ЕП, Представљамо - Француска: Лидер Де Коло и скакачка машинерија

Триколори један од највећих фаворита за освајање Евробаскета.

Кошарка 31.08.2017 | 10:30
ЕП, Представљамо - Француска: Лидер Де Коло и скакачка машинерија
ОЧЕКИВАЊА

Француска ће покушати да настави низ освајања медаља на Евробаскету, пошто су сада у серији од три одличја с последња три шампионата.

Триколори ће бити ослабљени на предстојећој смотри најбољих европских тимова, али и ростер којим располаже Венсан Коле, више је него добар. Морао је једном да дође крај заТонија Паркера у националној селекцији, а поред њега вероватно више никада у дресу Француза нећемо гледати Микаела Желабала и Флорана Пјетруса. За ове играче се одавно знало, али Колеу је главобољу створило неиграње Батума, Гобера и Козера. Ако овом трилингу додамо Лувавуа и Каудија, видимо да француски селектор не може да рачуна на одличну петорку.

Опет, посветићемо се онима који ће бранити боје Француске. Прво да кажемо да је Коле с националним тимом готово све освојио. Годинама је на клупи репрезентације. Има изграђен систем и увек је видљив његов печат у игри. Препознатљив је по одличној одбрани. На предстојећем Евробаскету његова продужена рука на терену биће Нандо де Коло. Одличан играч који може свакоме да убаци преко 20 поена. Комплетан је кошаркаш, нема ману, користан је на све три спољне позиције. Нема сумње да ће у сваком нападу морати да „овери” лопту, пошто од њега све полази у игри Француза. Веома је тежак за чување. Ако му се чувар одаљи, иде тројка, а ако му приђе, има страшно брз полазак у дриблинг (увек удесно) и уме спретно да извуче фаул или једноставно положи лопту у кош.

Де Коло спада у играче који имају велику заштиту судија, шутира много слободних бацања по мечу, а већину фаулова изнуди на своје старе фазоне (увуче руке и тело у одбрамбеног играча). Када се ломи меч, лопта је у његовом власништву. Дакле, Де Коломора бити на свим тикетима, плус.

Коле ће на располагању имати двојац одличних плејмејкера: Ертел и Вестерман! Обојица су брзи, с тим што је Ертел више кошгетер. Али допуњују се феноменално. Своје одличне партије у Ефесу (у фебруару био МВП месеца у Евролиги), Ертел је крунисао уговором с Барселоном, док је Лео Вестерман потписао за ЦСКА!

Поред њих двојице, ту је и Дио, освајач Ендеса лиге с Валенсијом, као и Едвин Џексон, који је одличан стрелац (у прошлој сезони је био први кошгетер Естудијантеса са преко 20 поена по мечу). Интересанто је да сва четири спољна играча могу да играју на позицијама један и два.

Позиција крила резервисан је за Фурнијеа, који је постао озбиљан НБА играч. Члан Орланда је бриљирао у прошлој сезони, али већ трећу годину узастопно завршава са преко 12 поена по мечу, а протекле две са преко 15 поена по утакмици. Фурније је још један кандидат за игру плус кошеви. Спада у кошаркаше-убице. У стању је да у серијама решета противнички кош. Он и Де Коло заједно свакоме могу да убаце 50+ поена. Нема много репрезентација које у својим редовима имају такав нападачки тандем.

Позиције под кошевима покриваће Борис Дијао, Ким Тили, Жофри Ловерњ и Кевин Серафан. Легенда европске кошарке Борис Дијао имаће задатак да својим искуством предводи ову генерацију Триколора. Уживање га је гледати, спада у виц играче, не кажу без разлога за њега да је плејмејкер у телу центра. Високи кошаркаши с тако луцидним асистенцијама полако изумиру. Борис Дијао је остао на бранику! Не треба се зачудити ако просечно буде имао више асистенција него поена.

Ловерњ је много напредовао и сада је постао респектабилан члан националног тима. Повреде га мало спутавају, али израстао је у озбиљног центра. Јак је, увек на скоку, много доприноси у одбрани, захвалан је за сваки тим, уосталом, да ли би га Грег Поповичдовео у Сан Антонио да није тако? Ким Тили, као и Ловерњ, може да покрива обе позиције под кошем. Тили је постао нови члан Олимпијакоса, а претходне три сезоне бранио је боје Басконије. Веома је скочан, има добар шут за своју висину и спада у покретније високе играче. Опис центарске линије завршићемо причом о Кевину Серафану. Али то не значи да је на последњем месту по квалитету. Напротив. Већ седам сезона наступа у НБА лиги (с малом паузом), одлукује га одличан тајминг за скок и блокаду. Питај бога колико је он дуела с најјачим светским центрима водио, а из многих је излазио као победник! Од ове сезоне поново ћемо га гледати у Европи, пошто је постао члан Барселоне.

Дакле, Коле опет има моћан тим, који ако не уђе у полуфинале, није испунио очекивања. Припремне утакмице су играли топло-хладно, али у групи ће бити или први или други. У четврфинале морају да се пласирају, даље им зависи ко им буде ривал. Тешки су за прогнозу, могу и до злата, а могу и да испадну у четврфиналу. Ипак, верујемо да ће бити између другог и петог места.

ПРЕДНОСТИ

Као и увек последњих година, предност Француза је њивов атлетицизам. Поред јаке одбране коју увек могу да играју јер имају високе покретне кошаркаше са одличним тајмингом за блокаду, Француска у својим редовима има неколико изваредних шутера. Пре свих: Де Коло, Фурније, Џексон и Ертел! Када им буде дан, боље да им се предају мечеви без борбе, јер могу да исфрустрирају ривала. Због тога наш је предлог „плус кошева” на триколоре, јер 80+ мора да им буде константа.

МАНЕ

Само једна лопта на терену не иде у прилог Француској. Коле има много индивидуалаца у тиму, а они су темпирана бомба. Биће у проблему и ако Де Коло не буде имао наклоност судија, односно ако се буде толерисала мало грубља одбрана. У припремним мечевима упоште није било сарадње спољне и унутрашње линије. Сви спољни кошаркаши су шутирали до бесвести и чини се да је Коле ту мало погубио конце. Француска на индивидуалан квалитет може највише до четвртфинала, а за корак даље битно је да Коле врати своју препознатљиву игру где све пршти од добре одбране. Нема дилеме да ће на овом шампионату бити ослабљени, пошто им недостаје готово цела петорка и то фантастична. Највише ће недостајати Батум и Гобер. Имамо код Француске један парадокс, ако бисмо бирали ко има највише шансе да победи Шпанију, онда су то они, али ако себичност остане на снази, могу да буду најнепријатније изненађење на првенству.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар