Спискови несталих кројени у мраку

Члан привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ Јадранка Дураковић награђена је четвртим мандатом на тој функцији, јер је радом на Инвестиционом пројекту Подриње омогућила погрешну верификацију несталих у Сребреници 1995. године.

Босна и Херцеговина 26.08.2017 | 13:34
Спискови несталих кројени у мраку
Изјавио је то још увијек актуелни члан Колегијума директора Института Милутин Мишић додавши да размјере те манипулације нико не зна. Нагласио је да је верификација несталих путем Инвестиционог пројекта Подриње рађена само на основу записника, иако правилник каже да се верификација врши прије нестанка, на основу пријава.

"Чак и да није било махинације било којим тијелом и несталим, верификација опет није спроведена по закону. Дураковићева је обезбјеђивала рад тог пројекта за који нико није знао како је регулисан, а одиграо је улогу која може да кошта и Републику Српску", каже Мишић.

Објашњава да је то функционисало тако што истражиоци Хашког трибунала лоцирају масовну гробницу, члан Колегијума директора Института Амор Машовић нареди откопавање, а подаци се одмах обрађују путем наведеног пројеката који је успоставила Међународна комисија за тражење несталих (ИЦМП).

"Такви подаци потом су слати у Институт на верификацију", објашњава Мишић.

Додаје да када је ИЦМП одустала од финансирања тог пројекта, Дураковићева и Машовић су обезбјеђивали да се за његов и рад Комеморативног центра у Тузли, мимо Правилника о трошењу средстава, издваја од 350.000 до милион марака.

"Машовић је приватно, мимо Колегијума директора, склопио уговор о преузимању тог пројекта и угасио га. О томе ништа не зна ни Управни одбор", рекао је Мишић.

Истиче да је и члан Управног одбора Шимун Новаковић одлично знао да начин верификације првих 10.000 несталих у Централној евиденцији несталих није био у складу са законом и правилником али, каже, оглушио се на његова упозорења.

Новаковић тврди да је процес верификације кренуо тек након што је Колегијум директора усвојио правилник и смјернице о процесу верификације.

"Комисија за верификацију није радила ништа мимо Колегијума директора. За тих 10.000 верификованих постоје записници, а у смјерницама је наведено да сваки верификовани мора да има такозвани тврди досије. Наведено је да мора постојати не само једна, него више пријава о нестанку које су поднесене код разних институција", каже Новаковић.

Тврди да је све рађено у складу са пословником и подзаконским актима који су тада били на снази.

Милутин Мишић каже да је Шимун Новаковић након напуштања Института враћан у ту институцију на велика врата да би се озаконила незаконита верификација несталих.

"Ја сам га упозоравао на то. Али рекао је "вежи коња гдје ти ага каже". Новаковић је у сукобу интереса у Управном одбору, а постављен је да би ставио глазуру на незаконите радње", каже Мишић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Факат

26.08.2017 11:56

Факат ИЦМП је неозбиљна организација а овај сто прица рекла казала прице е то је вец цовјек од повјерења и образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

26.08.2017 12:32

Да сте имало људи зашутили би заувијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

26.08.2017 16:26

"Наведено је да мора постојати не само једна, него више пријава о нестанку које су поднесене код разних институција", каже Новаковић"? Ко ће поднијети пријаву за нестанак у случајевима гдје су побијене комплетне породице??? Није га срамота овако причати, злочинац из САНУ кухиње! Само наставите омаловажавање и вријеђање жртава, само наставите јачати Босанске патриоте. Не дао бог само једног погрешног корака... Само ЈЕДНОГ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето сад

26.08.2017 17:40

Откуд сад Индијанци да нам пријете.Па нисмо ваљда и њима дузни.Е људи моји.

Name

Петар

27.08.2017 08:23

Ево Индијанац Срби си се препали тебе и твоје тастатуре. Нисте нам могли ниста у коалицији са Хрватима и уз помоц НАТО авијације. Република Српска, како јој име казе је српска земља и браницемо је од таквих као сто си ти, а исто тако смо спремни да у миру и у слободи и уз највисе постовање другог зивимо једни поред других са својим комсијама и Босњацима и Хрватима као и свим другим народима који зиве у насој лијепој Републици Српској.

Name

ИЦМП

26.08.2017 17:23

ИЦМП је противсрпска организација.Па ти не могу наци ни једног несталог Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

26.08.2017 18:41

То се зове ратнохускацка орзанизација. Нико не оповргава зртве, али ако је све бас тако као сто цитамо и слусамо онда није потребно да неко сједи 4 мандата. Босна има и младе и сколоване и незапослене. Забога, нек сјасе Курта да узјасе Мурта и да се наједе.