Вучић и Тачи сутра у Бриселу

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић најавила је да ће председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи сутра у Бриселу разменити мишљења о наставку дијалога о нормализацији односа, имајући у виду договор из јула, о почетку припрема нове фазе дијалога

Србија 30.08.2017 | 13:41
Вучић и Тачи сутра у Бриселу
Висока представница Федерика Могерини биће домаћин нефомалном састанку између председника Србије Александра Вучића и председника Косова Хашима Тачија. Председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи ће разменити мишљења о наставку дијалога о нормализацији односа, имајући у виду договор из јула када је договорен почетка припрема 'нове фазе дијалога'. Овај посао је у току и сутрашњи састанак треба да се види у том контексту” - изјавила је Коцијанчић у седишту Европске комисије у Бриселу.

Она је додала да ће висока представница и два председника размотрити и примену договора који су до сада постигнути у дијалогу.

Разговор уз радни доручак

Могерини ће се са Вучићем и Тачијем срести на радном доручку, јавила је агенција Бета, наводећи да ће потом бити издато званично саопштење.

Теме које ће покренути Београд

Председник Србије Александар Вучић ће пренети званичницима у Бриселу да су разговори Београда и Приштине беспредметни ако косовске власти опструишу спровођење договора и спречавају повратак Срба хапшењима и подизањем оптужница, пишу данас Вечерње новости позивајући се на неименовани извор.

Извор дневника тврди да ће Вучић осим те поруке инсистирати и на разговорима о "узурпираној приватној и државној имовини на Косову, положају Српске православне цркве и безбедносним претњама за Србе на северу и југу Косова".

Новости пишу да су делегације Београда и Приштине спремиле спискове тема за наставак дијалога које имају мало додирних

тачака и подсећа да званичници Европске уније "на сто стављају само оно око чега се постигне општа сагласност".

Дневник подсећа да је председник одбора Скупштине Србије за Косово Милован Дрецун оценио да нису реална нагађања да су

на ред стигли преговори о међународно обавезујућем коначном договору.

Бриселски процес нема смисла ако се не реализује Заједница српских општина. О коначном статусу можда би могло да се прича, али би то захтевало да се "ојача" посредник, па да се, рецимо, укључи председник Европског савета Доналд Туск, рекао је Дрецун.

Он је рекао да разговори о коначном решењу не би били дијалог две државе, већ би за циљ имали да се спречи да Србија изгуби Косово.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АТР

30.08.2017 13:03

Даааа диалог Двије дрзава.Тако је то у стварности

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрен

30.08.2017 19:20

Ста вуциц трази у Брисеу није он висе премијер него пресједник јес се спусто на ниске гране

ОДГОВОРИТЕ