Беванда: Влада блокира усвајање

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда изјавио је да Влада Републике Српске блокира усвајање глобалног фискалног оквира и не жели уважити ниједан аргумент за његово повећање.

Босна и Херцеговина 29.08.2017 | 15:36
Беванда: Влада блокира усвајање
Беванда се на конференцији за медије на којој је, између осталог, говорио о раду његовог министарства у претходном периоду, аранжману БиХ с ММФ-ом и о клириншком дугу Русије према БиХ, осврнуо на повећање глобалног фискалног оквира, који је основ за доношење буџета за наредну годину.

"Законски рок за израду прорачуна и упућивање према Предсједништву БиХ је 15. октобар. Након сједнице и Фискалног савјета, ја сам у доброј вјери да ћемо донијети фискални оквир и створити увјете да завршимо прорачун, а то је и основа за израду ентитетских прорачуна, јер знате да ми можемо функционирати без ограничења на бази привременог финансирања, али то ентитетске владе једноставно не могу", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, проблем повећања глобалног фискалног оквира представља то што ентитети, а посебно Република Српска "неће уважити ниједан аргумент за повећање глобалног фискалног оквира".

"Надам да ће кроз Фискални савјет ова аргументација превладати и да ћемо се за неке ствари предијелити те да ћемо донијети глобални фискални оквир, какав год он буде како би могли радити и да не дођемо у привремено финансирање", рекао је Беванда.

Говорећи о аранжману са Међународним монетарним фондом (ММФ), Беванда је казао да је он тренутно у стању мировања.

"Ми нисмо усвојили закон о акцизама. Оно је као обавеза стављено у реформску агенду. Исти је случај са законом о осигурању депозита у БиХ. Нешто што сам мислио да ће бити рутинска ствар, након што су донешени закони о банкама и агенцијама за банкарство, потпуно усаглашени између ентитета. Ми смо све довели до краја и знате да је то на парламенту пало. Без тога нема наставка аранжмана са ММФ-ом", рекао је Беванда.

Беванда је похвалио питање рјешавање клириншког дуга Руске Федерације према БиХ у износу од 125.157.834 долара, подсјетивши да је БиХ једина земља сљедница којој је тај дуг исплаћен у готовини.

"Кад је тај новац дошао у готовини, потпуно сам слиједио закон о сукцесији. Све оно што је било манипулативно, закон је у цијелости примјењен. Држави је припало 10 посто, остало је отишло на рачуне ентитета и Дистрикта Брчко, све у складу са законом", рекао је Беванда.

Истакао је да је претходно био потписан договор да се дуг наплати у жељезничким трачницама, па сматра да је плаћање у готовини била најбоља ствар. "Ствар је ентитетских влада како ће менаџирати тим приходом који им је легао на рачун", рекао је Беванда.

Коментаришући наводе о евентуалној смјени Савјета министара БиХ, министар финансија БиХ сматра да се тиме ништа не добија и да би се бх. званичници умјесто прича о томе требали фокусирати на буџет, покретање инвестицијског циклуса и испуњена оног што није досад испуњено.

Извор: Анадолија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Перо Добој

29.08.2017 13:54

ФБиХ овиси о РС зато хоце да се усвоји ово..Без нас су рупа ..Пропадају финанцијски

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

29.08.2017 14:10

Описмени се Перо, па тек онда о политици ...

Name

ХУ

29.08.2017 14:17

ЈЕСТЕ ТАКО ЈЕ ПЕРО. БЕЗ НАС СРБА ОВИ НИ ГАЦЕ НЕБИ МОГЛИ КУПИТИ БЕЗ НАСИ СРБА.БИО САМ НЕДАВНО У ТОМ САРАЈЕВУ МА ПРОПО КО ГРЦКА. ЗИВЕЛА СР И НАС ДОДИК

Name

за ХУ

29.08.2017 14:26

Ма нек си и ти вала видио Шехер и чаршију, ма вала нек си изашо из те рупе, па нек сутра кијамет буде!!! Хајван

Name

ре Перо и ХУ

29.08.2017 14:34

Ви спадате у Србе који зиве на небу,ето засто смо небески народ.

Name

Браво перице!

29.08.2017 17:25

Укупни дуг РС износи 57.9% БДП-а, Федерације 31.6%. Пензије веће за 100%, плате у приватном сектору такође Ти сада перхане сам сконтај колико си непаметан...

Name

Ре ре перо

30.08.2017 08:14

А ви у терористе јер их подрзавате.

Name

Зоол

29.08.2017 16:43

Ма не блокирају они.Они немају пребијену пару.ЦАР ЈЕ ГО!

ОДГОВОРИТЕ