Анализа: Највеће звијезде Евробаскета - ко нам је остао?

Љубитељи кошарке са великим нестрпљењем чекају почетак јубиларног, 40. Европског првенства.

Кошарка 25.08.2017 | 22:20
Анализа: Највеће звијезде Евробаскета - ко нам је остао?
Међутим, својеврсна еуфорија помало је утихнула после догађаја у последњих месец дана, када смо редом остајли без највећих звезда европске, али и светске кошарке.

Последњи у низу јесу откази првог 'диригента' репрезентације Србије Милоша Теодосића, односно једног од највећих талената планете – грчког крила Јаниса Адетокумба.

Детаљније о правом егзодусу преко 40 играча са Евробаскета моћи ћете да читате на странама нашег специјала у четвртак, а ми вам сада представљамо десет, преосталих, великих звезда које ће наступити на шампионату Старог континента.

Неки од њих већ су обележили игру под обручима и ушли у историју кошарке, док се други налазе на том путу – поседујући потенцијал да исто учине у годинама које следе.

На нашој листи налази се девет НБА играча, један Србин и један Хрват, доминирају Шпанци, а част европске кошарке брани играч московског ЦСКА...

Денис Шредер – Немачка/Атланта Хокс

Дирка Новицког, једног од најбољих играча у историји Европе, више нема у националној селекцији Немачке. Легендарни 'Дикренштајн' одлучио је да је крај после прошлог Евробаскета, чиме су светла рефлектора пребачена на двадесеттрогодишњег момка из Бранушвајга – Дениса Шредера.

Тамнопути плејмејкер је већ три сезоне члан Атланта Хокса, а и челни људи тима из Џорџије виде га као једног од кључних играча за будућност.

На шампионатима Старог континента дебитовао је пре две године, када је онај део публике који не прати НБА лигу могао да види чиме располаже у својој игри. Ипак, и поред неколико веома добрих партија није успео уз помоћ Дирка да одведе 'Елф' у нокаут фазу, пред домаћим навијачима у Берлину.

Прва је опција свог тима, који поред смене генерација има и значајних проблема са повредама, има велики број поена у рукама, али је питање да ли има и екипу која може да га 'испрати', као и довољно искуства, посебно у европској репрезентативној кошарци, да помогне Немцима да направе искорак на завршном турниру.

Свакако, Немци од њега очекују још боље бројке него пре две године, када је за пола часа на паркету у просеку убацивао 21 поен, уз шест асистенција и 4,6 скокова.

Дарио Шарић – Хрватска/Филаделфија 76ерс

Хрвати се надају, као и пред свако првенство у претходне две деценије, да ће управо ово бити то – Европско првенствно на ком ће напокон скинути клетву и попети се на постоље. А, као главног јунака своје потенцијалне бајке виде играча Филаделфија 76ерса – Дарија Шарића.

Двадестрогодишње крило одлучило је да се још две сезоне проведе у Европи пре него што се опроба у најјачој лиги света, што се и те како испоставило као исправна одлука.

Услед деликатне ситуације у Фили, али и сопствених способности, које му није било превише потребно да испољи, добио је нешто више минута и то у потпуности искористио – одиграо је 81 меч, просечно је био 26,3 минута у игри и бележио 12,8 поена, 6,3 скокова и 2,2 асистенције.

Одлична сезона у НБА донела му је друго место у избору за најбољег новајлију, али истовремено и још већа, огромна очекивања хрватске јавности да, заједно са колегом 'од преко баре' Бојаном Богдановићем, буде предводник 'Коцкастих' ка толико жељеној медаљи.

Ипак, пред њим је изузетно тежак задатак, што због далеко већег притиска него икада пре у дресу националног тима, али и чињенице да селектор Ацо Петровић не може да рачуна на Анта Жижића, Ивицу Зубца, Марија Хезоњу, Мира Билана...

Нандо де Коло – Француска/ЦСКА Москва

Денис Шредер има паклено тежак задатак у покушају да барем делимично надомести одлазак Дирка Новицког, а слично се може рећи и за главног играча француске репрезентације, момка који је претпрошле сезоне био МВП финалног турнира Евролиге –Нанда де Колоа.

Јесте дијаметрална разлика само поређење млађаног Немца и искусног Француза, али тим пре – притисак после одласка Тонија Паркера још већи је за Нанда, од кога се сада очекује да буде вођа екипе, од кога ће кретати и зависити већина акција 'Галских петлова'.

Иако легендарни Тони није био на свом нивоу на претходна два Евробаскета, односно – Де Коло је већ тада полако почео да добија све већу одговорност, сходно свом статусу у европској кошарци, а сада се очекује да у потпуности преузме бригу над екипом.

Улогу 'маторца' преузео је Борис Дијао, после отказа Рудија Гобера и Николе Батума, играч московског ЦСКА помоћ ће имати у виду Томе Ертела и Леа Вестермана, док се очекује да ће заједно са Еваном Фурнијеом чинити један од најбољи бековских парова на шампионату.

'Триколори' су свој народ навикли на медаље у последњој деценији, а ни сада не очекују ништа мање, и поред ослабљеног састава и никад 'краће' клупе. С друге стране, Де Коло мора још једном, после Олимпијски игара 2012. године, када је био у сличној ситуацији, да покађе какав је играч, посебно после нешто слабије сезоне у Евролиги.

Рики Рубио – Шпанија/Јута Џез

Делује да је на великој сцени дуже него што заиста јесте, у октобру ће започети своју седму НБА сезону, а има тек 27 година. Један је од најбољи додавача на свету, а – с обзиром да повреде, откази и 'чудне' околности нису заобишле ни Шпанију – и пред њим је веома захтеван посао – Рики Рубио.

Момак који се у дресу Минесота Тимбервулвса доказао као један од најбољих 'додавача' на свету, али му и даље недостаје 'оно нешто' како би потврдио да је у стању да буде предводник новог таласа 'Фурије'.

Управо је такав и став навијача на Иберијском полуострву, поготово после тешке повреде Серхија Љуља, па ће Серхио Ћаћо Родригес и он бити задужени, поред чувеног Хуана Карлоса Навара, за несметани ток акција актуелних првака Европе.

У Минесоти је прошле године добио далеко већу слободу, а очекује се да селектор Серђио Скаријоло примени исто.

Рики има сјајну прилику да закорачи у друштво оних највећих звезда, иако је неспорно да је велики мајстор, а да би тако и било – мора да покаже да је сазрео, што је за плејмејкера можда и најкруцијалнија особина, али и да је способан да у континуитету, под притиском, проналази 'пут' екипи.

Јонас Валанчунас – Литванија/Торонто Репторс

За разлику од вечине тимова на шампионату, Литванија је међу ретким селекцијама које немају проблема са одсутим играчима, па је потпуно природно да се, после два пораза у финалима, надају злату. Иако им се игра не базира на индивидуализму, значајан број навијача највеће наде полаже у центра Торонто Репторса – Јонаса Валанчунаса.

Двестатринаест центиметара високи центар спада међу млађе играче на нашој листи са 25 година, али се, исто тако, већ пет сезона уназад бори са најбољим играчима света у НБА лиги.

Управо та чињеница одвајага од остатка изузетно квалитетне екипе 'Гиганта с Балтика', чинећи га првом звездом тима и играчем од којег се очекује да буде кичма и ослонац тима.

Када је 2011. године стигао у национални тим, допринео је својим партијама на Евробаскету да Литванци изборе пето место и квалификације за Мундобаскет, где су после били четврти, био је део свих репрезентативних акција које су следиле, а 2015. године је изабран и у најбољу петорку турнира.

Сада, иза себе има све веће искуство, укључујући оно и у плеј-оф серијама најјаче лиге света, па је потпуно природно да се 'Земља кошарке' узда у њега и његове изванредне поентерско-скакачке способности, а нама остаје да сачекамо и видимо да ли је спреман да преузме одговорнст у оним најважнијим тренуцима...

Кристапс Порзингс – Летонија/Њујорк Никс

За две године прешао је огроман пут – од тоталног анонимуса, избора Фила Џексона који су сви извиждали на драфту, до играча будучности Њујорк Никса и највеће звезде у родној Летонији – Кристапс Порзингис.

Двадесетдвогодишњак из Лијепаје вероватно је најнетипичнији кошаркаш на свету, пошто са 221 центиметар висине игра као да је бек и потпуно оправдано се сматра једним од најталентованијих играча данашњице.

Експресно је све оне који су му звиждали у Бруллину натерао да му аплаудирају и да желе да купе управо његов дрес, док је он наставио у истом ритму – пружајући све боље и боље партије на теренима широм Сједињених Америчких Држава.

На импозантан начин користи своје физикалике, не либећи се да 'побије' са далеко снажнијим ривалима, а огромна предност су му невероватна агилност, али и могућност да из контре опали тројку, са девет метара...

У првој сезони у НБА лиги нашао је своје место у тиму најбољих новајлија, док је од њега у том параметрку био сам Карл Ентони Таунс. У години за нама био је још бољи – просечно бележивши 18 поена, 7,3 скокова и скоро две блокаде, а национални тим му је само још једна позорница на којој жели да докаже зашто га виде као будућу звезду светске кошарке.

Богдан Богдановић – Србија/Сакраменто Кингс

Једини је из 'елитне петорке' српске кошарке који ће наступити на предстојећем првенству, имао је идеалан развој, онакав какав сваки млади играч може само да пожели, али је током не превише друге каријере доживео и неке веома тешке тренутке. Све то начинило га је једним од најбољих играча Европе, а сви ми се надамо да ће то по ко зна који пут и да потврди – Богдан Богдановић.

После одласка из Партизана, Жељко Обрадовић обликовао га је из одличног у сјајног шутера, али и приближио чињеницу њему самом с колико оружја је у стању да нападне противничку одбрану.

