Постигли договор о новој политици

Лидери Француске, Немачке, Италије и Шпаније договорили су се данас о новој политици одобравања азила рањивим мигрантима који се пријављују за заштиту у Африци, уместо њихових одредишних земаља.

Свијет 28.08.2017 | 21:51
Постигли договор о новој политици
У заједничком саопштењу, објављеном након састанка у Паризу, лидери четири земље признали су потребу "посебно рањивих миграната", за покретањем захтева за азил у Чаду и Нигеру, преноси АП.

Како се наводи, они планирају да покрену "мисије заштите" у афричким земљама, а у сарадњи са агенцијама за избеглице и миграције УН.

Процес ће омогућити мигрантима да легално мигрирају у Европу, уколико су на списку који је одобрен од стране агенције УН и уколико су регистровани код званичника Нигера и Чада.

Истовремено, лидери су се сложили да ће помоћи Нигеру и Чаду са контролом граница, како би се спречиле илегалне миграције.

Лидери Француске и Немачке, Емануел Макрон и Ангела Меркел, затражили су на скупу јаче, јасније мере против илеганих миграција из Африке у Европу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да Европа има "хуманитарну одговорност" да се бори и против илегалних миграција и против кријумчарења људи који профитирају од очаја имиграната.

Према њеним речима, европске земље морају јасно да дефинишу коме је потребна хуманитарна помоћ, а ко бежи од сиромаштва.

Француски председник Емануел Макрон казао је да је потребна "ефикаснија акција" против илегалних миграција и јачање напора Европе да помогне афричким земљама да побољшају своје економије и зауставе кријумчарење миграната.

Премијер либијске владе коју подржава међународна заједница, Фајез Серај, који је такође присуствовао скупу, затражио је више подршке за борбу против трговине људима и мониторинг јужне границе те земље.

Председник Чада Идрис Деби Итно и председник Нигера Махамаду Исуфу истакли су да сиромаштво тера људе да емигрирају у Европу или да се баве кријумчарењем људи.

Исуфу је навео да је важно за кријумчаре пронаћи алтернативу, попут бављења трговином или пољопривредом, како би престали са криминалним активностима.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар