Ватрогасцима нова опрема и возила

Министар безбједности БиХ Драган Мектић данас је у Требињу представницима општина Источни Мостар и Столац уручио два теренска возила за потребе цивилне заштите, док је за ватрогасне јединице 10 општина из БиХ уручена опрема за гашење пожара.

Република Српска 27.08.2017 | 14:34
Ватрогасцима нова опрема и возила
Возила су донација Министарства безбједности БиХ, а опрема за гашење пожара је донација ЕУ за БиХ у износу око 200.000 евра. Донација обухвата обуку ватрогасаца.

По 18 комплета - униформи, заштитних кацига, заштитних рукавица, метларица и напртњача за гашење пожара добили су градови Мостар и Требиње, те општине Чајниче, Фоча, Гацко, Билећа, Коњиц, Јабланица, Столац и Неум.

Мектић је током примопредаје испред сједишта Јединице граничне полиције БиХ у Требињу истакао да је свјестан да донирана опрема није довољна, али је изразио наду да ће значајно допринијети ватрогасним јединицама у сузбијању пожара.

Он је изразио захвалност ватрогасцима за херојство у борби са ватреном стихијом и што већ годинама успјешно бране имовину људи од пожара који, како је рекао, попримају размјере праве катастрофе.

"Свјестан сам да раде у прилично тешким условима и без адекватне опреме. Направили смо процјену и анализу пријетњи од природних катастрофа којима је БиХ склона", рекао је Мектић и истакао да би се сви нивои власти требали више позабавити овим питањем.

Он је истакао да ће грађани сваке године плаћати све већу цијену уколико се у будућности не буде имало разумијевања за ове проблеме, те додао да ће се БиХ значајније укључити у систем Цивилне заштите.



"Имамо стратегију која се односи само на гашење шумских пожара и за тај пројекат ће БиХ издвојити одређена средства за помоћ републичким управама Цивилне заштите, а започећемо и неке билатералне споразуме са земљама – нашим партнерима како би могли користити њихову опрему за гашење пожара на нашем подручју", рекао је Мектић.

Он је напоменуо да ће ових дана бити расписан још један тендер за набавку опреме за потребе Цивилне заштите, а средства су обезбијеђена из ИПА пројекта.

Представници ватрогасних јединица које су данас добиле опрему су се сагласили да је опрема требала и раније стићи, али да је и сада добродошла јер у многим локалним заједницама пожари букте и пријете имовини.

Посебно је угрожена Херцеговина, гдје већ два мјесеца непрестано гори у свим општинама.

Пројекат "Прекогранична сарадња у области заштите од пожара и ватрогаства", у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње између БиХ и Црне Горе, реализовали су Министарство безбједности БиХ и Институт заштите од пожара и експлозија из Сарајева.

Партнери у пројекту из Црне Горе били су Директорат за ванредне ситуације црногорског МУП-а и Фондација за развој сјевера Црне Горе.

Мектић је данас одржао и састанак са представницима управа цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ, општина и ватрогасних јединица о теми "Координација, проблеми и изазови у гашењу пожара".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кукиц

27.08.2017 13:17

Немојте то користити јос док се не усликају којекакве гузоње, нек народ мисли како су то њихове заслуге .А тамо нека гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

27.08.2017 13:40

СЈЕВЕР ЦРНЕ ГОРЕ ПОМАЗЕ БИХ велику силу Срамота, људи живе три мјесеца без снијега.