Све то помно су пратили и скаути многобројних НБА франшиза, али Владе Дивац, генерални менаџер Сакраменто Кингса, није дозволио да његов земљак од било где другде – учинивши га најплаћенијим рукијем у историји тамошње лиге.

Са Фенером се после болног пораза уздигао, почео још више да преузима одговорност и то му се исплатило. Био је један од најзаслужнијих за невероватну сезону турског састава и у Америку путује као актуелни клупски првак Европе, али и вицешампион Олимпијских игара и Светског првенства...

После трагичног пораза у финалу показао је карактер специфичан за спортиске са нашег поднебља, а сада ће настојати да учини исто – да покаже да га је кобно проклизавање начинило још бољим играчем. Теа нема, Пефи се повукао, али Богдан воли лопту и воли када му је у рукама, а ми не сумњамо да ће овога пута отићи до краја и суверено положити од таблу, ма закуцати – за медаљу.

Горан Драгић – Словенија/Мајами Хит

Ово је можда и његова последња шанса да оствари запажен успех у дресу националног тима, готово сваки пут јбио је ту за 'Змајчеке', али му је увек нешто недостајало на путу ка самом врху. Сада је решен да уз помоћ Луке Дончића и Ентонија Рендолфа то промени – Горан Драгић.

На кошаркашкој сцени је готово деценију и по, док ће наредне сезоне прославити десет година од како игра у НБА лиги. Тридесетједногодишњи плеј у потпуности је сазрео и може се рећи и чак до краја исказао свој потенцијал, пре свега играма у дресу Финикс Санса у два мандата.

Играма у Аризони заслужио је звање играча који је највише напредовао у најјачој лиги планете, а исте годиен изабран је и у идеални трећи тим лиге.

Све што је постигао само је потврдио у последње две сезоне као члан Мајами Хита, када је израстао у правог вођу екипе.

Иза себе има сезону каријере, у којој је уписивао 20,3 поена, нешто мање од шест асистенција и четири скока, а све то покушаће да пренесе на игру националног тима. Додатно је унапредио шут, али су ипак продори, специфични за кошарку у НБА, оно што га одваја од осталих организатора игре на шампионату.

Марк Гасол – Шпанија/Мемфис Гризлис

Када погледате његову слику из средњошколских, студентских дана – никада не бисте помислили да ће тај момак постати један од најаутентичнијих центара у историји игре и заједно са рођеним братом обележили епоху светске и европске кошарке – Марк Гасол.

После стасавања у домовини, у НБА лигу стигао је 2007. године као тек 48. пик на драфту, а данас је један од њених најбољих појединаца. Троструки ол-стар, дефанзивни играч године, члан најбоље петорке, освајач светског и европског злата, двоструки олимпијски вицешампион...

Тридесетдвогодишњи Шпанац се такође може описати као један од најатипичнијих центара данашњице, пре свега због просте чињенице да има 216 центиметара и 116 килограма – што га нимало не спутава да на паркету 'изгледа' као високо крило.

Ипак, оно што га издваја од колега јесте истанчан осећај и интелигенција у игри, а и он поседује могућност да противника додатно казни поготком за три поена, ако већ то не учини у фази скока или маестралном асистенцијом.

Годинама је израстао у франшизног играча Гризлија, прошле сезоне је блистао, истовремено чинивши кичму 'Фурије' заједно са братом Пауом. Ни пред овај шампионат ништа се није променило, па Шпанци с правом поново гледају у браћу и мисле на најсјајније одличје.

Пау Гасол – Шпанија/Сан Антонио Спарс

За крај смо оставили, без икакве сумње, највећу звезду јубиларног шампионата Старог Континента. Играча који је симбол своје земље и националног тима, двоструког НБА шампиона и једног од најбољих европских играча од када се игра кошарка – Пау Гасол.

О пет година старијем Гасолу заиста је тешко било шта рећи, а да то већ није безброј пута испричано. Исто тако, у оваквој краткој форми, готово је немоће описати све оно што Пау доноси екипи када је на терену, али и колико утиче на цео колектив самим својим присуством.

Још један НБА ветеран, али потпуно другачији од свих осталих. Већ по самом доласку у Америку показао је свима шта могу да очекују, освојивши титулу за најбољег новајлију, поставши тако тек трећи не американац коме је то пошло за руком.

Попут млађег брата, своју одисеју у САД, после доминације у дресу Барселоне, отпочео је у Мамфис Гризлисима, да би најблиставије тренутке у каријери доживео као саиграч једног Кобија Брајанта, с којим два пута осваја највреднији прстен на свету.

Иако шестоструки ол-стар има 37 година и реално није близу некадашњег пуног потенцијала – никако не треба заборавити о каквој се величини ради. Уосталом, пре две године у Француској био је само две године млађи, а сви смо видели шта је уследило. И, сада сви очекују исто, а на нама је да се завалимо и уживамо у играма велемајстора из Каталоније.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар