ЕП - Анализа: Ко из сенке вреба медаљу - ЦГ, ЛЕТ, СЛО?!

Добро је познато ко су фаворити на предстојећем Европском првенству, али каква је ситуација са селекцијама које ће покушати да из другог плана направе "бум"?

Кошарка 30.08.2017 | 00:00
ЕП - Анализа: Ко из сенке вреба медаљу - ЦГ, ЛЕТ, СЛО?!
Рачуница је потпуно јасна, али на сваком шампионату могућа су изненађена, као на пример 2011. године када је Македонија играла полуфинале и касније заузела четврто место.

Управо због тога у овој анализи ћемо се бавити репрезентацијама које би могле из другог плана да се “ушуњају“ у полуфинала или чак финале. Да имају шансе, потврђују бројни откази, па тако ретко ко од фаворита долази у најјачем саставу.

Четири репрезентације које смо издвојили су: Летонија, Црна Гора, Словенија и Грузија. Могла је на списку да се нађе још нека селекција, попут Русије, Финске или Немачке, али смо одлучили да скратимо и издвојимо оне најбоље.

Летонија

Летонци су надолазећа репрезентација и само због тога што су веома млада екипа, која није много пута играла заједно не спада у фаворите.

Сви као њихово највеће оружје спомињу Кристапса Порзингиса, али када се погледа стартна петорка, усудићемо се да кажемо да је то можда и једна од најбољих на Евробаскету.

Јанис Стрелнијекс је овог лета потписао за Олимпијакос и од њега се очекује да игра на позицији један, а за Даириса Бертанса који је овог лета отишао у Армани резервисана је позиција два, али следи тек оно најбоље.

На три и четири ће ротирати Јанис Тима, који је због одличних партија у Зениту потписао за Басконију, и Давис Бертанс која иза себе солидну руки сезону у НБА у дресу Сан Антонио Спарса.

За крај, на позицији пет ће играти можда и најузбудљивији играч за гледање на овом Евробаскету, Кристапс Порзингис. Звезда Њујорк Никса би требало да буде ноћна мора за противничке центре, иако у НБА игра на позицији четири, што му је и природна позиција.

Њихова највећа мана јесте клупа, али искусни Јанис Блумс, нови играч Барселоне Роландс Шмитс, као и остали солидни играчи могли би да дају неке минуте одмора стартној петорци.

Води их искусни Аинарс Багацкис који негује “рун анд гун“ стил кошарке, тако да бисмо требали да видимо узбудљиву кошарку од стране Летонаца.

Колико могу на овом Евробаскету можда покаже и прва утакмица, када ће се у петак од 16.00 састати са репрезентацијом Србије.

Састав за ЕП:

Кристапс Порзингис
Јанис Блумс
Даирис Бертанс
Давис Бертанс
Јанис Тима
Роландс Шмитс
Кристапс Јаниченокс
Јанис Стрелнијекс
Аигарс Шкеле
Андрејс Гражулис
Жанис Пеинерс
Мартинш Меиерс

Учинак на припремама:

29.7. Финска – Летонија 81:85
4.8 Грузија – Летонија 73:69
5.8 Летонија – Пољска 76:80
11.8. Летонија – Пољска 77:65
19.8 Летонија – Литванија 87:77
20.8 Летонија – Румунија 98:68
24.8. Летонија – Чешка 103:69

Словенија

На челу репрезентације Словеније налази се искусни српски стручњак Игор Кокошков који ће на предстојећем Евробаскету имати испред себе екстремно талентован тим.

Годинама уназад Горан Драгић најбољи је играч “Змајчека“ и скоро увек не буду добро испраћен од осталих играча. Међутим, на овом Евробаскету то би требало да се промени.

Пре свега због најбољег младог играча у Европи Луке Дончића и натурализованог Американца Ентонија Рендолфа – обојица играчи Реал Мадрида.

Дончић је на припремама показао небројано пута био најбољи стрелац екипе, док се од Рендолфа очекује да буде још бољи на шампионату “Старог континента“.

Њих двојица су одлично сарађивали у Мадриду и на припремама се видела та повезаност и нема сумње да је млади играч један од разлога зашто је Рендолф прихватио да игра за Словенију.

За разлику од Летоније, Словенија нема проблем са кратком клупом, пошто се у овој репрезентацији налази доста квалитетних играча.

Ту мислимо на играче Банвита, Еда Мурића и Гашпера Видмара, потом Јаку Блажича, Клемена Препелича, Матица Ребеца, као и недавног драфтованог играча Денвер Нагетса, Влатка Чанчара.

Екипа Игора Кокошкова пуна је талента, а да ли ће то бити довољно за далек пласман и медаљу, остаје нам да видимо на Евробаскету који почиње 31. августа.

Словенци отварају шампионат са Пољском у четвртак од 12.45.

Састав:

Влатко Чанчар
Ентони Рендолф
Саша Загорац
Матиц Ребец
Горан Драгић
Алексеј Николић
Клемен Препелич
Едо Мурић
Јака Блажич
Гашпер Видмар
Жига Димец
Лука Дончић

Учинак на припремама:

4.8. Словенија – Мађарска 84:64
6.8. Словенија – Чешка 88:80
12.8. Хрватска – Словенија 85:81
13.8. Словенија – Украјина 78:67
18.8. Израел – Словенија 89:84
19.8 Словенија – Турска 84:86
24.8 Словенија – Хрватска 74:73

Грузија

Грузини су пријатно изненадили на припремама, иако су играли већином без најбољег играча и центра Голден Стејта, Зазе Пачулије.

Искусна су репрезентација и за сваки респект, а то показују победе над Грчком и Србијом на недавно одиграном “Акропољ купу“ у Атини.

Њихово највеће оружје су високи играчи под кошем, Торнике Шенгелија (Басконија), Ђорђо Шермадини (Уникаха), Заза Пачулија (ГСW), док би неке минуте требало да добије и будући пик прве рунде НБА драфта, играч Мега Бемакса – Гога Битадзе.

На плеју су довели натурализованог Американца који је прошле сезоне играо одлично у грчком АЕК, Мајкла Диксона. Ту су још искусни Манучар Маркоишвили и Ђорђо Цинцадзе.

Тренер им је грчки стручњак и донедавни шеф струке подгоричке Будућности – Илија Зурос.

Грузини су на прошлом Евробаскету победили Хрватску у групи, док су у осмини финала били надомак изнененађења против Литваније.

У већем делу меча били су у вођству против “Балтичког гиганта“, али су на крају ипак изгубили, 85:81, од будућег вицешампиона Европе.

На припремама су одиграли доста чврстих и за око не лепих утакмица. Исто нешто би се могло очекивати и на Евробаскету, где ће вероватно још више затегнути одбрану.

Налазе се у веома тешкој групи са Италијом, Немачком, Литванијом, Украјином и домаћином Израелом, али нема сумње да су међу фаворитима да прођу групу.

Прву утакмицу играју са Литванијом у четвртак од 17.30.

Састав (још није коначан):

Мајкл Диксон
Заза Пачулија
Ђорђо Цинцадзе
Ђорђо Шермадини
Торнике Шенгелија
Гога Битадзе
Манучар Маркоишвили
Ђорђи Гамкурелидзе
Анатоли Боиса
Дуда Санадзе
Михаил Беришвили
Бешик Лезава
Бека Бекаури
Илија Лондаридзе

Учинак на припремама:

29.7. Аустрија – Грузија 87:77
4:8 Грузија – Летонија 73:69
5.8. Литванија – Грузија 70:81
11.8. Грузија – Чешка 87:76
13.8. Грузија – Чешка 68:64
23.8. Грћка – Грузија 71:72
24.8 Грузија – Србија 68:66
25.8. Грузија – Италија 65:73

Црна Гора

Комшије су пријатно изнендали на “Трофеју Београда“ када су играли егал са Грчком, за које је играо Јанис Адетокумбо, док су нашој репрезентацији такође пружили одличан отпор.

Предвођени искусним Богданом Тањевићем, Црногорци имају чиме да се надају на предстојећем Евробаскету јер ће довести веома квалитетан састав.

Њихово највеће оружје, баш као код Грузина биће играчи под кошем, где ће се највише очекивати од дуа – Никола Вучевић - Бојан Дубљевић.

Њих двојица не започињу утакмице заједно, али касније у току меча често играју на позицији четири и пет. Сувишно је причати о квалитетима центра Орландо Меџика, који уколико ухвати добру форму, могао би да буде међу најбољим играчима на турниру.

У тиму се налази и натурализовани Американац Тајрис Рајс од којег би требало све да креће у нападу.

На припремама није био баш у најбољој форми, али то је и разумно с обзиром да је имао турбуленту сезону у Барселони и да његов статус у “Блауграни“ још није решен.

Поред ове тројице играча, Тањевић ће рачунати и на кошаркаше попут Марка Тодоровића, Николе Ивановића и младог Дина Радончића који представља освежење за црногорску кошарку.

У петак од 16.45 Црна Гора започиње шампионат утакмицом против Шпаније.

Састав (још није коначан):

Филип Баровић
Никола Ивановић
Владимир Михаиловић
Данило Николић
Никола Павлићевић
Дино Радончић
Тајрис Рајс
Суад Шеховић
Марко Тодоровић
Немања Врањеш
Никола Вучевић
Бојан Дубљевић
Немања Ђуришић
Милутин Ђукановић

Учинак на припремама:

11.8. Црна Гора – Грчка 81:83
13.8. Црна Гора – Србија 71:82
18.8. Црна Гора – Италија 66:67
19.8. Француска – Црна Гора 100:70
20.8. Црна Гора – Белгија 78:64
25.8. Украјина – Црна Гора 62:75
26.8. Турска – Црна Гора 84:70

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар