Човић отворио нови прелаз

Међународни гранични прелаз Иваница између БиХ и Хрватске данас је званично отворен и значајно ће допринијети бржем промету путника и робе.

Босна и Херцеговина 29.08.2017 | 12:41
Човић отворио нови прелаз
Изградња граничног прелаза са четири траке завршена је за шест мјесеци, а укупна инвестиција, два милиона КМ, обезбијеђена из буџета Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Прелаз су отворили предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џакула, који су истакли да овај прелаз даје европску димензију БиХ.

Човић је рекао да је ово најјужнији прелаз према ЕУ, изражавајући наду да ће и сви други прелази овог нивоа у БиХ бити завршени у планираном времену.

Он је нагласио да ће изградња модерног граничног прелаза на територији БиХ бити обавеза и Хрватској да у што скорије вријеме уреди и свој прелаз што би допринијело још већем развоју туризма и са једне и друге стране.

Човић је истакао да Требиње и Равно на овом прелазу могу градити стратегију развоја.

Џакула је рекао да прелаз задовољава све стандарде за убрзање промета путника, а посебно робе која захтијева фито-санитарни инспекцијски надзор.

Он је нагласио да је прелаз урађен на површини од 5.000 метара квадратних, у оквиру прелаза постоји дио за путнички промет и дио за теретна возила, додајући да ће на терминалу који се налази уз гранични прелаз бити смјештене и све инспекцијске службе.

И замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић и начелник општине Равно Андрија Шимуновић изразили су задовољство отварањем граничног прелаза са таквим капацитетом и инфраструктуром, истичући да ће заживјети у пуном капацитету тек онда када и Хрватска уради свој прелаз.

Они су указали на досадашњи проблем вишечасовног чекања на овим граничним прелазима, на путу Требиње-Дубровник, што је, осим туристима, посебно представљало тешкоћу људима који су због посла били принуђени да неколико пута прелазе границу.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Браво ,

29.08.2017 16:26

Идуце године ,идемо на референдум, бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100

29.08.2017 19:31

Идес ти у