У Београду статуа Карла Малдена

Конкурс за идејно решење за споменик Карлу Малдену у Београду биће расписан до краја септембра, сазнаје “Блиц”. Акцију покренуо Дан Тана, погурао Зубин Мехта.

Србија 30.08.2017 | 08:52
У Београду статуа Карла Малдена
Идеја да се највећем холивудском глумцу српског порекла подигне спомен-обележје у престоници Србије постоји дуго, али је сада коначно сазрела и у наредних неколико месеци требало би да буде реализована. Статуа ће бити откривена код нове зграде Југословенске кинотеке у Београду.

Како сазнајемо, током последње посете диригента Зубина Мехте Београду договорено је да се статуа постави можда већ и до краја године. Очекује се да откривању споменика присуствују и чланови Карлове породице.

Малденови наследници поклонили су 2016. Југословенској кинотеци личне предмете и део филмске колекције славног глумца. Том приликом Београд је први пут посетила његова унука Емили Дорнер. Она је са дивљењем и сетом причала о деки, “високој, харизматичној, дивној особи којој је породица била најважнија на свету”.

Иницијативу да Малден добије спомен-обележје и улицу у Београду покренуо је својевремено један од најпознатијих Срба у Холивуду Добривоје Танасијевић, познатији као Ден Тана. Овај продуцент, бивши фудбалер и власник чувеног ресторана на Беверли Хилсу био је преко 50 година Карлов пријатељ. Та иницијатива била је повод боравка Малденове ћерке, књижевнице Карле и њене ћерке Ками у Београду, које су, заједно са Ден Таном, маја 2013. биле гошће Канцеларије за сарадњу са дијаспором.

Ден Тана је изјавио да је глумац до последњег дана живео као поносни Србин и да је био један од највећих амбасадора наше земље, упоредивши га са Ђоковићем и Теслом.

- Били смо пријатељи преко 50 година. Пред смрт је рекао да све оставља жени и деци, али је изразио и жељу да би део тога поклонио Србији - казао је Тана 2016. у Кинотеци на отварању Легата.

Емили Дорнер је открила за „Блиц” да је њен дека говорио српски без акцента, иако га је научио тек у обданишту.

- Био је поносан на своје српско порекло, то је и један од разлога зашто сам овде. Одрастала сам окружена српском културом. Сваког августа правио је српски пикник, на који је долазила шира фамилија и кумови из Чикага. Певало се “Тамо далеко”. Водио нас је и на српске свадбе. Ишао је у цркву, али није био нарочито религиозан, више је одлазио да би одржавао везе са српском заједницом - причала је Емили.

Како незванично сазнајемо, у наредном периоду планирано је и да статуа Оскара буде неколико месеци изложена у Кинотеци.

Карл Малден рођен је 1912. као Младен Секуловић у Чикагу, од оца Србина из околине Билеће и мајке Чехиње. Био је познат по низу споредних, али запажених улога у неким од најбољих филмова америчке кинематографије, као и по улози поручника Мајка Стоуна у популарној полицијској ТВ серији “Улице Сан Франциска” (1972-77). Освојио је Оскара 1952. за најбољу споредну улогу, лик Мича у филму “Трамвај звани жеља”, а номинован је и за епизоду у филму “На доковима Њујорка” 1955. године. Преминуо је у сну 1. јула 2009. у 98. години.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

билеца

30.08.2017 09:08

Ако му је отац поријеклом из Билеце, зар не би требао бити Херцеговац ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Срби

30.08.2017 09:17

Ми Срби, који нас јединствено оптужују за разбијање Југославије, и даље упорно задржавамо обиљежја те сада већ давно растурене државе у главном граду једне србске земље, Србије. "Југословенско драмско позориште" и "Југословенска кинотека" су само два примјера. Па када ћемо више да закопамо тог мртваца Југославију у којој смо само пропатили и изгубили (а остали напредовали и отимали)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2017 11:16

Сад вам је боље ?

Name

Ми Срби

30.08.2017 12:19

Очигледно ниси прочитао шта само написао. Како год: Обзиром да Југославију нису растурили Срби, боље је питање, да ли је вама боље након што сте повјеровали у бајку да су Срби криви за распад Југославије а након што сте здушно радили на томе да је растурите стајући иза разних екстермиста (Туђман, Изетбеговић)?