СИПА одбацује оптужбе

Тужилаштву БиХ достављени су документи који указују на провођење посебних истражних радњи праћења кретања в. д. главне тужитељице Гордане Тадић, као и транскрипти разговора између потпредсједнице ВСТВ Ружице Јукић и в. д. главне тужитељице Гордане Тадић. Сипа одбацује оптужбе и тврди да се ради о фалсификованим документима.

Босна и Херцеговина 30.08.2017 | 14:31
СИПА одбацује оптужбе
У саопштењу које је стигло из Тужилаштва наводи се да су текстови разговора аутентични и да је наведена комуникација остварена те да ће овај правосудни орган стога у оквиру предмета на којем ради извршити детаљне провјере законитости проведених радњи, као и особа које су судјеловале у наведеним активностима.

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) огласила се саопштењем за јавност у којем су навели да в.д. главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордана Тадић и потпредсједница ВСТВ-а Ружица Јукић никада нису биле предмет рада СИПА-е, нити су према њима подузимане посебне истражне радње.

Одбацили су све спекулације о наводном незаконитом провођења посебних истражних и достављања наводне "шеме кретања" и садржаја "прислушкиваних" разговора.

"Одјел за унутрашњу контролу СИПА-е је 29.8. и 30.8. 2017. године, извршио унутрашњу инспекцију, приликом чега нису утврђене било какве злоупотребе од стране надлежних организационих јединица СИПА-е или појединаца када је у питању провођење посебних истражних радњи. Осим наведеног, надлежне организационе јединице извршиле су преглед свих излазних аката СИПА-е у 2017. години, којом приликом није пронађен акт, ни друга документација сличног садржаја. Такође, током 2017. године није евидентиран ниједан акт са ознаком тајности врло тајно", стоји у саопштењу.

Како кажу, будући да је утврђено да СИПА никада није проводила посебне истражне радње у конкретном случају, како је наведено у предметној пријави, а како су извјештавали поједини медији, нити је у вези с тим сачињен било какав акт, очигледно је да се ради о кривотвореној документацији. С тим у вези, СИПА ће у сарадњи са надлежним тужилаштвом подузети потребне мјере и радње из своје надлежности.

На другој страни, из Тужилаштва БиХ потврђено је да су им достављени документи који указују на провођење посебних истражних радњи праћења кретања в.д. главне тужитељке Гордане Тадић, као и транскрипти разговора између потпредсједнице ВСТВ Ружице Јукић и в.д. главне тужитељице Гордане Тадић.

"С обзиром да су текстови разговора аутентични и да је наведена комуникација остварена, Тужилаштво БиХ ће у оквиру предмета на којем ради, извршити детаљне провјере законитости проведених радњи, као и особа које су судјеловале у наведеним активностима", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Подсјећамо, министар безбједности БиХ Драган Мектић јуче је новинарима показао документе које је Јосип Шимић доставио Тужилаштву БиХ, а у којима СИПА наводно Мектића извјештава о кретању тужитељке Тадић и разговорима које је водила са Јукић.

Исто као и СИПА и Мектић је оцијенио да је ријеч о фалсификованим документима.

(Вијести.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

КОНДОР

30.08.2017 12:43

ПУНА ПОДРСКА СИПИ И ПЕРИЦИ СТАНИЦ НА ОСНОВУ ДОДАДАСЊЕГ РАДА. СИПА ТРЕБА ДА ИЗНЕСЕ КАКО ПОСТУПА ТУЗИЛАСТВО БИХ И БИЦЕ ДОВОЉНО У ПТЕДМЕТУ ЕЛЕКТРОПРЕНОС БИХ - НЕЗАКОНИТО ЗАПОСЉАВАЊЕ, ДА ЛИ ИМА КРСЕЊА ЗАКОНСКИХ ОДРЕДБИ ОД СТРАНЕ ТУЗИЛАСТВА БИХ. ТАКОДЈЕ, ИМАМО КАКО ОМБУДСМАМ БИХ УПОЗОРАВА ПИСМЕНО И ОФИЦИЈЕЛНО ТУЗИЛАСТВО БИХ ДА КРСИ ПРОПИСЕ, ИТД ИТД. НЕЗАКОНИТО ЗАПОСЉАВАЊЕ У ЕЛЕКТРОПРЕНОС БИХ ЈЕ ОГЛЕДАЛО РАДА ТУЗИЛАСТВА БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мишо

30.08.2017 13:02

Свака част на професионалном раду! Тужитељство пуно олоша који ништа не раде а никоме не одговарају за свој нерад и корупцију! Подршка министру Драгану Мектићу!

Name

Перо Добој

30.08.2017 12:54

ВРС је најбоље такве терористе доводила у ред...Војска РС је одбранбени бедем за исламске терористе... Акције ВРС се изуцавају на највецим војним факултетима сиром свијета и доказују одлуцну борбу против унистења еуропсских цивилизцијских вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вакуф

30.08.2017 14:05

Перо наведи и један факултет молим те гдје и која акција се проучава Ваља ти ова насмија ме само тако јачу глупост нисам одавно цуо

Name

ПОДРШКА СТАНИЋУ

30.08.2017 13:23

НАРОД ТРЕБА ИЗАЋИ НА ДЕМОНСТРАЦИЈЕ, МИРНЕ НАРАВНО. И ДА МИЛИОН ЉУДИ НОСИ ТРАНСПАРЕНТ ПОДРШКА ПЕРИЦИ СТАНИЋУ.АКО НАРОД НЕМА НИ ВОЉЕ НИ СНАГЕ ЗА ТО ОНДА И ТРЕБА ДА ЖИВИ КАО СТОКА.ПОДРШКА СТАНИЋУ. ГОСПОДИНЕ , МНОГО ЉУДИ ЈЕ ИЗА ВАС. НЕ БРИНИТЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гил о меј

30.08.2017 14:43

Хрвати сумахери за флсификат ,подметање и оптузбе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

30.08.2017 14:46

Ја вјерујем СИПИ. И увјерен сам да це до у најситније детаље истразити ову подвалу и поднијети кривицну пријаву против актера. И да додам да министра безбједности на једној страни, и агенцију за истраге и заститу на другој, којом тај министар не управља, овако оптузити могу само људи са врло мало мозга. Или је поцело догоријевати до ноктију. Вјероватно јест.

ОДГОВОРИТЕ