Тензије порасле, свијет забринут

У свијету влада бијес и забринутост усљед најновије ескалације кризе, након што је Пјонгјанг лансирао ракету која је прелетила Јапан и пала у Тихи океан.

Свијет 29.08.2017 | 21:04
Тензије порасле, свијет забринут
На обнављање кризе са Сјеверном Корејом реаговали су свјетски званичници који једнодушно осуђују тај потез Пјонгјанга, али и берзе зато што је цијена злата, као сигурног уточишта за инвестиције, скочила на највиши ниво ове године.

Поред цијене злата, скочиле су и цијене паладијума и платине, док су индекси на свјетским берзама већином у црвеном.

У Токију су бијесни, у Москви, Пекингу и Бриселу забринути и позивају на поштовање резолуција Савјета безбедности УН, а из Вашингтона предсједник САД Доналд Трамп поручује: “Све опције су на столу”.



Трамп је у писаној изјави навео да “пријетећи и дестабилишући поступци” само повећавају изолацију Пјонгјанга у региону и свијету.

Он је рекао да поступци Сјеверне Кореје показују “презир према њеним сусједима”.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли оцијенила је данас да је најновије лансирање ракете Сјеверне Кореје, која је прелитела Јапан, "апсолутно неприхватљиво и неодговорно", те је позвала Савјет безбједности УН да сада мора да предузме озбиљну акцију.

"Што је доста, доста је", рекла је Хејлијева, која се нада да ће Кина и Русија наставити да сарађују са осталим чланицама Савјета безбједности УН када се буду састале касније данас, како би разговарале о нуклеарним и ракетним програмима Сјеверне Кореје, пренео је Ројтерс.

Претходно је јапански премијер Шинзо Абе оцијенио да инцидент представља "озбиљну пријетњу, без преседана”.



Абе се, током 40-минутног телефонског разговора с предсједником Трампом, сагласио да се појача притисак на Сјеверну Кореју.

Јапански премијер изјавио је да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапански народ.

"Пружићемо максималан напор да чврсто заштитимо животе људи", рекао је Абе новинарима у кратком обраћању при уласку у своју канцеларију на хитан састанак сазван због испаљивања ракете, пренијеле су агенције.

И званични Токио и Вашингтон поручују да је потребан хитан састанак Савјета безбједности Уједињених нација, како би се појачао притисак на Сјеверну Кореју, због пријетње без преседана, рекао је Абе.

Додао је да је "Трамп изразио снажну ријешеност за одбрану Јапана, чији је стопостотни савезник".

На захтјев Вашингтона за данас је сазвана хитна сједница Савјета безбједности УН.

Генерални секретар јапанске владе Јошихиде Суга рекао је да Јапан протестује због лансирања ракете најјачим терминима и назива га кршењем резолуција УН.

"Јапан ће блиско сарађивати са САД, Јужном Корејом и другим заинтересованим земљама како би се благовремено дао одговарајући одговор", рекао је Суга.

Истовремено, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да “Сјеверна Кореја треба да поштује УН”.

"Видимо тежњу ка ескалацији и веома смо забринути општим развојем ситуације", рекао је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Он је оцијенио да су велике војне вјежбе Јужне Кореје и САД, започете прошле недјеље у Јужној Кореји, "играле улогу у провоцирању Пјонгјанга да испали нову ракету".

Огласила се и висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, која је оцијенила да најновије лансирање ракете из Сјеверне Кореје представља "отворено кршење међународних обавеза те земље и озбиљну пријетњу међународном миру и безбједности".

Могеринијева је истовремено изразила подршку Јапану и Јапанцима.

Она је навела да Пјонгјанг мора “без одлагања, потпуно и безусловно” да се повинује обавезама које проистичу из резолуција Савјета безбедности УН и уздржи од “било какве провокативне акције која би појачала регионалне и глобалне напетости”.

Британска премијерка Тереза Меј згрожена је над том "безобзирном провокацијом", објавила је њена портпаролка.

"Премијерка је згрожена над безобзирном провокацијом Сјеверне Кореје и снажно осуђује те илегалне тестове. Наша став је да морамо наставити да радимо с нашим међународним партнерима како бисмо задржали притисак на Сјеверну Кореју", поручила је портпаролка премијерке, која касније данас путује у Јапан како би разговарала с премијером Шинзом Абеом, пише Ројтерс.

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да ће Француска наставити с бескомпромисном политиком према сјевернокорејском балистичком програму и да ће предузети нове иницијативе након посљедњег теста.

Кинеске власти оцијениле су да је криза на полуострву стигла до "прекретнице" и позвала на уздржаност.

Неколико сати након што је Сјеверна Кореја лансирала балистичку ракету изнад јапанског острва Хокаида, Јужна Кореја саопштила је да су Ф-15К авиони испалили осам МК 84 бомби на симулиране мете на сјевероистоку Гангвон провинције.

Портпарол предсједника Јужне Кореје Муна Џаеа рекао је рекао је новинарима да је предсједник желио да покаже “чврсту способност те земље да одговори Пјонгјангу”.

