Како живе Срби у Албанији?

Нема званичних података колико људи, пореклом Срба или Црногораца живи у Албанији, јер су готово све националне мањине у тој земљи бојкотовале последњи попис становништва. Процењује се да их је у тој земљи негде око 30 хиљада, а да је само десет одсто њих православне вероисповести.

Србија 27.08.2017 | 20:22
Како живе Срби у Албанији?
Звона на православној цркви Свете Тројице у Враки надомак Скадра чују се само уочи великих православних празника.

"Сви разговарамо на срспком језику, и смо сви Србијанци и Црногорци православни али има и Срба муслимана", каже Михајло Штиркић из Враке код Скадра.

Ову светињу на северу Албаније подигле су српска и аутокефална албанска црква. Неосликана је, јер за то овде пара нема. До недавно нису имали ни свштеника, који сада долази из Црне Горе која је од овог албанског села удаљена 25 километара.

"Ко има преко 50 година зна српски. Испод 50 година неко зна неко не зна. Губи се траг језика. Чим се изгуби језик свако зна да се губи и идентитет", напомиње председник Удружења српско-црногорское националне мањине Морача - Розафа у Албанији, Павло Јакова Брајовић

Мешовитих бракова у којима се чују и српски и албански у селу има. Иако су без српског држављанства, ови људи вековима порекло не заборављају, поштујући своју али и традицију овдашњег већинског, албанског народа.

Без обзира на то које су вероисповести, Срби и Црногорци се овде на северу Албаније сахрањују на истом гробљу. Ово у Враки једно је од три у околини Скадра.

Када се родите у једној држави, а душа вам је у другој, а срце у трећој, чији сте заправо ви?Владимир Ајковић из Враке каже да то зависи од родитељског васпитања.

Ни школе овде нема, па професор Светозар, часове српског језика, одржава само викендом.

Овде се Срби изјашњавају као Срби православни, Срби католици или Срби мухамеданци на чему им ја честитам, напомиње Светазор Ћираковић, додајући да види да још увек има страха.

"У сваком случају народ је сада много растерећенији него пре 10 година", закључује Ћираковић

У Србију и Црну Гору старије генерације ових људи ретко иду. Срећни су кажу што им потомци студирају у Београду и Подгорици. Има и оних који школе уче у Тирани, али који не забораљају одакле су им корени.

(РТС)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Гоци зегарац

27.08.2017 18:33

Албанији сам посјетио ове године,био сам прије десет кодина на Косову.Много се сигурније осјецам у Албанији него на Косову или Хрватској па и у Београду.Земља Пуна цркви и Јос не исквареног народа,Море одлуцно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србске земље

27.08.2017 20:43

"Овде се Срби изјашњавају као Срби православни, Срби католици или Срби мухамеданци на чему им ја честитам, напомиње Светазор Ћираковић, додајући да види да још увек има страха." Скидам вам капу браћо и поклањам вам се земље. Само још да се ми Срби по осталим србским земљама (Босни, Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Далмацији, Дубровнику...) престанемо дијелити по вјери и да се вратимо СРБСТВУ! Јер је је наша нација старија и од крста и од звијезде и полумјесеца.

Name

Алија

28.08.2017 06:31

Због оваквих(српски националиста) ми и нисмо хтјели/могли остати у СФРЈ. Срби су били узор осталим јузнословенским народима како се бори за слободу,али нису оцекивали окупацију и унистење свега несрпског. Како то да нема Македонаца,Црногораца,Босњака,Хрвата(Словенци су педери па су искљуцени из српства). Нема њихових језика све је српско!? Назалост овдје неце бити истинског мира задуго.

Name

Србске земље

28.08.2017 10:08

(1) Националиста је онај који воли своју нацију, шовиниста је онај који мрзи другу нацију, нациста је онај који жели да уништи другу нацију. Све пише у ријечнику! (2) Ја јесам србски националиста, али презирем сваког шовнинисту а поготово нацисту. Против њих су Срби и водили (А И ДАЉЕ ВОДЕ!) борбу за слободу. (3) Свјетски моћници, којима је циљ уништење националних држава и свођење истих - ради лакшег потчињавања - на пуке територије, су преко својих медија редефинисали значење ријечи "националиста" и изједначили је са ријечју шовниниста или чак нациста (а данас нико више не користи ријечнике). (4) Очигледно си и ти прихватио ту причу о "окупацији и уништењу свега несрпског" јер ако је неко био "окупиран и уништаван", то су били они који су се још изјашњавали као Срби. Ријетки су остали Срби успркос римокатоличкој или мухамеданској религији. Данас су скоро сви Срби који су преведени на римокатоличанство постали Хрвати, а скоро сви Срби који су преведени на ислам су постали Бошњаци. Али не толико својом вољом, него због воље управо наведених свјетских моћника. А они су се борили против (преосталих) Срба до посљедњег (данас) Бошњака и (данас) Хрвата. И намјеравају да наставе да проливају нашу (твоји у моју) крв за своје стратешке и економске интересе. (5) Док не схватите (сви!) шта нам се ради и ко нам све то ради, како кажеш, "овдје задуго неће бити истинског мира". (6) Ни ја, а вјерујем ни већина нас преосталих Срба, нема ништа против да постоје Бошњаци, Хрвати, Македонци, Црногорци. Ако ви знате своје коријене (а они су код огромног броја вас србски), ако ви нећете више бити пјешадија свјетских моћника у борби против просталих Срба, и ако је то (послије свега наведеног) заиста ваша слободна воља, онда је свеједно како се ви изјашњавате.

Name

ре

28.08.2017 12:02

Тај народ у Албанији није уопште проблематицан.Без обзира на религију.Никада нисмо са њима,Албанцима ратовали.И не знам засто их неки аутоматски изједнацавају са њиховим сународницима на Косову.Али,и они нису имуни да се под нецијим утицајем покваре.

Name

Србске земље

28.08.2017 14:10

Заворављаш да је агресија на Србију 1999 вођена примарно из Албаније а у њој су учествовале и оружане снаге албаније (која тада није била у НАТО-у). Заборављаш Други и Први свјетски рат када је њигова војска била на страни Њемачке и Аустроуграске и помагала у злочинима који су дотични чинили над Србима.

Name

Студент

27.08.2017 18:56

Живе боље него ми под Додиг(к)ом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре студент

27.08.2017 19:15

У Албанији се возе боља кола него у Србији и Босни.

Name

Ре

27.08.2017 20:12

Свугде боље живе него под Додиковом диктатуром мислим на обичне људе.

Name

Спа

28.08.2017 04:25

Студент иди тамо па зиви.Вјероватно си вјецити студент па треба Миле уместо тебе полагати.Кретен.

Name

ре РЕ Студент

28.08.2017 12:04

Доле је главни ауто Мерцедес.Свјетлосну годину послије слиједе и други брендови.

Name

кмкок

27.08.2017 20:40

Е до '60-тих година прослог вијека и у Босни су зивјели Срби православци, Срби муслимани и Срби католици а онда су комунисти одлуцили да створе јос једну нацију и даље сви назлост знамо како је било и како нам је сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

27.08.2017 20:44

Срби Мухамеданци??? Налупа се и овај Ћираковић за медаљу. Не могу из главе избити митоманију и велику србијицу да си бог, тотално одсуство памети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

27.08.2017 21:12

Код Албанаца није важно које си вјере, битно је да си Албанац... православци и остале мањине тамо живе нормално. Нажалост код нас није тако, сами смо криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

27.08.2017 22:13

Нема Срба у Албанији,него православаца Албанаца.Ми гдје год зиве православци на Балкану својатамо као Србе изузев цистих православних земаља(Грцка,Бугарска и Румунија).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајка

28.08.2017 06:03

Скоро причао са србином из војводине и он босанске србе зове они ваши босански православци.

Name

борац

28.08.2017 04:30

Баја це да плати сликаре има да се сарени сто нисте прије рекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.08.2017 04:33

Ето ми смо једини у ЕУ који имамо РС али смо и највеци просјаци ако се неби узимао просјек-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.08.2017 06:28

Смјесно . По вама и Бог је србин. Толика доза оперецености из туге прелази у комику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2017 08:50

Сањај репо без коријена...

Name

Србин

28.08.2017 10:32

Битно је не бити потомак Турака, бошњак, муслиман или како се већ зовете.