Забрана путовања ступила на снагу

Забрана путовања у Северну Кореју, коју су САД увеле Американцима, ступила је на снагу јуче, у јеку тензија с Пјонгјангом и забринутости за судбину оних који су у прошлости у тој земљи хапшени, с тим да су предвиђени и малобројни изузеци за оне који имају чврсте разлоге да тамо ипак отпутују.

Свијет 02.09.2017 | 16:01
Забрана путовања ступила на снагу
САД су саопштиле да амерички грађани могу да почну да подносе захтеве за изузимање од забране, али су напоменуле да ће само мали број захтева бити одобрен, преноси данас АП.

Забрана, коју је амерички државни секретар Рекс Тилерсон најавио у јулу, после смрти америчког студента Отоа Вормбира након што је пуштен из Северне Кореје, подразумева да амерички пасоши не важе за путовања у ту земљу.

Међутим, Американци који имају ваљане разлоге да ипак тамо отпутују моћи ће да оду "под изузетни ограниченим" околностима, саопштио је Стејт департмент, наводећи да подносиоци захтева морају да докажу да је њихово путовање - у националном интересу САД.

Међу онима којима би могло бити одобрено путовање у Северну Кореју су професионални новинари са задатком да информишу јавност о тој земљи, као и представници Црвеног крста у званично спонзорисаним мисијама и хумананитарци, наводи америчка агенција.

Према закону о забрани, Американци који је прекрше могли би да буду новчано кажњени и осуђени на 10 година затвора, а пасоши ће им бити одузети.

Забрану путовања у Северну Кореју САД су увеле у јеку тензија с Пјонгјангом због недавних провокација укључујући тестирања интерконтиненталних балистичких ракета без преседана и друге пробе.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар