Знакови који сугеришу да вам недостају протеини из меса

Протеине из меса немогуће је надокнадити било којом другом намирницом, а њихов недостатак може да проузрокује низ тегоба.

Здравље 01.09.2017 | 07:38
Знакови који сугеришу да вам недостају протеини из меса
Потпуно је прихватљиво да се месо, ако нисте неки велики љубитељ ове намирнице, не нађе баш сваки дан на вашем тањиру. Заправо, разноврсна исхрана богата воћем, поврћем, махунаркама, житарицама и другим безмесним намирницама је пожељна.

Али, ако сте навикли да редовно једете месо, тада ће и ваше тело имати потребу за њим. Логично, јер месо је најважнији извор протеина и то неких које не можемо да пронађемо ни у једној врсти хране.

А осим протеина, месо је богато и гвожђем, витаминима, минералима и засићеним и незасићеним масним киселинама, потребним да би организам нормално функционисао. Осим да осећате потребу за мирисом и укусом меса, постоје и други знакови да вам оно недостаје, тачније да вам недостају месних протеина.

Један од њих је осећај умора и исцрпљености чак и након што сте се одморили. Једноставно, имате осећај као да нисте спавали, а то би могао да буде аларм да вам недостају нутријенти из меса.

Осим гвожђа, само у месним протеинима може се наћи витамин Б12 који с фолном киселином учествује у изградњи и обнављању ћелија организма. Овај значајан витамин не може да се пронађе ни у једној другој прехрамбеној намирници, а његов недостатак у организму може да доведе до појаве анемије.

Један од првих знакова помањкања витамина Б12 јесу трнци у рукама и ногама, као и осећај необичног пецкања на тим местима. Ако не уносите довољно протеина, у вашем организму може да дође до мањка цинка, једног од најважнијих минерала за здрав имунолошки систем.

Један од знакова недостатка протеина могу такође да буду и крхки нокти који лако пуцају, а могуће га је наслутити и када опоравак од повреде мишићног ткива траје превише дуго.

Осим тога, недостатак протеина може да проузрокује чешће повреде током спортских и других физичких активности. Могу да се јаве и болови у мишићима, који нису последица физичких активности, него се појаве – ни из чега.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар