Устоличен митрополит

Његово високопреосвештенство новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом свечано је данас устоличен и уведен у трон у Храму Рођења Пресвете Богородице - Саборној цркви у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 03.09.2017 | 12:45
Устоличен митрополит
Овом свечаном чину претходила је Света архијерејска литургија, коју је служио Његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење архијереја и свештенства СПЦ. 

Патријарх је са епископима и свештеницима причестио вјерни народ у Саборном храму, а чином причешћа завршена је Света архијерејска литургија.  Након тога званицама и вјерницима бесједом се обратио Његова светост патријарх српски Иринеј, послије чега је прочитана одлука Сабора СПЦ да на трону даборобосанских митрополита сједи митрополит Хризостом. 

Церемонија устоличења завршена је бесједом митрополита Хризостома, који је рекао да са великим оптимизмом преузима управљање Митрополијом дабробосанском. 

Светој архијерејској литургији и церемонији устоличења 61. митрополита Хризостома присуствовали су и српски члан у Предсједништву БиХ Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Младен Босић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, министар правде Србије Нела Кубуровић. предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, директор Републичког сектераријата за вјере Драган Давидовић.

Свечаности је присуствовао и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукичевић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић, представници Исламске заједнице БиХ, Јеврејске заједнице БиХ и представници међународне заједнице, те начелници општина и градоначелник Источног Сарајева и представници политичког и друштвеног живота. 



На Литургији поводом устоличења новоизабраног митрополита учествовали су Хор Српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева и Хор смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.  Владика Хризостом је 61. митрополит Митрополије дабробосанске, коју је 1221. основао Свети Сава. 



Епископ Хризостом изабран је за новог митрополита дабробосанског на Светом архијерејском сабору Српске православне цркве одржаном у мају ове године.  Епископ Хризостом је на трону дабробосанских митрополита насљедник блаженопочившег митрополита Николаја, који је Митрополијом управљао од 1992. до 2015. године.

(БН/Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Студент

03.09.2017 07:24

Ускоро ћеш владико литургије држати само ДодиГу И по ком СНСДовцу (иначе они су социјалдемократи, ако сте заборавили, ха ха). Оде народ да се не врати... Побегоше гладне и ошишане овчице по белом свету. Нека вам је Богом просто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2017 09:43

Бога понекад спомени! Пун си мржње , а млад човјек

Name

Ре Студент

03.09.2017 10:34

Са дијелом вашег писања се слажем (и то већим) Управо се заврши чин устоличења њ.в.п.г Хризостома. Посебно ми се дојмило то што међу поздрављенима нема онога кога помињеш. Незнам који је разлог што га данас камера у и око цркве не ухвати, ал' да је лијепо? Лијепо је. Бит ће ми драго ако је којим случајем препозната његова "фарисејштина" у његовом приступу вјери Православној, јер тај и кад цјелива руку Његове Светости прва помисао му је колико ће оваца (мислим на нас Србе) на конто тога добити на следећим изборима. За новоустоличеног Хризостома желим да вјерујем да неће себи никад више дозволити да га пред неке наредне изборе виде гдје год у неком кафићу као лане у Дервенти на Велику Госпојину са начелником Симићем што је мене као скромног вјерника СПЦ помало саблазнило. Желим му свако добро у здрављу и раду

Name

СТД

03.09.2017 10:54

А ко је те младе људе довео у тако ојађено и безизлазно стање???

Name

Сарајлија

03.09.2017 09:27

Добро досао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.09.2017 10:22

КОЈА ПУТАЊА ОД БИХАЋА ДО САРАЈЕВА У БИХАЋУ МУ ЈЕ БИЛО ДОБРО АКО ХОЋЕ ДА ПРИЗНА АЛИ АКО ЗБОГ ПОЛИТИКЕ БУДЕ ПРИЧАО ДРУГАЧИЈЕ ОНДА НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

03.09.2017 10:41

А гдје Додик на устолиценију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.09.2017 12:04

Миле, Григорије, Вучко, Шкрбић, Тегелтија...они чувају наше паре, не вјеру! Мада и већина ових краваташа са слике не заслужује да удје у цркву.

Name

Јован

03.09.2017 10:42

За сто у Техерану засто се сједисте митрополије не пребаци у Бањалуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

03.09.2017 11:47

Зато што је теби потребан учитељ да те врати у први основне и научи правопису,култури и историји.Теби не треба Митрополит.

Name

ре

03.09.2017 11:49

Није митрополија Додикова приватна прција па да је сели куд хоце и како хоце. Од 1220. године сједисте је у Сарајеву, а то сто РС није успјела освојити Сарајево, е то је вец друга пјесма.

Name

xy

03.09.2017 16:51

Сједиште Митрополије у Сарајеву од 1220? Не проваљуј се.

Name

ре xy

03.09.2017 17:42

Пардон, од 1693. сједисте митрополије је у Сарајеву.

Name

БолеЦуба

03.09.2017 10:52

Који је ЛОГО социјал демократије, ??? зна се "ЦРВЕНА РУЖА" какве то има везе за Хришћанством, ПРАВОСЉАВЉЕМ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето ти сад

03.09.2017 11:00

Е сад има да нам крене ,бит цемо ко свајцарска или ти ко њихов сир ,супљи да не знамо одакле нам дува.А и не знамо сто је најгоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

03.09.2017 20:05

Спасио је епархију зворничко-тузланску одласком.Човјек мали растом са великим комплексима.Тај уопште није подржавао своје свештенство и народ,само се дружио с неким цивилима од којих је имао користи.Не само да је епархија стагнирала него ју је и уназадио.Сав труд и ентузијазам уништио је својом недоступнишћу.За четири године није обишао много Цркава ни да их погледа,а стално је сједио у својој кафани на Пет Језера,а о приватним локацијама да не говорим,пећина Трновска итд. Тај се човјек сам ословљавао са МИ у множини кад каже "Ми Хризостом" комплекси.У епархију је довео кадар који је није у равни за сеоско-парохијску службу и активности а поставио их на кључна мјеста,Саборну Цркву,Брчко,Бијељину.Раздијелио епархију на десет намјесништава,поставио улизице за намјеснике поготову на западу епархије и ништа није урадио сем што је задужио епархијску касу.Чим је дошао продао је два епархијска аудија за мање од 40 хиљада а купио нов за 140 хиљада да не би сједио на истом сједишту као његов претходник коме није ни до кољена,после кога није могао окречити оно што је он сазидао. Подигао порез негдје и за дупло,људи обољели због његових комплекса,а како чујем од појединих свештеника више од годину дана узимао је харач за одржавање сајта епархије који уопште није радио а цифра је око 50 хиљада км.Било је чак на вијестима да је продао слике по 100 км да буду као службене фотографије у црквама,а вредјеле су можда по двадесет.Умислио да је Тито. Тешко епархији којој је на челу он,видјећете народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љутикрајишник

06.09.2017 10:08

Све је тако нажалост.