Најава за данас - Нека буду све ТРИ побједе: Срећно, мајстори!

Кошаркаши, па одбојкаши и фудбалери. Једни за другима, наши најбољи спортисти бориће се у три земље, у три града, са три ривала, у три спорта - али, све у једном дану! Нека буде незабораван. . .

Остали спортови 02.09.2017 | 14:45
Најава за данас - Нека буду све ТРИ побједе: Срећно, мајстори!
У три града, у три земље, у три спорта, али у – једном дану!

Најбољи одбојкаши, кошаркаши и фудбалери Србије биће сви у акцији данас, у суботу 2. септембра, свако у свом такмичењу, свако у својој специфичној ситуацији и тренутку, свако против ривала различите снаге, али нико без резултатског значаја.

Љубитељи спорта у нашој земљи тешко да ће моћи да испрате све мечеве који данима окупирају пажњу јавност, а иначе тежак задатак додатно је закомпликовало преклапање термина за одбојкаше и фудбалере.

Кренимо редом:

16:00, кошарка: Србија - Русија (РТС1) - 2. коло групне фазе на Европском првенству у Турској;
17:30, одбојка: Србија - Немачка (АС1) - полуфинале Европског првенства у Пољској;
18.00, фудбал: Србија - Молдавија (РТС1) - 8. коло квалификација за Светско првенство у Русији;

НЕКА БУДЕ КАО ШТО ЈЕ УГЛАВНОМ БИЛО

На месту на ком је Милош Теодосић избацио актуелне прваке света, Шпанце, тројком са "пола терена", а потом свет кошарке доживео велику срамоту током полуфинала Мундобаскета између Турске и Србије, "орлови" селектора Александра Ђорђевића наставиће ход кроз Групу Д, коју су у петак отворили тешко извојеваном победом над Летонијом – 92:82.

Тачно 24 часа након првог подбацивања на турниру, Србија ће у 2. колу играти са Русијом, тимом који је на старту приредио велико изненађење и пред 16.000 бучних навијача (који и нас чекају у понедељак) победио домаћина резултатом 73:76.

Од распада СФРЈ, а почев од незаборавног финала Светског првенства у Атини 1998. године, у којем је Југославија поразила Русију резултатом 82:74, селекција некадашњег СССР-а победила нас је само једном у осам сусрета.

Било је то у разигравању за пласман на Еуробаскету 2011 када је било 77:67.

Све остале дуеле, а званичних је било укупно пет, добила је репрезентација наше земље која је у једној од последњих провера пред старт ЕП победила Русију десет разлике у Хамбургу – 85:75.

Надамо се са две победе на табели, "орлове" у недељу очекује дан одмора па најбучнији меч у првој фази, дуел са Турском заказан за понедељак у 20 часова. После тога, у уторак и четвртак, Србија ће играти са Великом Британијом (16.00) и Белгијом (16.15).

У остале две утакмице у групи, Летонија и Белгија играју од 13.45, а Турска и Британија од 20.00.

РЕАЛНО - НАЈВАЖНИЈИ МЕЧ!

Иако је по популарности, не и успесима, одбојка иза кошарке и фудбала у нашој земљи, резултатски најважнији меч дана игра селекција Николе Грбића, која ће се борити за четврто финале на европским првенствима.

Наши најбољи одбојкаши импесионирали су у досадашњем току Еуроволеја у Пољској, поред домаћина, Естоније и Финске у групи, савладали су и Бугаре у четвртфиналу у мечу који је наговестио Немцима шта би могло да их очекује и какав приступ ће у "Таурон арени" у Кракову (15.328 места) имати "орлови".

Али, ништа другачије неће бити ни на другој страни мреже, где "панцери" играју као препорођени од доласка некада легендарног италијанског аса, сада младог и перспективног тренера, Андрее Ђанија.

Ко ће бити бољи - Грбић или Ђани, Србија или Немачка, сазнаћемо када буде завршено прво полуфинале после којег ће на истом месту играти Русија и Белгија.

Колико је традиција на страни кошаркаша, толико није на страни одбојкаша, који су деценијама "кост у грлу" неких од водећих тимова у свету мушке одбојке, али који су ретко када знали како са Немцима.

Од 2013. године нисмо освојили ни сет у три дуела са Немачком, која води 4:2 у победама над нашим државним тимовима када су дуели на великим такмичењима у питању.

Међутим, и Бугари су уочи четвртфинала у четвртак увече имали скор 12:4 на европским првенствима са репрезентацијама СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србије па су поражени у три сета.

Зато, храбро - до новог финала, а онда да у недељу од 20.30 сазнамо да ли ће оно бити позлаћено као 2001. и 2011. или посребрено, као 1999. године.

Грбић је пред одлазак на завршни турнир остао без важног играча, Марка Ивовића, али је наш тим овај хендикеп надокнадио на једини прави начин - тимском игром у којој се нико не издваја, ни по броју покушаја, ни по броју освојених поена.

'АЈМО, ФУДБАЛЕРИ!

Фудбалска репрезентација Србије не може да се пореди са кошаркашком и одбојкашком у успесима на међународној сцени, али популарност ове игре у нашем народу никада није била спорна.

Одлазак на стадион и бодрење "орлова" са трибина и није била дисциплина у којој смо се истицали често, али се свака утакмица некада "плавих" сада "црвених" итекако пратила - и на ТВ и на интернету.

Овог пута ситуација је лепша и позитивнија утолико што тим селектора Славољуба Муслина одлично гура кроз квалификације за Светско првенство у Русији, али и игра одговорнији и допадљивији фудбал у односу на оно што су сениори углавном приказивали у годинама за нама.

Да су године пред нама другачије, фудбалери би могли да докажу од 18 часова када ће у (надамо се) пуној Хумској забележити победу против прежаљене Молдавије, селекције која победу у такмичарској утакмици није остварила од оне "чувене" у Црној Гори (2:5) остварене 2013. године.

Од тада, до данас, током 31 окупљања Молдавци су победили само Андору и Сан Марино, а два бода у Групи Д освојили су ремијима са Грузијом.

На табели, стање пред претпоследње коло изгледа овако: Србија 12, Република Ирска 12, Велс 8, Аустрија 8, Грузија 3, Молдавија 2.

Од 18 часова ће играти Грузија - Република Ирска, а од 20.45 биће одигран меч Велс – Аустрија.

Када дуел у Кардифу буде одигран, знаћемо тачно који исходи у последња два кола воде "орлове" на Мундијал директно, а који кроз бараж у који ће осам од девет другопласираних репрезентација из европске зоне. Подсећамо да само победници девет група и најбоља другопласирана екипа иду директно на СП, а овако "на прво око" личи да би победе Србије и Ирске данас учиниле наредни меч између два тима у Даблину буквално – финалом!

По завршетку меча на Стадиону ФК Партизан, Муслин ће одморити тим и спремити га за пут у Даблин где ће у уторак од 20.45 бити одигран "до ор дие" меч између тренутно водеће две селекције у групи.

"Орлови" ће квалификације завршити утакмицом у Бечу, са Аустријом, заказаном за 6. октобар, односно сусретом са Грузијом у Београду три дана касније.

СРЕЋНО, МАЈСТОРИ!

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сссс

02.09.2017 14:24

Срећно мајстори мајстори мајстори мајстори.

ОДГОВОРИТЕ