Бертанс: Радну етику носим из Партизана!

Сада је само надограђујем! "Тада је то било и најважније. Са 18, 19 или 20 година битно је да имате квалитетне тренинге и да радите много на себи", каже Давис Бертанс.

Кошарка 05.09.2017 | 13:30
Бертанс: Радну етику носим из Партизана!
Пауза од највећих физичких оптерећења у Групи Д није пријала само кошаркашима Србије како би охладили главе и спремили се добро за најтежи испит, већ је мали „интермецо“ оберучке прихватио и Давис Бертанс. Не зато што му је тешко да игра, јер тако нешто се код њега не доводи у питање, већ како би санирао повреду десног малића, због чега је пропустио меч са Белгијом. 

Када имате прилику да разговарате са Дависом Бертансом, тема за разговор увек има. Не само о протеклом и наредном противнику, већ и о НБА лиги, Партизану, дружењу са Богданом Богдановићем и осталим некадашњим саиграчима из Парног ваљка...

За почетак, питали смо га - како је зарадио повреду и колико је озбиљно?

„То ми је нешто од утакмице са Србијом. Искрено, не знам тачно шта се десило, али знам да је било пред крај сусрета“.

Пошто није желео одмах да открије све карте, наставили смо - да ли је повреда последица љутње коју је показао на крају утакмице због оштрог фаула?

„А-ха-ха, не бих баш да коментаришем тај детаљ са краја“, с осмехом нам је узвратиоБертанс.

Деловао је Давис прилично љуто у неколико наврата током утакмице. Није крио емоције, а занимало нас је, шта је узрок таквог емотивног стања?

„Наравно, то је зато што је Србија међу најбољим екипама овде, а имали смо шансу да добијемо утакмицу. И био сам љут зато што смо изгубили на крају. Имали смо добру шансу у самом финишу, на три минута пре краја имали смо минимално вођство. И кренули смо да преломимо меч. Али, нисмо успели пошто су они одиграли фантастично у финишу“.

Имао је Давис добру утакмицу иза себе, али је Богдан Богдановић ипак оставио највећи утисак, пошто је убацио чак 30 поена.

„Били смо спремни за њега, знали смо да ће да игра доста са лоптом у рукама. Али, тешко га је зауставити. Одиграо је одличну утакмицу и Србији сервирао победу. Они су генерално одиграли много боље од нас у та последња три минута“.

Памте се и даље дани када су Богдановић и Бертанс заједно радили у Партизану и спремали се за нове изазове. Били су увек у тренингу, највише су се и трудили, заједно са Леом Вестерманом, о чему је недавно посведочио и сам Богдан. Зато је наредно питање гласило – да ли је Бертанс задржао ту радну етику из Партизана или ради у другачијем режиму?

„То је било само у Партизану. Али тада је то било и најважније. Са 18, 19 или 20 година битно је да имате квалитетне тренинге и да радите много на себи. То све што сам радио у Партизану је остало и данас, сада само то научено надограђујем“.

Дависов одговор потегао је и следеће питање – како види себе сада, у поређењу са периодом када је био у Партизану?

„Никада нисам имао проблем са самопоуздањем, а то је најважније. У Сан Антонију и генерално у НБА лиги је доста играча који играју физички јаку кошарку, због чега је у Европи мало лакше у том погледу. У Европи крилни центри све више иду на шут за три поена, зато сам у Сан Антонију научио доста у одбрани. То ми је помогло да могу да се ’побијем’ са Миланом Мачваном, који је међу најјачим играчима у Европи на нашој позицији“.

После одличног почетка на Евробаскету, интересовало нас је Дависово мишљење о томе како ће се Богдан Богдановић и Милош Теодосић снаћи у НБА лиги?

„Они су међу најталентованијим и најбољим играчима на својим позицијама у Европи. Ни Богдан нема проблем са самопоуздањем, верујем да ниједан неће имати проблем да се снађе у новој средини“.

За крај, Бертанс је открио колико је тријумф против Белгије био важан за тим након пораза од Србије...

„Било је много важно. Када смо долазили у Истанбул знали смо да је Белгија можда чак и на нашем нивоу и да је требало да одиграмо одлично како бисмо победили. И било је тешко, поготово на старту, Белгија има јако добре играче, зато смо ми морали да одиграмо онако како ми знамо да бисмо победили“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар