ЕП, Представљамо - Израел: Вјера у домаћи терен!

И недостатак класичне петице!

Кошарка 31.08.2017 | 17:30
ЕП, Представљамо - Израел: Вјера у домаћи терен!
ОЧЕКИВАЊА

Од 1959. године Израелци само два пута нису учествовали на Евробаскету (1989. и 1991). Сада нису играли квалификације, пошто ће Група Б, у којој су, играти утакмице у Тел Авиву. Град у којем наступа Макаби воли кошарку, али и да не воле, Израелци су свих ових деценија уз Макаби готово све научили. Колико се само великих кошаркашких битака водило у некада Нокија, а сада Менора арени. Увек дупке пуна, када год би играо Макаби и увек добра атмосфера. Тако ће наравно бити и на свим мечевима домаће селекције.

Израелци не могу да се похвале неким добрим резултатом у последње време, најбољи пласман им је био 2003. када су заузели седмо место, док су неколико пута у последњих 20 година завршили на деветој позицији. Чак ни генерације предвођене Одедом Каташом,Дороном Шефером, Гајом Гудесом, Талом Бурштајном нису успеле да се домогну четвртфинала.

Сада, за почетак, имају одличне шансе да се пласирају у осмину финала! Састав Израела селектирао је Ерез Еделштајн који је био на клупи и на прошлом превенству и он одлично познаје прилике у израелској кошарци, пошто је водио њихове најбоље клубове. Еделштајн може да рачуна на искусне играче, пре свих на чувену тројку, Охајон–Халперин–Елијаху.Јотам Халперин има 33 године, а још је 2003. био део селекције која је завршила на седмој позицији. Поред искусног Халперина, споља ће још бити Гал Мекел (играо у Црвеној звезди) иЈогев Охајон, некада узданица Макабија, а од следеће сезоне Хапоела, где ће се придружити Халперину.

Могу да играју чврсту одбрану, поготово су опасни када притискају противничке плејмејкере. Обожавају да трче контре. Шут је Мекелово наслабије оружје, а Халпериновонајјаче. Охајон је више продор играч, уме да чита ситуације на терену и обожава да игра јаку одбрану. Мекел воли да наскаче на капицу и шутне из дриблинга, док је у шуту ван линије 6,75 готово безопасан (савет за игру „минус кошеви”).

Најбољи играч у овом саставу свакако је Омри Каспи. Већ осам година је члан најјаче лиге на свету. Биће предводник ове репрезентације и вероватно први стрелац (плус кошеви).Каспи је тројка, али може да се спусти на четворку, прошле сезоне није бриљирао у Минесоти, а од следеће гледаћемо га у дресу актуелног шампиона Голден Стејта. Најбоље партије у НБА лиги Каспи је пружао у Њу Орленасу и Сакраменту где је без проблема имао двоцифрен кошгетерски учинак.

На почетку припрема није био претерано спреман, али како је време одмицало ушао је у форму и то се приметило на мечевима. Очекујемо да ће на свакој утакмици имати 15+ поена. Каспија ће имати ко да „одмори”, пошто је Шон Досон одиграо неке припремне мечеве феноменално. Од 2012. игра у израелском шампионату, тако да се употпуности асимиловао. На позицијама четири и пет највише се очекује од Лиора Елијахуа и Рича Хаувела.

Елијаху је у националној селекцији од 2007. године, изузетно је незгодан за чување. Препознатљив је по погачицама и флотерима који готово и да не могу да се бране. Усавршио је тај шут и то му је главно оружје. Он некако неприметно увек дође до своје норме. Уме да врати повратну, има га на скоку, ма свуда је где би требало. Иако је висок 203 центиметра, Американац Хауел биће прва опција на месту центра. Мањак висине надокнађује масом. Јак је, има солидан шут са полудистанце и он је фактички замена за сународника Дорона Фишера кога нема на списку. Још је на петици и релативно младиЗалмансон.

Али каква би ово била репрезентација Израела ако у њој не би био Гај Пнини. Маскота Макабија и репрезентације. Некако се чини да игра већ преко 20 година, а он је 1984. годиште. Намазан до бола, велики провокатор и до победе му је стало више него до живота. Сви знамо да уме да промени ток меча серијом тројки или изнуђеном техничком од стране свог чувара (погађате, човек је насео на Пнинијеву провокацију). Сигурно ће га Еделштајн и на првенству користити као џокера.

Израелци су добро играли припремне мечеве. Могу да се надају пласману у други круг пошто су бољи од Украјине, док су ту негде с Грузијом, али ми због домаћег терена дајемо предност Израелу. Нису они ни лошији од Немаца, напротив. Све у свему, ми их видимо у осмини финала, а пошто онда више неће играти у Тел Авиву, него у Истанбулу, требало би своје учешће ту да заврше. Коначан пласман између 13. и 16. места.

ПРЕДНОСТИ

Огромна предност биће им домаћи терен у групној фази. Менора арена ће сигурно бити препуна на њиховим мечевима. Кичма тима им је већ дуго на окупу, а имају неколико преискусних и намазаних играча који знају како се играју велика такмичења. Одлично се сналазе у напетим ситуацијама, а тајни адут у одбрани им је пресинг на три четвртине терена. Плус, у позиционој одбрани цела петрока може да преузима без проблема.Еделштајн ће инсистирати на игри у транзицији и лаким кошевима. На припремним утакмицама су били баш ефикасни, додуше доста су и примали, тако да личе на игру плус поени. Каспи може да им донесе разлику на условно речено „мањим утакмицама”.

МАНЕ

Танки су под кошевима и баш им недостаје класична петица. Зато ће имати огромних проблема против Литванаца (Валанчијунас, Мотијејунас) и Грузије (Пачулија). Цела спољна линија има потенцијал да уђе у зону сумрака када је у питању шут ван линије 6,75. Када их неће, они не престају да шутирају, противник им стане у зону 2-3 и меч је решен. Колико год били у предности када је домаћи терен у питању, проблем може да настане када се ривал одлепи на двоцифрену предност, пошто тада израелска публика зна да окрене леђа. Почињу да звижде својим љубимцима, чак и не остају на својим местима до краја утакмице. Ипак, видимо их у осмини финала!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар