ЕП, Представљамо - Италија: Екипа са шмеком!

Без Галинаријеве деснице! У последњем моменту отпао и Пасколо!

Кошарка 31.08.2017 | 16:30
ЕП, Представљамо - Италија: Екипа са шмеком!
ОЧЕКИВАЊА

Увек су били репрезентација с посебним шмеком. Чак и они који их погрдно ословљавају са Жабари воле да их гледају када су на магичном правоугаонику. Срчани, импулсивни. Уосталом, да ли Италијани могу да буду другачији? Плениће и на предстојећем Евробаскету.

Још да их Галинаријева десница није нокаутирала? Шта уради човек, никоме није јасно. Чак ни њихов селектор Месина није могао да нађе речи за бизарну Галинаријеву повреду. Сигурно неко време неће желети ни да чује за Данила, који је саиграче оставио на цедилу (у пријатељској утакмици ударио Холанђанина Кока и тако тешко повредио шаку). Реално, нема оправдања за овакав поступак. Колико је само сада ослабљена центарска линија Азура, пошто ни Барњани неће играти на шампионату. Уз Ђентилеа, то је већ озбиљан трио који неће бити у саставу Италије.

Интересанто је да већ 15 година Италија не може да се пласира макар у полуфинале Евробаскета. У Шведској су 2003. освојили бронзу, а следеће године на Олимпијским играма сребро и онда креће драстичан пад. А није да нису имали добре селекције у међувремену. Због тога их је преузео Еторе Месина! Асистент у стручном штабу Сан Антонија нема шта није освојио у каријери, свакако је један од најбољих светских тренера и сада има задатак да италијанској кошарци врати стари сјај.

Тешко је проценити докле могу, зато што су непредвидиви, а ни припремне утакмице нису могле много тога да открију. Белгија их је добила са чак 20 разлике, и то је мало зачуђујуће. Месина није одмеравао снаге са најјачима. То је оставио за првенство.

За организацију напада биће задужени Хекет и Ћинћарини. Хекет је у протеклој сезони муку мучио с повредом, већи део је провео на рехабилитацији него у дресу Олимпијакоса. Леворук је, незгодан, има сасвим солидан шут, добар је и у продор игри, али слабији је у разигравању саиграча. Он и Ћинћарини су ту слични, једноставно не могу да се похвале атрактивним асистенцијама, а играју на месту организатора игре! Нису нека класа, једино што на тренутке могу да блесну.

Друга је прича када анализирамо позиције два и три. На месту бека шутера је неприкосновенМарко Белинели који већ пуних 10 година игра у НБА лиги. Некада 18. пик на драфту је постао нови члан Атланте, а прошле сезоне је имао двоцифрени кошгетерски учинак у Шарлоту уз добре проценте споља. Белинели је пре свега одличан шутер, стари кошаркашки шмекер који с лакоћом игра и пролази своје чуваре. Комплетан је бек, нема ману, осим што некада зна да претера са солирањем. Спада у шутере-убице. Без проблема се диже са осам или девет метара удаљености. Мора увек да се игра фластер на њему, јер када је у серији, незаустављив је. Лагано може да убацује из дана у дан преко 20 поена. Дакле, опција за игру плус кошеви.

Његове замене биће Дела Вале и Арадори – тандем Ређо Емилије који је прошле сезоне заједно постизао преко 30 поена! Када су сами, увек кажњавају ривала, једино што им треба лопта да би били ефикасни. На позицији крила биће Ђиђи Датоме, узданица Фенербахчеа. Поред неоспорних квалитета, Датоме је у 30. години један од највреднијих кошаркаша. Максимално посвећен, увек у служби тима. Прошла сезона у Фенеру му је била нешто слабија, пошто нас је навикао на боље. Датоме све ради на паркету. Посебно је опасан у шуту из окрета.

Месина ће имати и добро попуњену позицију крилног центра, пошто је ту Мели, али недостајаће Пасколо који је у последњем моменту отпао због повреде. Мењаће гаБалди Роси. Од следеће сезоне Мели ће бити саиграч Датомеу у Фенеру, а када Обрадовићнекога доведе у своје редове, тај мора да је одличан кошаркаш. Мели заиста и јесте добар, својим шутем шири одбране, једина му је мана игра у дефанзиви. Више је окренут нападу, пошто има меку руку за високог играча.

На позицији пет Италијани су баш танки. Месина је ту остао само на Ћервију, Кузину и Билиги. Просечни центри, тешко да би уопште и били у 12 да су сви здрави. На припремним мечевима убедљиво најбољи био је трио Белинели–Датоме–Мели. Сасвим очекивано. Италијани су други фаворити у групи, иза Литваније. Али, по нама, није велики јаз између њих. Свакако је Литванија доста квалитетнија под кошевима, док су Азури бољи на бековским и крилним позицијама. У сваком случају Италијанима је циљ да се нађу на једном од прва два места. У коначном пласману требало би да буду између четврте и седме позиције. Дакле, могу до полуфинала!

ПРЕДНОСТИ

Еторе Месина је предност Азура. Одличан стручњак који увек нађе решење у свим ситуацијама. Доста је стегао одбрану Италијана и од једне селекције која је играла на „плус поена”, постали су репрезентација која игра на „минус”. Сигурно је да ће се код Месинеосетити и утицај Грега Поповича. Месина воли дуже нападе и биће занимљиво како ће успети да обузда своје индивидуалце. Ако у томе успе, Италија је ће бити пријатно изненађење. Због одсуства Барњанија, Галинарија и Ђентилеа у саставу су се ненадано нашли неки играчи и њих Месина може да искористи за добру одбрану. Можда ће ови откази бити од користи, пошто сада има ко да игра дефанзиву, пре свих Хекет, Ћерви, па и Датоме. Дакле, „минус поени”!

МАНЕ

Драматично слаба центарска линија. Чини се да је изостанак Барњанија и Галинаријаненадокнадив за Италијане. Други велики проблем може да буде себичност, пошто имају неколико играча који воле да је лопта код њих и који се не подређују колективу! Ту на сцену мора да наступи Месина. Додуше, ни ранијих година није их красила колективна игра, али у последње време то их и те како кошта већих успеха. Требало би са Литванцима да се боре за прво место у групи и ту ће имати велики проблем да зауставе Валанчијунаса. Од осталих у групи су, бар на папиру, квалитетнији.

Четврфинале је њихов реалан домет, а онда на сцену ступа Месина и никакво изненађење не би било ако би се пласирали у полуфинале.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар