Око седам хиљада несталих у рату

Међународни дан несталих обиљежава се 30. августа, а обиљежавају га породице несталих особа, међународне организације, НВО-и и државне институције широм свијета.

Босна и Херцеговина 30.08.2017 | 09:58
Око седам хиљада несталих у рату
Из ИЦМП-а наглашавају да је у БиХ пронађено више од 70 посто особа пријављених као нестале услијед рата, што представља највишу стопу ријешених случајева несталих на свијету у неком пост конфликтном друштву. Међутим, тај процес још није готов, а постоји још минимално седам хиљада људи у БиХ чија је судбина непозната.

ИЦМП је међународна организација са сједиштем у Хагу у Холандији. Мандат јој је да осигура сарадњу влада и других органа власти у лоцирању и идентифицирању особа несталих услијед оружаних сукоба, кршења људских права, природних катастрофа, организираног криминала, илегалних миграција и других узрока, те да им у томе помогне.

ИЦМП је једина међународна организација чији је искључиви задатак да ради на питању несталих. Више од 20 година предводи активности на проналажењу несталих у конфликту у бившој Југославији.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

АР

30.08.2017 08:12

Како смо глупи није ни цудо сто смо први на листи по проналасцима несталих ко кад смо убијали људе дје смо стигли а исто тако их крили по масовним гробницама Па ако би поциниоци само показали дје су остале масовне гробнице нас а дрзава би уцврстила то прво мјесто Јер по глупостима И будаластинама Нема нам премца Цега се паметан стиди луд се весели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

30.08.2017 08:27

Људи нестали у Босни а они смјестили ИЦМП у Хаг и зато их има толико не пронадених.Хаг да трази мог комсију или мог њблизег.Неко це стеци пензију тразеци по Босни нестале у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

30.08.2017 09:11

Не могу се пронаћи док је оних битанги попут оног Митровића и дружине,јер они од тога боговски живе,финансијски профитирају,злоупотребљавају емоције ојађених честитих људи,поромовишу лопове на власти, попут Додика и сл.Зато нека их не злостављају мртве и намучене!

ОДГОВОРИТЕ