Декларација за опстанак Срба

Драмски писац, редитељ и сценариста Синиша Ковачевић оцијенио је да је декларација за опстанак српске нације неопходна посебно ако се зна да је Срба сваке године све мање.

Србија 27.08.2017 | 11:18
Декларација за опстанак Срба
"Ако имате земљу у којој столари који праве колевке немају хлеба да једу, а они који праве мртвачке сандуке живе као бубрези у лоју, ако имате државу у којој једна Рума нестане са лица земље сваке године, а за 10 година нема Новог Сада, ако нам из прагова школа расте зова и ако су нам људи све старији, а гробља све млађа, зар не мислите да је потребно урадити један концепт - можете га звати декларацијом, резолуцијом, програмом, да тај народ опстане", рекао је Ковачевић.

Он је за данашњи "Блиц" навео да је идеја о декларацији дочекана са доста лоших коментара, али да он лично мисли да је неопходна.

Говорећи о Косову и Метохији, Ковачевић је истакао да је оно за Србију отаџбинско питање и да је у том смислу "неопозиво и дефинитивно српско".

"Косово је место настанка и српске државе и језика и идентитета и цркве, место рођења најлепших српских песама и најлепших жена. Косово је, дакле, ментални и идентитетски феномен. Ко се једном прекрстио под сводовима Грачанице зна о чему говорим. Те цркве нису самоникли коров на купусишту, те цркве су грађене на плећима наших очева и дедова, а њихове крстове у небесима држе наши нерођени синови. То је за Србина Косово", рекао је он.

Према његовим ријечима, Космет припада и Албанцима који су тамо рађали дјецу и сахрањивали родитеље.

"Дакле, Косово и Метохија је њихов завичај. Морате установити дистинкцију између појмова отаџбина и завичај и онда ће ствар бити потпуно јасна. Док су ту Брисел, Вашингтон, Москва - Срби и Албанци то неће урадити. То мора бити договор два народа без посредника који `само дувају у пожаришта`", рекао је Ковачевић.

Поводом позива предсједника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Космету, Ковачевић је оцијенио да дијалог "иницира онај ко проговори први" и да би стога предсједник Србије требало први да каже шта мисли о томе, па тек онда остали.

Извор: Блиц

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Бг

27.08.2017 09:36

И ста це ти декларација донијети,ниста,глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

27.08.2017 11:19

УМЈЕСТО ДЕКЛАРАЦИЈЕ , ПРВО, СУЗБИЈТЕ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ, ДРУГО, СТРУЦНЕ И СПОСОБНЕ НА РУКОВОДНА РАДНА МЈЕСТА. ТАДА ЦЕ БИТИ ДРУГАЦИЈИ СРПСКИ ПРОСТОРИ У ОДНОСУ НА КОЈЕ БИ ВИ ЛИЈЕЦИЛИ ДЕКЛАРАЦИЈОМ.

Name

кал

27.08.2017 12:20

Срби треба да престану да лазу све око себе па и сами себе и почиње нормализација.

Name

БОБА

27.08.2017 09:36

НЕМАЈУ МНОГО МЕДИСКЕ ПАЖЊЕ ПА И ДРАМСКИ УМЈЕТНИЦИ ПОЧЕЛИ ПАМЕТОВАТИ. МОРА ДА ЈЕ КОВАЧЕВИЋ ПОРИЈЕКЛОМ ИЗ РС.ОБИЧНО ТИ СЕ НАЈВИШЕ БРИНУ ЗА НАШ ОПСТАНАК А НИСУ ТУ СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

27.08.2017 10:48

Лупеташ. Сремац.

Name

Јоја

27.08.2017 09:42

Јеси ли се то пробудио из дугог зимског сна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

27.08.2017 09:47

Многи се хвале познавањем историје али је брзо заборављају. Једном је САНУ правила меморандум, сад се писе нека декларација а сви добро знамо како је било послије меморандума... У памет људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јамес бонд 007 стате оф косове

27.08.2017 10:00

Кад Србија пропада није ни цудо сто РС нестаје и сто це нестати.Србски политицари из БиХ зеле да прате Србију "како она тако и ми" сто је погубно за Србски народ у БиХ. Није Србија БиХ нити је БиХ Србија. Окренете се Босански Срби дрзави БиХ ако зелити да опстанете и презивите. Висе немам ста реци.Нек вам онај Драгутин и @007 из Србије понуде бољу алтернативу у виду ракета, авиона, тенкова, Руса,купуса, референдума, оцјепљња ...као и ваши политицари из БиХ који вас унистисе сматрајући БиХ маћехом а Србијом мајком . Њима је вјероватно мајка јер су накуповали виле и имају дебео конто на банкама у Србији и на Кипру али то сте им ви омугуцили и омогућавате јос увијек јер вам продају маглу, лаж, како је српство угрожено ( јесте али због и од њих) .Не дају да се школујете и освијестите јер такав народ је опасан за сваког владара па користе васу наивност и тако опстају на власти.Користе цркву за своје циљеве а и цркву су увукли у дубоки криминал. Кад погледаш све додаш одузмеш ја видим на жалост само пепео из којег ви не изадјосте ако и само ако у року годину дана не промјените своје ставове . Вријеме пролази а вријеме које надолази није наклоњено Србима у РС за оне у Србији ме заболи ( друга дрзава) јер сте заглибили дубоко а политицари који су вас довели дотле јос вам гурају главу дубље. Како позиција тако и опозиција која није опозиција него само реп од главе или тијела која води вас у нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

27.08.2017 11:13

Али сти батице глупости написао...Значи, РС има процентуално више Срба него централна Србија и АП Војводина, а тако је и са босанском Крајином... А о тим Србима не брине влада АП Војводина, централно српска влада у БГ-у, или ваша ФБиХ влада .,О тим Србима брине РЕПУБЛИКА СРПСКА (а она је иначе држава у држави, и има већу аутономију него АП Војводина у Србији)... И ти као Бошњак и ни не треба да се бринеш за те Србе, а не треба да се бринеш ни за нас у Србији...Ти се брини за своје Бошњаке од Сарајева, па до Мостара, и ту буди главни колико хоћеш! ...И да знаш да сам се ЈУЧЕ изненадио кад сам сазнао колико су Срби у БиХ иначе добро наоружани...Тј. баш им је пуно остало од ЈНА, и све су то као унели у ,,БиХ,, војску, мада, кажу и да је то само на папиру тако, јер сваки народ располаже оним што је његово... Тако да се ви у БиХ никад поново нећете војно потући, јер и Срби су јаки, а јаки смо и ми Срби са ове стране, и Дејтон је потписан... Тако да ТИШИНА, и гледај како се Срби са обе стране повезују!

Name

Драго

27.08.2017 11:46

Лијепо си то примијетио , бас је све тако...

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

27.08.2017 12:53

@Драго... Србија јача, а кад је Србија ЈАКА - биће јака и Република Српска...И Повезивање Републике Српске и босанске Крајине са Србијом тек почиње...И онда ће и РС имати веће могућности за извоз, за привредни раст и напредовање... А ти, и овај ,,Стејт косово,, баш појма немате...И баш се види да нисте наши, а да као ту филозофирате у име Срба!

Name

Јамес Бонд 007 стате оф Косово

27.08.2017 13:30

Ма да јаки сте У Србији да један воз на КИМ не можете да "прогурате "

Name

Ре 007 бацавнци

27.08.2017 13:43

Ма ти си жешћа будалетина. И вјерујем да не мислиш тако ( ако мислиш онда си стварно надрљао ) него писес чисто јер зелис сто висе реакција . Јер нико паметан не мозе замислити ста ти као такав мозес написати. Не могу ти забранити да вјерујеш у бајке . Знам да су бајке најљепше прице и дјеца воле да х читају . Али да будале читају ?? Бтw.Имам једно питање за тебе . Мада то се неце десит : Рецимо : неко скупи у РС храбрости да одвоји РС : како да ти као Еxперт попут Галијасевиц , Драгутин и сви остали ријешите статус Брчког ? И како да ријешите статус Орашја и Посавине ? Написи било ста аргументовано еxперте или престани млатити празну сламу.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

27.08.2017 15:46

Ре 007 бацавнци... Нокакви то проблеми нису.

Name

АТР

27.08.2017 10:10

Обицна демагогија.Хајде ти н.а. Косово па га брани Декларацијом. ПИСЕС САМО ДА СЕ НЕСТО ПРИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геном

27.08.2017 10:14

Похлепни, необразовани, подли, лазови, мрцине, кварњаци, лопови, криминалци, глупи, психопате, љубоморни, завидни, скрти, без образа, а корупција им и отац и мајка. Корупција, негативна селекција и организовани кримимал их потпуно унисти. Има и исправних али они си у дубокој хипнози, у мањини, и њих сунце неце скоро огријати. Коров јр све заузео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

27.08.2017 10:26

1- декларација о опстанку Срба се пише, 2- Срби ће се ујединити, 3-наталитет мора да порасте, 4-и само без ратова (у региону само договор и дијалог), на глобалном плану - само неутралност , и без некаквих војних савеза... И ако избије неки глобални рат - значи, без нас Срба, јер доста смо за туђе интересе гинули!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 007 лупетало

27.08.2017 11:11

Од декларација се не зиви. Само ви и даље писете декларације . Писање декларација вас је довезо до овог гдје сте. Прије 40 година је ово све написано али ниста од тога. Засто опет декларација која вец је написана и преписана не једном него Xxx пута? И сви вам се смију на овим просторима јер сте мало зесци декларативни глупани .

Name

Ја глупости

27.08.2017 12:10

Окачи ти ту декларацију мачку о реп 007, повећати наталитет ,Србија нестаје рапидно се смањује број становника. Па направите економски просперитетну државу па ће бити и људи и државе.Сада се само краде и то немилице, омладина одсели за бољим животом.Досадило просипање националне приче у којој се повлаштена мањина намирила за своје 10 -о кољено, а већина једва крпи крај са крајем.У свјету треба тражити пријатеље, а не непријатеље.Иста прича као 90-их са још тужнијим крајем у изгледу. Па и Бачванине Бачка је полунапуштена , колико има омладине?Жали потрошен папир на ту декларацију.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

27.08.2017 13:07

Ја глупости... Е браш си глупости написао! ..А баш ме и мрзи сад да ти пишем како смо за 6 месеци јавни дуг смањили са 24 на 23 милијарде евра....па тако даље, и даље, и фабрике, аеродром, бг на води, прига, путеви, железара, мск, па 1 милијарда ја већ развијену Војводину, па нове задруге... ... ... Значи, прво се распитај, па онда пиши, а не да изјављујеш глупости.

Name

Да

27.08.2017 10:27

Простор измедју Лактаса и Бање Слатине, вјероватно дрзи свјетски рекорд по броју погребних превозника на јединици простора. Ста реци - морбидно, болесно, узнемирујуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСПИРАЊЕ МОЗГА

27.08.2017 10:34

СРБИ НЕ НЕСТАЈУ СРБИ ОДЛАЗЕ ЗА ПОСЛОМ ЗА НОРМАЛНИМ ЗИВОТОМ А НЕ СЛУСАЈУЦИ ВАС АКАДЕМЦЕ И ПОЛИТИЦАРЕ КАО НЕЦЕ ПРЕЗИВЈЕТИ ДАН БЕЗ ВАС БОГОВА, ЈЕ...ТАКАВ ЗИВОТ БЕЗ БУДУЦНОСТИ ЗА ДЈЕЦУ. КОЛИКО ЈОС ГОДИНА ТРЕБАМО ЦЕКАТИ ДА БИ БИЛИ КО ЦЕСКА МАДЗАРСКА ИТД, ОДГОВОРИТЕ БАГ--

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баке

27.08.2017 10:43

Овакви и слицни деведесетих на исти нацин посли су у спасавање срба,и српских земаља.Резултат тог спасавања су бројке и резултати о којима овај редитељ прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клопарало

27.08.2017 10:50

Овај је преспавао задњи 35 година и сад онако бунован набације неке отрцане фразе које смо сви ми слушали док је он спавао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

27.08.2017 11:06

Србе су увијек водиле идеологие а никад здрав разум. А идеологију су им сервирали : писци, академци, доктори...који су посто увале ту идеологију народу постајали политицари агоније која данас Србе толико коста да су досли на маргину опстанка и презивљавања.Хвала вам академци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

27.08.2017 11:10

Сви они који су збрисали са насих простора тамо негдје у дијаспори накнадно доносе декларације, а да то њих уопсте не додирује. Они су лијепо скућени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

27.08.2017 11:36

Господине Ковачевићу човјек треба да ради онај посао који зна,а сваки други мучи њега, а и он тај нови посао

Name

Никола незнановиц.

27.08.2017 12:02

Вуциц и његови тајкуни се боре за косово за итере$ брига њи за српским народом.Политика плитка они само гледају стаце продати тоје њима и тајкунима поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

27.08.2017 15:37

Цуј Декларација. ...Декларација је само папир и ниста друго. Дајте људима посао, мајкама родитељски додатак, дјеци дјецији додатак па це се људи одлуциват да радјају 3-4 и висе дјеце И ето напредка у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