Власти се хвале, а народ гладује

Прича о економском напретку коју домаћи политичари све чешће потежу, само је долевање уља на ватру грађанима који никад нису горе живели.

Република Српска 03.09.2017 | 12:27
Власти се хвале, а народ гладује
Док многе незапослене и пензионере у животу одржава бесплатан оброк из јавне кухиње или кора хлеба из неког контејнера, властодршци се, наиме, на сва уста хвалишу о расту индустријске производње, извоза или БДП.
 
Тако је, поред чињенице да је више од половине грађана дубоко загазило у сиромаштво, пре неколико дана у први план избила вест да је у БиХ - додуше у износу од пар процената - настављен тренд раста индустријске производње.

У хвалисању ништа мање грлати нису ни политичари из Српске, који се прсе да је индустријска производња за шест месеци ове године већа за 4,1 одсто него у истом периоду 2016. Поред тога, како је недавно изјавио министар индустрије Петар Ђокић, већ смо остварили раст БДП од 2,2 одсто.

"Ако овај тренд буде настављен до краја године, процењујемо да ће раст бити већи од три одсто", самоуверено је поручио Ђокић.

Велико ништа

Економисти, међутим, објашњавају да је све испод десет одсто економског раста – једно велико ништа!

Економиста Зоран Павловић каже да се политичари труде да причама о привредном напретку нашминкају реални живот, поготово што они сами њиме нису оптерећени.

"Из својих луксузних аута не виде како људи заиста живе. Једноставно желе да пажњу скрену са сиромаштва у којем тавори велики број људи, уливајући им лажну наду да ће бити боље. Тако купују социјални мир, јер су свесни да је народ огорчен. С друге стране, економски напредак од три одсто није ништа. Такође, анализе међународних институција показују да смо из године у годину у погледу економског развоја и стандарда грађана међу најгорима", истиче Павловић.

Не треба много мудрости или анализирања па да се види да многи људи у РС једва могу да се прехране. С једне стране је армија од скоро 125.000 незапослених, са више него слабом шансом за скоро запослење. С друге стране, запослени у чак осам делатности не могу да зараде ни за трошак за храну из синдикалне потрошачке корпе, који износи 690 КМ.

Храна постала луксуз

Испод ове цифре, наиме, зарађује скоро 95.000 радника у РС, што значи да више од трећине укупне радне снаге мора да се одриче намирница које се у цивилизованим друштвима не сматрају луксузом.

О стандарду пензионера сувишно је и говорити, с обзиром на чињеницу да њихов просек пензија износи 340 КМ, чиме могу да се снабдеју лековима, плате режије и купе довољно брашна и макарона.

Зато не чуди што посебно пензионерима уши боде прича о економском напретку.

"Још ће испасти да тако убрзано напредујемо, да ћемо ускоро моћи да се хранимо у ресторанима, а не у јавним кухињама или на контејнерима. Боље би им било да ћуте, него што се хвале наводним економским напретком, од којега обични народ није видео ни мрвице добра. Незадовољство пензионера је достигло тачку усијања, тако да су за нас бајке о такозваној економској ренесанси само долевање уља на ватру", каже члан бањалучког Удружења пензионера Ненад Ратковић.

Стандард радника пада

Синдикалци такође истичу да раст економских показатеља ништа не значи за радничку класу.

"Побољшање економских параметара условило је само пораст најниже зараде, док износ просечне плате стагнира. С друге стране, просечна плата је 2010. покривала 48, а сада 44 одсто потрошачке корпе, што је показатељ да животни стандард радника пада. Када би плате порасле била би већа куповна моћ, а порасла би и индустријска производња и БДП", истичу у Савезу синдиката Републике Српске.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Пет пара за овај народ

03.09.2017 10:34

Народ јест све и крив, нису Французи гласали него овај народ. Нека гладују, понасају се као да их се ниста не тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаро

03.09.2017 12:39

Ова слика може да се види у општини БИЛЕЋА ,ова власт и неспособност начелника довела је до потпуног пропаста ове општине.Људи се исељавају ово је катастрофа

Name

ре

03.09.2017 12:46

На приложеној слици видимо бирачко тело, тј. просјечног бирача данашње власти

Name

МК

03.09.2017 10:37

ЗАБОЛИ ИХ УВО ЗА ГРАЂАНЕ ОНИ СЕБИ МОГУ ПРИУШТИТИ И РЕСТОРАН И ДОСТАВУ НА КУЋНИ ПРАГ И ШТА ГОД ПОЖЕЛЕ ПРОКЛЕТ ИМ СВАКИ ЗАЛОГАЈ .ПОЈЕДИНЦИ ЧАК НЕМАЈУ НИ ДЈЕЦУ АЛИ НИСУ ОТИШЛИ У ДОМ ДА БИ УСВОЈИЛИ НЕКО ДИЈЕТЕ И НАПРАВИЛИ ДОБРО ДЈЕЛО НЕГО ГРАДЕ ЗГРАДЕ МАЛО ИМ ОНО ШТО ИМАЈУ ПРОКЛЕТНИЦИ ПРОКЛЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Благи

03.09.2017 11:18

Незнам засто увек кад прицате о кризи помињете само пензионере.Знате ли да јје инвалиднина РВИа 28 марака и да је за 12 година повецана 4 км и 90 фенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

03.09.2017 11:29

Сви то знамо, предлазите како рјесити, само супље прице без дјела

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Радник

03.09.2017 11:32

Сути!!! Трпи!!! И све тако, црвене кмери запосљавају своје одане гласаце и тако стално!!! трговина , условљавања гдје су они вратили нацелнике у локалним заједницама је неподносљива, нама који зарадимо плату скида се по 10, 20% да би се намирило овима које су запослили на разноразна измисљена радна мјеста јер имају обавезу према њима. А притисак се врси на неистомисљенике и разна понизења само да би несто направили да нам се да отказ!!! Ово је тортура невидјена... народ сути трпи ааааа до кад незнам!!! Цаса се једном мора прелити

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

03.09.2017 11:41

Само гладујте али недајте насу РС Јер нам Пуне главе да као да нам нео хоце да отме тобозе несто Ста це нам отети биједа сиротиња залости Само глас ајмо за бају супер нам иде далеко це мо дрогирати А сад це И декларација плус помоц Како казу српском народу Каква слуцајност сад помоц стизе некако се потрефило Бас пред изборе хахахахаха докле це нас сматрати да смо толике будале И глупаци Па све док идемо за њима ко овце

Name

јадни ми

03.09.2017 11:51

Из БиХ исељавају у треће земље људи свих нација и вјера. Овамо послије тога све више остају: стари, радно неспособни, болесни, непотребни и тајкуни који гледају има ли се још шта уграбити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

03.09.2017 11:59

А има нас И на бироу вец око 20/25 година мозда са 2/3 год стаза.Е то је наса успјесна Рс под водством насе љепе постене способне владе И нсег естрафног пјеваца под саторима пјевацр хоци бенда насег славног председника баје. па кад се узму људи на битоу пензионери рвиби остали дубоко смо заостало.Данас нема млека данас нрма леба зато једи го...на мозда тако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

03.09.2017 12:31

ВЛАСТ КАЗЕ НАРОДУ НЕВЈЕРУЈ ТЕ СВОЈИМ ОЦИМА ВЈЕРУЈТЕ НАСИМ ЛАЗИМА .ПРАВЕ ОД НАС ДЕБИЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

03.09.2017 12:43

Заболиме нек гладају мени ни једног није зао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

03.09.2017 12:54

Сваки пут када остане хране од ручка спакујем и оставим са стране на контејнеру. За пола сата те кесе више нема. Нажалост, то је наша реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милена

03.09.2017 13:16

Могла би радити у Црвеном крсту? Какви све раде сада у Црвеном крсту...

Name

Током рата

03.09.2017 13:39

Из Црвенох Крста у БЛ су покрадене скоро све паре које су долазиле од дијаспоре.

Name

ре Током рата

03.09.2017 14:18

У једном хрватском селу гдје су се били настанили избјегли Срби била су тројица задужена за хуманитарну помоћ. Сва тројица су доживјела злу судбину. Једног су грешком изударали добровољци из Србије, у другог је син погинуо на ратишту а трећем нису дали донацију за обнову ратом порушене куће.

Name

Еxтра

03.09.2017 14:02

Тако и треба,бас овај сто сто је усликан гласао је за исте због којих рови по контејнеру. Узео је 50 или 100 КМ за глас,конта добро је, е сада сви засукати рукаве и гассс,према контејнерима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

03.09.2017 14:09

Испод слике би требало да писе: Бољи дио Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атанасије

03.09.2017 14:21

Овакви као што је овај поред контејнера и њему слични одлазе у 07 часова да гласају за садашње властодрзце , па их нешто посебно и не треба залити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо бабиц

03.09.2017 18:06

Људи хватај те се села крава И оваца немој те само кукати а неце нико да ради ја радим у Болници У бецу за 1200е сваки дан по 10 сати.