Грубеша оспорио Адилово писмо

Министар правде у Савјету министара БиХ Јосип Грубеша упутио је писмо Олегу Бутковићу, министру мора, промета и инфраструктуре у Влади Републике Хрватске у којему износи правне ставове везане за питања изградње Пељешкога моста, наводећи да писмо Адила Османовића, министра цивилних послова БиХ, не представља став БиХ.  

Босна и Херцеговина 01.09.2017 | 10:41
Грубеша оспорио Адилово писмо
"Овим путем желимо указати на низ правно неутемељених тврдњи, неистина и недопустиво штетних посљедица које могу наступити између наше двије сусједне и пријатељске земље, с обзиром на садржај и контекст писма господина Адила Османовића, министра цивилних послова БиХ које вам је упутио у вези почетка изградње Пељешког моста“, наводи Грубеша у писму хрватском колеги.

У писму се, уз остало, подсјећа на Уговор о државној граници између Хрватске и БиХ, којега су 1999. године потписали предсједавајући Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић и предсједник Републике Хрватске Фрањо Туђман, којим је прописано да је морска граница утврђена складно Конвенцији УН о праву мора.

"Црта средине није у близини Пељешког моста, па евентуални спор о граници, не може бити изговор у конкретном случају да се оспорава изградња наведеног моста.“ – стоји у писму.

Министар Грубеша наводи и то да један министар из Савјета министара БиХ не може представљати БиХ у међународним односима јер је Уставом БиХ прописано да је за та питања надлежно Предсједништво БиХ.

„Имајући у виду да је Хрватска испоштовала захтјеве босанскохерцеговачке стране и мост подигла на 55м с размаком између ступова моста од 200м на средини, што задовољава услове за упловљавање највећих бродова у Неумски заљев као и до сада, сматрамо да писмо министра Османовића не доприноси даљем развоју добросусједских односа између наше двије пријатељске државе него им штети. БиХ према другим земљама мора наступати путем државних органа који су за то Уставом БиХ одређени, па појединачни иступи посебно у спољним пословима без правних аргумената и институционалног дигнитета и легалитета крше уставне одредбе, наносе несагледиву штету нашим односима и додатно кваре међународни углед БиХ па ни у којем случају не могу и не смију бити третирана као став Босне и Херцеговине.“ – закључује се у писму министра правде БиХ Јосипа Грубеше.

(БН) 

 

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Грубеша ...

01.09.2017 09:06

Кога ти представљаш ? Оно мало скутора сто је остало у БиХ и који се понашају као да су већински народ у БиХ? Бранећи Хрватске интересе нарусујес интересе БиХ које као ти и таквима попут тебе додјељена фотеља а и плата. Иди у Хрватску па је тамо брани а остави то радно мјесто ономе ко це да брани интересе БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пета колона

01.09.2017 10:03

У Римској републици је важила изрека "Чувајмо се пете колоне!".

Name

блбл

01.09.2017 09:17

Јадни сте ви који радите против своје дрзаве. Таквих је пун Хагг а изгледа да це се јос допунити убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре библ

01.09.2017 10:02

Гдје ти је сад твој суверенитет и територијални интегритет? Појела маца. У Предсједништву губиш 2:1. Са сви страна Хрватска, Србија и Црна Гора, а Турска далеко. МОжда Алијин син да пошаље апелацију Уставном суду. Ето рјешења. Или узмите Додиков рецепт референдум. Радите нешто Бошњаци, оде Херецеговина у хелаћ. Имате оног малог високог представника нек вам он помогне.Кмечите мало, научили сте кмечати. Гдје вам је сад Клинтон?

Name

Које дрзаве

01.09.2017 10:18

Које дрзаве мајке ти.Јес ти упо у фатаморгану.Па ни она овде не помазе.

Name

Ис

01.09.2017 09:22

Ја ср..а од дрзаве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

01.09.2017 10:33

Једино је Србија добра, грдне ране

Name

Думине

01.09.2017 11:06

Држава добра. Стара 1000 година. Проблем је константно у петој колони. Због тога нам омладина и одлази. Остаће празна кућа.

Name

Србин

01.09.2017 11:25

бих је непостојећа, нефункционална, окупирана од НАТО пакта. такође, она је и тамница народа, фуј.

Name

Цука

01.09.2017 09:35

Устаса немозе без устасе.хоце и ето мало мора да отму.није им доста мора.срам вас било устасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2017 09:55

А Јесу добронамјеран колико босњо ти оте србски земље ал запамти то је привремено.

Name

Шта се може

01.09.2017 09:57

Везали сте заставе па сад вас вежу мостом. Трпи и гледај туђи мост испред свог носа. Једини прави потез Хрватске.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

01.09.2017 09:51

Бшњаци у миру и цивилизовано да се договоре са Србима, и мирно БиХ да се распадне, и то тако што ће Република Српска и босанска Крајина постати независне! ...А за узврат ће Србија и Република Српска да подрже Бошњаке у намери да им Федеративни ентитет остане читав, да Бошњацима остане право на отворено море код Неума, и да се блокира та глупост око моста коју потенцирају Хрвати...А подржаћемо Бошњаке и у свему осталом (било шта што бошњацима треба)! ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шарај мало брате

01.09.2017 10:40

Кад ћеш више схватити, није се распала ни кад су Бобан и Караџић потписали да више немају разлога да ратују у мају 1992. године, неће ни данас. Пусти ти ова задња копрцања будуће мањине која је навикла да тероризира све остале на свом подручју.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

01.09.2017 11:16

Ма које мањине? Мислиш на Хрвате? ...БиХ ти је већ распаднута, и подељена унутрашњним, тј. ентитетским границама... А Република Српска је држава у држави, и има процентуално више Срба од АП Војводине и централне Србије, и има пуно јачу аутономију него што је има Војводина у Србији...И питање је времена кад ће се БиХ распасти, тј. кад ће РС а могуће и босанска Крајина изађи из БиХ (чак и ЦИА токументи то потврђују)... Е сад, питање је да ли ви Бошњаци хоћете да имате подршку Срба, јер савезништво Хрват-Бошњак није природно, тј. боље би вам било да постане српски савезници...Али, да би постали савезници - РС и босанска Крајина у миру морају да изађу из БиХ, и после тога ћемо вам увек држати страну...Јер Турска је далеко, на југу су црногоески Срби, на истоку је Србија, а на западу и северу је Хрватска, а она вас не воли, и никад вас није ни волела!

Name

Мост

01.09.2017 09:59

Само писи Грубеса али има Бога,за 20-30 година вас Хрвата који радите против БиХ неце бити па тако це се и тај проблем ,дјеловања против БиХ ријесити!Неки цете одселити,неки "преселити"!За то је криво руководство ХДЗ-а!Босњаци немају резервну дрзаву!Имају БиХ и сви други који хоце да зивимо заједно у миру и толеранцији,бујрум!Остали који раде за интересе сусједних дрзава,напоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ходза памет

01.09.2017 10:01

Јел и овај Адил ходза.Па зна медјународно право.Луда земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо

01.09.2017 12:06

Ако Хрвати направе мост?БиХ ће бити као палестина ограђена жицом !