Јапанска телевизија НХК јавила је да се ракета распала на три дијела и пала у воде код острва Хокаидо.

Према наводима јужнокорејске војске, ракета је испаљена из региона у близини Пјонгјанга око шест сати ујутру по локалном времену, летјела је око 2.700 километара и достигла висину од 550 километара.

Систем за упозорење јапанске владе Ј-Алерт савјетовао је становницима те области да предузму мјере предострожности, али је телевизија НХК јавила да нема знакова оштећења.

Јапанска војска није покушала да обори ракету.

Иначе, у Јапану се пријетње које поседњих дана упућује сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун схватају прилично озбиљно, па је, према ранијем писању Индпендента, порасла потражња за подземним бункерима које би грађани користили у случају рата.

Неке јапанске компаније, које се баве израдом склоништа у случају рата, објавиле су да су увеле листе за чекање, а порасла је и продаја прочишћивача ваздуха у случају да доде до хемијског рата.

Да у Јапану влада страх од рата доказује и чињеница да су и америчке фирме које се баве израдом склоништа претрпане упитима Јапанаца.

Једна фирма из Тексаса, на пример, објавила је да су им се наруџбине посљедњих дана удвостручиле, а да већина захтјева долази из Јапана.

Међутим, нису само грађани забринути. Јапанска влада је путем телевизије емитовала раније спот којим саветује људе како да се понашају у случају напада.

Стручњаци сматрају да би пројектил из Сјеверне Кореје до Јапана могао да стигне за десетак минута.

Посљедња сјевернокорејска ракета која је прелетила Јапан испаљена је 2009. године, када је Пјонгјанг навео да је у питању било лансирање сателита.

У Вашингтону, Сеулу и Токију, међутим, сматрају да је то била тајна проба интерконтиненталне балистичке ракете.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

милос

29.08.2017 19:10

Недо Бог насем коју бомбицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Географија

29.08.2017 19:16

С Кореа је мала држава и мора ракету лансирати у океан. Неће ваљда у Русију. Или Кину. Или Индију. Или Аљаску. Док год лансира у Тихи океан добро је, само да не покуша лансирати у Атлантски. То би могло бити незгодно и за нас. Додуше Босна је мала, тешко ју је потрефити, ал' кад оно хоће....

ОДГОВОРИТЕ
Name

У.С.А

29.08.2017 19:28

Само Америка има ексклузивно право да лансира ракете гдје год хоце и на кога хоце.

Name

Драгутин

29.08.2017 19:27

Киме само рокај,не смеју ти ништа видиш да су се сви препалии!Киме најјачи си,звизни САД да нас ослободиш ропства!САД ће нестати или од ових Урагана тј. од Божије казне или од ракета Северне Кореје?А кад САД погоде Урагани онда не смеју да прете Богу да ће му узвратити,само прете Киму,али само прете...Подршка за Урагане и ракете,за све што уништава злочиначку САД!!!Срби подржавају и Божије урагане и ракете Ким Џонг Уна,само да се сравни САД!!!САД највеће ЗЛО ове планете,које штампа доларе без покрића и бомбама и дрогом разара свет???Да дочекамо америчку пропаст једном да буде од Бога или од Ким Џонг Уна?Ко ће САД да збрише Божији Урагани или Кимове Ракете???Пуна подршка и за једно и за друго!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

29.08.2017 19:33

Има цовијек храбрости а нико му несмије ниста свак цаст респект

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.08.2017 20:08

То се зове баланс у наоружању, мала диктатоеска држава која има моћну војску. Да је баланс у наоружању постојао 1990-тих рата у бившој еx yу не би било. Испаљивање ракете преко територија Јапана је тешка провокација, није добро. У случају рата сви би изгубили а С, Кореја би завршила постојање

Name

Ееее

29.08.2017 21:04

То је славско ралетирање.

Name

ре ре

30.08.2017 06:50

Ми смо се изјели изнутра, није био у питању баланс у наоружању. Септичка се узбуркала и одједном је свако г.вно сваком другом засмрдило.

Name

Кинта

30.08.2017 12:31

Проблем за Амере је сто немају квалитетне тј.тацне и исцрпне обавјестајне податке о војсци С.Кореје.Нароцито не о њиховом атомском орузју.Нпр. колико тацно имају атомски бомби(претпоставка цца 60 ком),поготово не знају гдје се налазе,а сигурно не знају тацну локацију сваке.Претпоставља се да су распоредене тако,да се свака појединацна скрива на разлицитом мјесту.Амери и ови из Ј.Кореје претпостављају да Ким до сада није успио направити атомску бомбу тако малу да се мозе "натакнути"на балистицку ракету,али не знају ниста са сигурносцу.Тако,да,ако је Америма циљ да прецизним ударима унисте Киму атомске бомбе(а морали би му све унистити,или слиједи одмазда) и тако га атомски разорузју,онда они на столу заправо немају никакву опцију.

ОДГОВОРИТЕ