити много, али неко други ће ускочити како би попунио тај простор и добио своју прилику да се искаже“.

Поред Богдановића и Марјановића, Кириленко је открио ко му се још допада из српског тима.

„Стефан Јовић, он ми се свиђа. Начин на који игра, врло добро контролише игру и држи конце у својим рукама. У исто време је агресиван дефанзивац, а ја волим такве играче, агресивне и који се не боје ничега. Који воле да играју напред. Не могу да кријем, и остатак екипе је добар. Све су то момци с много енергије, кошаркашког знања. Не могу да изаберем само једног, али упркос томе што имате младу екипу, нико од њих се не стиди да преузме одговорност. Понекад млади играчи буду стидљиви и желе да старији одраде цео посао, али они раде баш супротно. Стално желе лопту, труде се, бацају се за сваку лопту. То је добар знак за ваш тим“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар