ЛЕ: Рапсодија Партизана - пуче ''четворка'' у Мађарској!

Партизан прегазио Видеотон за Лигу Европе! Екипа Партизана пласирала се у групну фазу Лиге Европе, пошто је укупним резултатом победила 4:0 Видеотон.  Црно-бела ноћ за памћење: Партизан стао на 0:4! Тавамба, Сума, Ђурђевић, па опет Ђурђевић - црно-бели су домаћину искључили и слику, и тон и декласирали Видеотон у незаборавној вечери у којој је изборена јубиларна, десета јесен у Европи.

Фудбал 24.08.2017 | 22:00
ЛЕ: Рапсодија Партизана - пуче ''четворка'' у Мађарској!
Ђукићева подвала и савршене контре Партизана! Овакав тим заслужује Европу! Црно-бели у парампарчад разнели Видеотон (4:0) и пласирали се у групну фазу осми пут у историји!

Из мађарског села, да чује Европа цела:
„То није чудо, то је Партизан“.

То је тим који игра фудбал и(ли) који се игра фудбала. То је тим који препознаје ситуације на терену и математички прецизно их решава. То је тим који има шта да покаже. То је тим сналажљив под притиском. Напослетку, то је та екипа.

Европска.

Да игра се дружи са собом равнима, да игра тамо где јој је место, да покуша да оде тамо где је заслужила 2015, али јој само секунде и спретни Раул Бобадиља нису дали.

После овога вечерас, у родном месту Виктора Орбана и то баш пред очима мађарског премијера, освајач дупле круне у Србији на практичном примеру показао је да има квалитет да као крпом брише под и са екипама из региона и да запрети оним ван Балкана и Панонске низије.

Спектакуларном показном вежбом на тему „како се праве и развијају“ контре, Парни ваљак је разбио у парампарчад одбрану Видеотона и за пола сата завршио посао који није могао у Београду - 3:0 (3:0). За пласман у групну фазу Лиге Европе после 0:0 у Хумској 1.

За потврду да је црно- белима тамо и место. Уосталом, ово им је осми пут у историји да су стигли до другог по важности УЕФА такмичења, стали су уз раме величинама какве су Тотенхем, прашка Спарта и АЗ Алкмар, а по једно учешће више имају само Стеауа и Клуб Бриж. Е, то је Партизан. У рангу клубова који јесу богатији, мада ако је судити само на основу изведне на Панчо арени имају и те како Гробари чему да се надају на још једном пропутовању дуж Старог континента.

А ових 0:3, као с почетка текста, није чудо, јер - то је Партизан!

Партизан који игра лукаво. Поверио се Мирослав Ђукић пријатељима пред пут у Мађарску да спрема изненађење колеги Марку Николићу, сервирао га је најпре избором играча, тако што је упарио оне истих карактеристика, Евертона Луиза и Милана Радина, а онда и тактиком. Пустио је фудбалере Видеотона да „воде“ утакмицу, диктирају ритам, чак и прете не тако уверљивој одбрани, а онда муњевитим контраударима поцепао дефанзиву ривала и оставио домаћине да се гуше у прашини какву су тутњавом ка казненом простору голмана Адам Ковачика правили Евертон, Ђурђевић и Јанковић.

Још кад је први озбиљан контранапад црно-белих прошао било је јасно да је Партизан на добром путу. Повратник у првих 11, Бразилац Евертон је сјајно повукао, „преорао“ терен спринтом од 50-ак метара, одложлио лопту за Леандреа Тавамбу, а Камерунац стрелом у даљи угао удахнуо ваздух гостима и усмерио их ка тријумфу прижељкиваном још од кад су куглице у Ниону спојиле претходни и садашњи тим Марка Николића.

И чини се да је управо ту „квака“. Николић се залетео, као пре три седмице против Бордоа. Имао је утемељење управо у том реваншу са Французима и тактичкој дисциплини из Хумске, али није имао довољно спретног фудбалера који би наудио најбољег голману Србије, Владимиру Стојковићу. На крају се испоставило да су одбрана оног зицера Паткаију из надокнаде првог меча и укроћен ударац Лиока Нега у четвртом минуту вечерашњег дуела показали још једном каквог је голмана добио Партизан. Уз напомену да би Стојковић био на још жешћем испиту да су Данко Лазовић или Езекијел Хенти били прецизнији, али као да су истрошили муницију.

А на центру терена газдовали су Милан Радин и Евертон Луиз. Први је дефанзивним задацима „похапсио“ све везњаке Видеотона, стигао чак и да подели кључни пас у акцији за 2:0, други био учинковит у проигравањима и у можда најбољој својој игри откако је дошао из Сент Галена, омогућио офанзивцима да користе шансе проузроковане брзим контрама. И Марку Јанковићу да „заплеше“ као против Олимпијакоса. Крилни везиоста црно-белих је фантастично проигравао нападаче и омогућио Урошу Ђурђевићу да улази у шансе. У првој је показао несебичност оставивши лопту на тацни Сејдуби Суму, касније промашио одличну прилику, а већ у следећем атаку показао колико је жељан гола, па је на додавање Јанковића запечатио судбину Николићевобг тима.

И оверио пласман Партизана у Лигу Европе, пошто је све после тога било одрађивање посла. Можда би се нешто променило да је судија Андре Маринер уместо жутог показао Бојану Остојићу црвени картон средином првог дела, али је утисак да је гост више него заслужено стигао до циља у мечу у коме се игра Видеотона распала после изласка повређеног Хентија и искључења Јухаса почетком другог дела.

Гостујућа је до краја имала и главу и реп, па јекао награда за офанзивни приступ стигао још један погодак Уроша Ђурђевића у финишу. Да ли као најава „бомби“ и у групној фази? Гробари не би имали ништа против.

Јер, то је Партизан!



Партизан (до вечерас) никада није прошао даље после 0:0 у Хумској.

Видеотон (до вечерас) никада није испао од ривала из СФРЈ и Србије.

Да је дошло време да се неке ствари догоде први пут било је јасно већ после 45 минута игре на минијатурној "Почно арени" у Фелчуту.

Јубиларни, десети пласман у групну фазу УЕФА такмичења, шампиони Србије остварили су на незабораван начин!

После анти-фудбалских 0:0 у Београду пре седам дана, одговор црно-белих у најважној утакмици сезоне био је убитачан: Видеотон - Партизан 0:4 (0:3) након полувремена у којем су момци Мирослава Ђукића искључили и слику, и тон пред очима најпознатијег навијача црвено-плавих, мађарског премијера Виктора Орбана.

Ни он, ни човек који је ову генерацију црно-белих предводио до "дупле круне" прошле сезоне, сада шеф струке Видетона Марко Николић, нису могли да верују шта виде - након што је повратник у последњи час, Владимир Стојковић, реванш отворио једнако важном одбраном као када је у 89. минуту прве утакмице скинуо зицер капитену ривала, Мате Паткаију, а Данко Лазовић и Езекил Хенти у два наредна налета били умало непрецизни гађајући "прве" стативе, ствари су почеле драстично да се мењају.

Постављени у 4-4-2 формацију са двојицом "пит булова" испред одбране, Евертоном и Миланом Радином, а охрабрени паметним и једноставним беговима Марка Јанковића и Сејдубе Суме у небрањени простор између последње две линије Николићевог тима, црно-бели су већ у 6. минуту први пут видели да се до мреже иза леђа Адама Ковачика може и брзо и често.

У 24. минуту, после нове контре, било је 0:2 захваљујући пријему-дриблингу и потом другарској реакцији "себичног" Уроша Ђурђевића који је исписао име Сејдубе Суме на семафору 3.816 места "великог" стадиона у Фелчуту, да би већ у 36. минуту означена прослава заказивања најмање шест европских утакмица када су ко зна коју контру белих у 0:3 претворили неуморни Јанковић и конкретни Ђурђевић.

Асистент је у стрелце могао и у 35. минуту, такође на пас Јанковића, такође после контре до које се дошло "орањем" Евертона и Радина на центру игралишта, али када га је црногорски репрезентативац "спојио с голом" паралелом која је у исто време бежала и од голмана Ковачика, и од касније искљученог штопера Роналда Јухаша, све што је Ђурђевић требало да уради је да "не бира" ногу већ постави ону која је природно "долазила на ред".

Урадио је то спољним делом стопала, за пети гол овог лета, после којег ће се Партизан на велика врата вратити на европску сцену свега годину дана након што је верним навијачима приредио једно од најнепријатнијих изненађења у новијој историји.

Не због 0:3, не због рушења црне традиције која је говорила да после 0:0 у Хумској, "Парни ваљак" не уме да прође даље, већ из чисто техничко-тактичко-мотивационих разлога, немогуће је наћи играча у белом дресу ове вечери који је заслужио нижу оцену од најбоље у досадашњем делу сезоне.

Почев од бекова, Мирослава Вулићевића и Немање Р. Милетића, који су се брзо и на време адаптирали на почетну Николићеву замисао да преко бокова заобиђе Евертона и Радина и угрози Стојковића - у чему је умало успео.

Преко штопера, Немање Г. Милетића и Бојана Остојића, који су на време схватили да су црвено-плави добили инструкције да не чекају, већ да Стојковића тестирају сваки пут када им се укаже прилика на 18, 20 метара од гола, па је и постављање последње линије Партизанове одбране негде од 15. минута меча било адекватније.

У овим похвалама за приказано овог четвртка увече неправедно би било истаћи да је Остојић чудним сплетом околности и само захваљујући благом ставио енглеског арбитра Андреа Маринера остао на терену када је у 27. минуту недовољно јако вратио лопту према Стојковићу и онда морао да се "чупа" обарањем Асмира Суљића у својству последњег играча одбране.

Али, тај детаљ који је могао да има утицај на ток меча брзо је заборављен када је Ђурђевић постигао трећи гол поново захваљујући тандему који се можда неће видети у статистици, али који је био срце тима ове вечери - а, то су Евертон и Радин.

Свесни кога имају иза себе, хитри Сума и Јанковић могли су без много бриге да се појављују "горе", где је снажни Леандро Тавамба служио као "сидро" у ретким периодима пресинга домаћих, а Ђурђевић као сасвим логично решење у свакој ситуацији када је Видеотон био отворен и рањив.

А, било их је.

Када је Маринер најгрубљег на терену, за нови насртај на Ђурђевића без лопте, послао у свлачионицу у 47. минуту утакмице - реч је о штоперу Јухашу - креатор идеје о оваквом наступу у Фелчуту, Ђукић, могао је да почне да приводи посао крају и урадио је то правовремено увођењем Саше Илића, Петра Ђуричковића и Данила Пантића, који су и сами имали жељу да допринесу незаборавном наступу, па је тако Ђурђевић већ разоружаног ривала докусурио другим голом на мечу, а четвртим црно-белих у 87. минуту за историјских:

Видеотон - Партизан 0:4.

ПЛЕЈ-ОФ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ, РЕВАНШ МЕЧ

ВИДЕОТОН - ПАРТИЗАН 0:4 (0:3)
/Тавамба 6, Сума 24, Ђурђевић 36, 87/, први меч 0:0

Фелчут
Стадион: Панчо арена
Гледалаца: 4.000
Судија: Андре Маринер (Енглеска)

ВИДЕОТОН: Ковачик - Него, Јухаш, Фиола, Стопира - Паткаи, Хаџић - Шуљић (од 77. Сабо), Лазовић, Хенти (од 46. Гереши) - Шћеповић (од 62. Марић). Тренер: Марко Николић.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Вулићевић, Немања Р. Милетић, Остојић, Немања Г. Милетић - Евертон, Радин - Јанковић (од 78. Пантић), Тавамба (од 70. Ђуричковић), Сума (од 64. Илић) - Ђурђевић. Тренер: Мирослав Ђукић.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар