Приједлог закона доживотне накнаде

Судијама и тужиоцима на нивоу БиХ смијеше се, између осталог, накнаде и за одвојени живот и смјештај, што је, према оцјени многих, ван памети с обзиром на то да се за разлику од политичара, који то право обилато користе, бирају на доживотни мандат.

Босна и Херцеговина 04.09.2017 | 07:17
Приједлог закона доживотне накнаде
Практично судије и тужиоци правосудних институција БиХ, уколико у парламенту БиХ прође закон који је предложио Савјет министара БиХ, накнаду за одвојени живот и смјештај (укупно око 700 КМ) добијаће све до одласка у пензију, а у неким случајевима то може бити дуже од 30 година.

Ове накнаде судијама и тужиоцима се уводе јер је Уставни суд БиХ још раније одлучио да они као и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ немају исте накнаде као државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти.

О накнадама за одвојени живот и смјештај било је ријечи на самом почетку реформе правосуђа, а то право су судије и тужиоци и тада тражили, међутим уз договору с извршном и закондавном власти и уз инсистирање међународне заједнице од тога су одустали управо из разлога јер им мандат не траје неколико година већ се на позицију бирају доживотно.

"Тада је закључено да судије и тужиоци бирају посао и мјесто гдје ће радити, што је и логично. Након тога већина изабраних судија и тужилаца у институције БиХ преселила се у Сарајево и ту пријавила мјесто боравка, међутим касније, када се почело с причом да би се те накнаде могле вратити, поново су се одјавили и пријавили раније мјесто боравка. Тога има, али није масовна појава", испричао је извор "Независних".

Посланици у Представничком дому парламента БиХ, који ће на крају одлучивати о увођењу накнада за одвојен живот и смјештај судијама и тужиоцима, кажу да се то мора урадити с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ, али да је питање колико је то морално. Такође тврде да се све мора добро испровјеравати и да ли и у којем случају свим судијама и тужиоцима не треба омогућити ту накнаду.

"Сигуран сам да 90 одсто њих заједно са својим супружником живи у свом стану у Сарајеву, дјеца су им такође ту, школују се и зато сматрам да судије и тужиоце прво треба увести у Закон о спречавању сукоба интереса и обавезати их да попуњавају имовинске картоне", рекао је Дамир Бећировић, посланик ДФ-а у Представничком дому паралмента БиХ.

Истиче да нема ништа против да онај мали број који је заиста одвојен од породице добије ту накнаду. Измјене овог закона којима се судијама и тужиоцима уводе накнаде већ неколико пута је био пред посланицима, међутим никада није добио потребну подршку.

Савјет министара БиХ раније је покушао да законом судијама да одређене накнаде, али да им регрес који они сада примају у износу од око 2.200 КМ смањи на једну КМ, што такође није прошло.

Овај приједлог Савјета министара судије и тужиоци оцијенили су као да "добију на мосту, а губе на ћуприји".

"Када се доносио закон водило се рачуна управо о томе да није у реду да судије и тужиоци који мандат добијају доживотно имају право на одвојен живот и смјештај, али сада смо ту да им због пресуде Уставног суда морамо увести. Судије су презаштићене у овом друштву и неопходно је да се неке ствари мијењају јер овако имају све привилегије, а никакве одговорности", рекао је Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому и члан Уставноправне комисије, додајући да никако није у реду да неко право на одвојен живот и смјештај добија док не оде у пензију.

Подсјећања ради, Савјет министара БиХ на посљедној сједници утврдио је Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ. За спровођење овог закона биће неопходно обезбиједити додатних око милион КМ.

Судије и тужиоци досад су по основу тужби за топли оброк, превоз и одвојен живот из буџета БиХ наплатили 2,6 милиона КМ, а у току је још око 30 колективних предмета тешких око три милиона КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Студент

04.09.2017 05:24

Из ове луднице треба побећи што пре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббб

04.09.2017 07:09

Показати толику глад, дрскост И социјалну неосетљивост је могуће само овде у овом тамном вилајету!

Name

Индијанац

04.09.2017 07:15

Није ни у Босни пуно боље него код вас екаваца

Name

Дамир

04.09.2017 05:37

Најбоље донесите закон и кад умрете да вам дјеца примају неку надокнаду видис како лопови себи доносе одлуке које њима одговарају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

04.09.2017 06:17

тако је..лоповска посла

Name

Ма

04.09.2017 07:49

Треба њих (са све њиховом дјецом), стигмаризовати на стубу срама и сто висе пљувати по њима, уједно давајуци тако упозорење свим будуцим бандитима - како це проци!!!

Name

робија

04.09.2017 05:38

Заслуге за корупцију оде ово друство у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.09.2017 06:24

Они штите политичко-тајкунску елиту, они им то плате...све преко наших ледја и из наших џепова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВВ

04.09.2017 06:31

Ми смо бирали ову власт, а ви сад љути, ви да сте на власти и ви би исто радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

04.09.2017 06:35

Све су то заслужили како стите политицаре криминалце и лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

04.09.2017 07:25

За све сто су досада удили и ја бих им повецо примања бар за једно 131 посто

Name

Ђорђе

04.09.2017 06:58

Прво што треба, када се ослободимо диктатуре. Треба судије и тужиоце све до једног на полиграф лажи и када падну на полиграфу суспендовати их у кућни притвор до изношења пресуде. Мислим да их велика већина заслужује доживотне робије. Зато што су учествовали у пљачки народа и урушавању демократски и цивилизациски институција. Неки неморају на полиграф одмах се зна шта су радили. Мислим да им више припадна доживотна робија, а не доживотна надокнада. Слобода народу и доживотна робија судијама и тужиоцима корумпираним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

04.09.2017 08:03

Какав полиграф Ђорђе, на вјешала њих треба...

Name

Ђорђе

04.09.2017 08:35

Драго, доживотна робија и принудан рад. Увео бих ја њих у ред да раде за будућа покољена џабе. Вјешала би им лако пала. Заслужили су рад за доприносе фондовима државе. Њима само за жилет и сапун, а женама и која крема. Радили би и код приватних и друштвених послодаваца. Тиме би конкурентност производа била већа од било које субвенције државе. Само да се појави неко храбар, паметан и способан. Данас будале раде све, јер паметан ради само што зна, Будала мисли да све зна, а изабрани су уствари наше огледало изгледа. Ми изгледа обожавамо фукаре, олоше, полусвијет и шљам. Поздрав Драго .......

Name

Тито

04.09.2017 07:09

Црно вам је правосудје и уопште поштовање закона, кад вам судије одмах посежу за преваром да би остварили право на накнаду. То одмах треба избацити из службе и одузети лиценцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

04.09.2017 07:21

Прво што треба, када се ослободимо диктатуре. Треба судије и тужиоце све до једног на полиграф лажи и када падну на полиграфу суспендовати их у кућни притвор до изношења пресуде. Мислим да их велика већина заслужује доживотне робије. Зато што су учествовали у пљачки народа и урушавању демократски и цивилизациски институција. Неки неморају на полиграф одмах се зна шта су радили. Мислим да им више припадна доживотна робија, а не доживотна надокнада. Слобода народу и доживотна робија судијама и тужиоцима корумпираним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало је

04.09.2017 07:50

Дајте људима и висе па ваља се борити са корупцином криминалом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

04.09.2017 08:06

Људи исли сте добровољно ратовати а сад су васа дјеца робови приватника који су се крили од рата па сад дајте им сто висе ПРОКЛЕТНИЦИ само себи грабе људи дизите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар М.

04.09.2017 13:52

Толико прица о равноправности, а судије и тузиоцу који раде у РС, то право немају, јер раде у РС. Ти који раде у Тузиластву БиХ и Суду БиХ, имају минималну плату 4000 КМ плус минули рад, плус топли оброк, плус превоз. Зато тузилац у РС треба годисње да заврси 152 предмета, а тузилац Тузиластва БиХ, само 4 годисње.

ОДГОВОРИТЕ