Балкан приоритет Европске уније

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да је Балкан један од приоритета Уније.

Регион 28.08.2017 | 21:04
Балкан приоритет Европске уније
Она је рекла да су ове године тензије на Балкану забрињавајуће расле, али да су “партнери ЕУ на Балкану” увијек успијевали да потврде жељу и способност да напредују на путу ка Унији јер то, како каже, тражи њихово становништво.

“Ове године видјели смо да су тензије на Балкану забрињавајуће расле, у различитим тренуцима у различитим државама. Имали смо неке тренутке кризе, акутне кризе, али су на крају дана наши партнери на Балкану увијек успијевали да потврде жељу и способност да напредују на европском путу, на њиховом путу ка Европској унији. Увијек”, нагласила је Могерини на отварању конференције амбасадора ЕУ.

Она је навела да им је Унија помагала, али да је то била њихова заслуга.

“Зашто? Због тога што вјерујем да њихово становништво, њихово младо становништво то тражи од својих лидера и лидери то врло добро знају. Можда ће бити тешко, можда ће бити изазов, можда ће бити болно с времена на вријеме радити на помирењу и добросусједским односима, али ако на крају дана то људи траже од вас (пут ка ЕУ), то морате да обезбиједите. И ми смо ту да омогућимо да то обезбједе”, рекла је Могерини.

Она је навела да Балкан није двориште Европе, већ сама Европа, те је истакла да се наљути сваки пут када се “пријатељима Уније на Балкану” каже да су “на путу ка Европи”.

Подсјетила је и да ће ускоро састати са предсједником Србије Александром Вучићем и косовским предсједником Хашимом Тачијем, како би се наставио дијалог између Београда и Приштине.

“И мислим да треба да поставимо као наш сопствени циљ до краја овог мандата да видимо значајне кораке за сваког балканског партнера на путу ка ЕУ”, рекла је Могерини.

Шефица европске дипломатије нагласила је да слиједи још посла, како унутар тако и изван ЕУ, али сматра да је то реалан и амбициозан, али могућ и потребан циљ у наредним годинама.

Извор: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РедБулл

28.08.2017 19:20

И ви сте господјо додијали висе са тим приоритетима. Само неки приоритети а брига вас за Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно или друго

29.08.2017 08:57

Онај ко још вјерује причама, обећањима, лажима, и обманама које шире ЕУ и НАТО он или је наиван или је глуп!

Name

Јес

28.08.2017 19:21

Јес вец 20 година.Па одумиремо.Сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дабоме

28.08.2017 19:43

Млади и радно способни Срби, Хрвати, умјерени Муслимани и остали масовно се селе у треће земље из првенствено економских па онда политичких разлога. Остају овдје стари, радно неспособни, непотребни и тајкуни којима се још овдје исплати бити. На крају ће асолутну већину БиХ чинити екстремно тврди људи - вехабије који по цијену сопствених живота у радикалноисламској вјери у загробни живот чине терористичке нападе по цијелој Европи. А ко од немуслимана остане у вехабијској БиХ живјеће биједно и понижавајуће као Копти на Блиском Истоку.

Name

Нимрод

29.08.2017 10:13

Довољно си рекао о свом менталном склопу цим си изустио "Срби, Хрвати и УМЈЕРЕНИ МУСЛИМАНИ", јеси ли факат толико глуп или не мозес да разумијес тако једноставне ствари, или се само глуп правис, бено националистицка. Могу бити само Босњаци, Хрвати и Срби. О каквим ти муслиманима бено прицас, то је религија, и мјесас круске и јабуке, онда у том контексту прицај и о умјереним католицима и православцима! Јел сваки Србин вјерник, или сваки Хрват иде у цркву? Ех, сто тако није сваки Босњак религиозан, јел то тако теско за схватити?! Зато плиз, зацепи свега ти и спаси нас свог совинизма и глупости!

Name

Ето нас код вас

28.08.2017 19:50

Да се мало зблизимо да се боље разумијемо сви долазимо остају Додик и Стевандиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антибиотик

28.08.2017 19:54

Понављате ту причу већ 20 година, баш ко Швабо тралала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

28.08.2017 20:10

ПАМУЦНА ПОЛИТИКА ЕУ НА БАЛКАНУ НЕ ДАЈЕ НИКАКВЕ РЕЗУЛТАТЕ. САМО СЕБИ ПРАВИТЕ ТРОСКОВЕ, А У КРИЗАМА ДОЛАЗИТЕ ПРЕДСЈЕДНИЦИМА СТРАНАКА НА НОГЕ, НПР. КЕТРИН ЕСТОН. САВЈЕТ, БЕСУМНО СЕ ПОВУЦИТЕ ДА БИ ДОКАЗАЛИ ДА ИМАТЕ ДОСТОЈАНСТВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теx

29.08.2017 08:13

Кад примијетиш да си остарила, схватићеш колико дуго нас зајебавате с тим чланством у ЕУ. А остарила си, само треба да се погледаш у огледало.

ОДГОВОРИТЕ