СП: Ако не можеш да одеш на Мундијал - организуј га!

На крају, испоставиће се да је први пласман фудбалске репрезентације Катара изборио човек који никада није био ни тренер, ни фудбалер. Тачније, био је тенисер.

Фудбал 31.08.2017 | 19:00
СП: Ако не можеш да одеш на Мундијал - организуј га!
Фудбалска репрезентација Катара прва је обезбедила пласман на ФИФА Светско првенство 2022, још када је на контроверзном надметању добила организацију Мундијала. Још у децембру 2010. године.

Испоставиће се скоро седам година касније да ће прва утакмица на Мундијалу на овом полуострву у Црвеном мору, које "лежи" на нафти, бити уједно и први наступ Катара на светским првенствима.

Као и у свим претходним покушајима, Катар није успео да проше азијске квалифиакције и неће га бити наредног лета на Светском првенству у Русији, земљи која је право да организује највећи турнир у свету фудбала добила на истој церемонији када и Катарани.

Поразом од репрезентације Сирије, која се због рата који букти у тој земљи од почетка до краја квалификација борила у егзилу, као "домаћин" у далекој Малезији, Катар је изгубио и математичке шансе да се нађе међу не мање од четири, а не више од пет репрезентација из Азије.

У Крубонгу: Сирија - Катар 3:1 (1:1), што је резутлат који је Сиријце оставио у конкуренцији и за директан пласман на Мундијал из Групе А, из које је пласман на завршницу још у јуну обезбедио Иран, а у игри остале још екипе Јужна Кореја и Узбекистан.

Конкретно, коло пре краја испале су земље које су у годинама за нама уложиле (и тек ће) милијарде евра у фудбал - Кинези са њиховом екстравагантном фудбалском лигом и зарадама које постављају рекордер и Катарани са својих девет луксузних стадиона, од којих је само онај изграђен у Лусаилу коштао преко милијарду долара.

С ким ће Катар, као домаћин, одиграти прву утакмицу и да ли ће турнир почети у новембру или децембру због екстремних врућина на Блиском Истоку у јуну и јулу, за сада није познато, али је познато да би се до ове земеље - да се Мундијал одржава овог лета - могло доћи само ваздушним путем.

Катар је у жестоком дипломатском рату са околним земљама, пре свих Саудијском Арабијом, једином земљом с којом се Катар граничи на копну. Саудијци су, као и Уједињени Арапски Емирати и Бахреин, прекинули дипломатске односе са Катаром и блокирали свој копнени, ваздушни и морски простор за све линије које воде према земљи из које долазе принчеви-бизнисмени, власници Пари Сен Жермена.

Укратко - људи који су трансферима Нејмара и Килијана Мбапеа променили правила пословања у европском и светском фудбалу.

Како ће изгледати политичка, економска, а самим тим и спортска слика Блиског Истока 2022. године тешко је и претпоставити, али тренд догађаја из претходне две-две и по деценије говори у прилог томе да ће на том делу земљине кугле тешко бити мира и слоге.

Утолико, није мали број оних који у овом тренутку желе да укажу на потенцијалне опасности организовања Мундијала у том делу света, мада би поштеније било рећи - оних који виде своју шансу у свему томе.

Након што озбиљна кампања у Енглеској није довела до одузимања Мундијала Русији, покренута је нова, која врело лето, ужасне услове у којима раде грађевинари на изградњи катарских стадиона, као и политичку ситуацију у тој земљи, покушава да искористи у циљу премештања првог Светског првенства које је додељено некој земљи са Блиског Истока, уједно и земљи из арапског света са већинским муслиманским становништвом.

"Фудбалска заједница широм света требало би да се сложи са тиме да највећи турнири не би смели да буду одржавани у земљама које активно подржавају тероризам", рекао је први човек немачког фудбала, председник ДФБ, Рајнард Гриндел.

Он је на овај начин реаговао на санкције које су земље из региона увеле Катару, а све под тешким оптужбама да се богати шеици из комшилука не баве само фудбалом, коњским тркама и неимарством, већ и да финансијски подржавају разне терористичке организације широм исламског света и доприносе да рат у Сирији наставља да разара и ту земљу и, узрочно-последично, изазива мигрантску кризу која је потресла Европу и још неке делове света.

У таквој ситуацији, људи који финансирају Светско првенство 2022 морали би да размисле постоји ли још времена да се уложи у обуку, припрему и квалитет фудбалера из те земље, поред ингензиозних идеја о томе да Нејмар буде промотер Мундијала који ће за то добити хонорар од 300 милиона евра и тако као физичко лице откупити свој уговор од Барселоне и однети га у Париз код Насера бин Ганим Ал-Келаифија, човека који поред тога што је председник и извршни директор Пари Сен Жермена, обавља још неколико јако важних функција у свету спорта и бизниса.

Он је у исто време извршни директор глобално јаке ТВ мреже "беИН Медиа Гроуп", председник компаније "Qатар Спортс Инвестментс" (која је задужена на радовима у иградњи инфраструктуре за ФИФА СП 2022), председник Тениске федерације Катара и потпреседник Тениске федерације Азије.

Такође, Ал Келаифи је члан организационог одбора ФИФА Светског првенства 2022, тако да се сумња да је искористио ФИФА да би Нејмару обезбедио приходе којима се овај фудбалер нашалио на прописе у шпанском и европском фудбалу, ругајући се УЕФА финансијском фер-плеју.

На томе је, између осталог, базирана тужба коју су Шпанци послали у УЕФА после "Случаја Нејмар", а у међувремену је названа и "финансијски допинг".

"Л'Еqуипе" је Ал Келафија означио као "најмоћнијег човека у француском фудбалу" за 2016. годину, а једног дана он ће вероватно остати упамћен и као први човек који је фудбалској репрезентацији Катара донео учешће на Мундијалу, иако се никада није бавио тренерским послом, нити је постигао један гол у каријери.

Тачније, он се бавио тенисом и са скором 12-33 у профи каријери попео се од 995. места на АТП листи тог 4. новембра 2002. године.

Резултати 9. кола:

Кина - Узбекистан 1:0 (0:0)
/Лин пен 84/

Јужна Кореја - Иран 0:0

Сирија - Катар 3:1 (1:1)
/Карбин 7, 54, Ал-Мавас 90+5 - Асадала 35/

Табела: Иран 21, Јужна Кореја 14, Сирија 12, Узбекистан 12, Кина 9, Катар 7.

Парови последњег, 10. кола (5. септембар): Катар - Кина, Иран - Сирија, Узбекистан - Јужна Кореја.

Ко ће из Азије на Мундијал?

Из азијских квалификација, коло пре краја учешће на Мундијалу обезбедили су Иран (12. јуна - пето учешће) и Јапан(31. августа - шесто учешће). Директан пласман на СП обезбедиће и другопласирани тимови из група А и Б, а трећепласнирани ће у октобру играти бараж мечеве, после којих победник (званично пети у Азији) неће имати обезбеђено учешће, већ ће морати у још један бараж са четвртопласираним из КОНКАКАФ квалификација (то би могле бити селекције САД, Панаме, Хондураса...)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар