"Ако не одлучи, могућ пад Владе"

Главна тема хрватских штампаних и електронских медија је обећање премијера Андреја Пленковића да ће радити на скоријем изналажењу компромисног рјешења за спорну спомен плочу у Јасеновцу које не би било на штету ХОС и које не би вријеђало јасеновачке жртве о чему представници власти и опозиције имају различита мишљења, док ХОС-овци ћуте.

Регион 30.08.2017 | 18:15
"Ако не одлучи, могућ пад Владе"
Медији истовремено спорну плочу у Јасеновцу са усташким покличом "за дом спремни" непосредно доводе у везу са могућношћу изгласавања повјерења Пленковићевом кабинету већ у септембру.

Завидан је број оних који сматрају да је Пленковић непотребно одужио са рјешавањем овог проблема тим прије што је, како тврде, све у његовим рукама, односно рукама владе која је то могла да уради једноставним доношењем уредбе.

Недјељник "Глобус" пише да превладава став да је вријеме да се коначно законски регулише не само спорни поздрав "за дом спремни" него и све друго што је везано за разне тоталитарне режиме којих је на овом подручју било напретек у прошлости.

Како ће то бити ријешено у овом тренутку је нејасно, наводи овај недјељник и додаје да је како год очигледно је да да се натпису на плочи у Јасеновцу ближи крај, а то су им, кажу, потврдили и многи саговорници блиски Банским дворима.

Неко законско рјешење треба донијети брзо, јер би се у противном криза могла наставити, а маневарски простор за ретерирање више немају ни Штромар ни Пуповац, али ни Пленковић, с тим да сви очекују изјашњавање премијера о детаљима, пише недјељник.

Многи високи званичници ХДЗ-а увјеравају, међутим, да се ништа од тога неће догодити и да је ријеч о питисцима коалиционих партнера који су, како кажу, били очекивани.

"Знали смо да ће Пуповац јачати притисак, али не вјерујемо да ће ићи у радикална рјешења која би водила новим изборима", каже неименовани саговорник Глобуса из ХДЗ и истовремено додаје да се новим изборима ништа не би добило. Ни Милорад Пуповац, наводи се, више нема лагодну позицију. 

"Био је, мора се признати, врло стрп­љив и толерантан кад је ријеч о стварању нове коалиције и безрезервно је подржао Андреја Пленковића. Чини то и сада, али и он сам је притиснут својим страначким чланством које тражи 'барем' да се плоча у Јасеновцу скине", наводи недјељник и додаје да би у супротном рејтинг лидера СДСС-а у странци сигурно пао, као и да је Пуповац довољно искусан политичар да то не дозволи. 

Српска заједница свакако много очекује од ове владе, поготово од Пленковића, а очито се и на релацији Загреб - Београд догађају помаци који би могли довести до праве нормализације односа између двије државе, пише "Глобус" позивајући се на изворе блиске српској заједници у Хрватској.

Додаје се да је у контексту тога важно да се што прије ријеши питање спорне плоче, па има и оних који тврде да Пуповац све пожурује како би плоча била скинута с дневног реда прије него што се сусретну предсједници Хрватске и Србије, Колинда Грабар-Китаровић и Александар Вучић.

Тако се Пленковић око јасеновачке плоче нашао у процјепу између ХНС-а, СДСС-а, тврде, али и оне мекше страначке деснице, а ту је, наводи се и дио хрватских грађана којима је "пуна капа" расправа о прошлости, усташама и партизанима, тако омиљеној теми хрватских политичара који напросто нису у стању да понуде нист друго.

Загребачки "Вечерњи лист" тим на ту тему пише да, уколико најутицајнија опозициона СДП до почетка засједања Сабора не добије став владе на интерпелацију о спомен-плочи погинулим хрватским бранитељима, припадницима ХОС-а, поднијету још у априлу, у септембру већ на дневном реду тог законодавног тела могло би да се нађе изгласавање неповјерења влади.

СДП-овац Пеђа Грбин каже тим поводом да су питања говора мржње као цивилизацијско питање као и питање односа према државној имовини и комплетној економској политици владе превише важна питања да би се допустило да их власти гурају под тепих.

Тако, наводи овај загребачки дневник, изгледа да би се прашина која се задњих дана подигла око ХОС-ове плоче због поздрава "за дом спремни", за чије уклањање из Јасеновца влада не налази рјешење већ више од осам мјесеци, за коју седмицу могло би да се пресели и у саборске клупе, гдје ће Пленковић поново бити на испиту има ли или не подршку парламентарне већине од 76 заступника.

Ријечки "Нови лист" пише да ако до четвртка ујутро плоча буде уклоњена, односно с ње буде избрисан ЗДС, Пленковић може бити потпуно сигуран у своју позицију. Али, ако премијер настави да калкулише, тек ће се тада до краја запетљати.

"Ово је ситуација која се рјешава налогом премијера, ништа друго за то није потребно. Ствар је посве једноставна: премијер Андреј Пленковић мора послати некога да одшрафи плочу ХОС-а у Јасеновцу, с ње избрише поклич 'за дом спремни', и онда је најнормалније врати тамо гдје је била", пише овај ријечки дневник.

Лист сматра да је то вјероватно нејлегалније рјешење за ову кризу, сматра лист и додаје да је ХОС иначе регистрован као удружење у чијем симболу како се наводи, сасвим нормално стоји и ЗДС. Нико им, подсјећа лист, није забранио регистрацију с таквим знаковљем и јасно да они мисле да је потпуно природно такав симбол истицати свугдје, па и у Јасеновцу. 

"Али, ако је премијеру Пленковићу политички преризично да забрани рад ХОС-а јер се у симболима користи говором мржње - а што је Уставни суд давно утврдио да ЗДС јесте - онда барем мора покушати да ријеши случај конкретне плоче у конкретном Јасеновцу. За то му не треба ни комисија за суочавање ко зна с чим, ни нови закони, ни јесен, ни ХНС и СДС С - само политичка воља", истиче лист.

Лист, међутим, примјећује да Пленковићево нећкање и удовољавање десници, а и бјежање од изјава, само га ослабљује. 

"Чудно је да он то већ не осјећа и не примјећује", констатује лист и примјећује да премијер не треба да се боји било каквих пријетњи. Треба, кажу, само имати петљу. 

Када ће се и како доћи до "законског рјешења" које спомињу Бански двори за излазак из ове политичке кризе што је изненада ескалирала, нико за сада не открива, а из Пленковићевог окружења информације се не могу добити ни на кашичицу.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зум

30.08.2017 16:57

Сви знамо да су усташе злочинци, неоспорно. Ови се нису ништа промијенили а хтјели би да буду милосрдни анђели а да задрже старе злочиначке покличе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цуј Га,

30.08.2017 20:26

радице на одстрањивању плоце, пленковицу, ако зелис да се тензије слегну " упамти " све средос за један сат времена,незн колоко си јак

Name

ХОС

30.08.2017 18:21

У ХОС-у једва чекају да скину спорну плочу, имају много "боље" рјешење. Усташка дијаспора из Сјеверне Америке која је финансирала споменик ХОС -а у Сплиту већ организује финансирање огромног крижа који ће подићи уз сами споменик у Јасеновцу. Неће писати "За Дом", али ће имати оригиналну НДХ шаховницу. Изгледа да ће опет бити 5:0 за Србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо бабиц

30.08.2017 21:48

Не видите срби хрвати муслимани колико сте сиронасни И насто сте спали. какав народ такви И политицал они узивају док ви навијате за овер или оне залосно.