Анализа: Гдје је Сума на скали од Ђемба Ђембе до Клеа?!

Реванш са Видеотоном кроз скицу улоге најскупљег играча у историји Партизана.

Фудбал 24.08.2017 | 19:20
Анализа: Гдје је Сума на скали од Ђемба Ђембе до Клеа?!
Не може један играч да буде већи од клуба, нити ће клуб престати да постоји ако „не добије“ тог играча. Не би било праведно притисак свалити само на његова леђа, још неправедније амнестирати га од евентуалног неуспеха. Мангупи би рекли „нема још ни два пи.... у Партизану“, али ово вечерас је утакмица великог значаја за црно-беле и још већег за – Сејдубу Суму.

Месец дана чекају Гробари да виде „то“. Да се увере како све о чему су слушали 18 месеци, читали како „једе лопту“, гледали отворених уста потезе на видео клиповима, има утемељење кад су на програму стварне утакмице попут гостовања Видеотону (21.00, ТВ Аренаспорт 1). Да, баш она – ниједна пре, ниједна после (ако је буде) – биће мерило квалитета најскупље плаћеног играча у историји српског првака.

По више основа.

Доведен је с намером да прави разлику баш на гостовањима сличном вечерашњем у Фелчуту. Кад је прпа, кад сви гледају у њега и вичу „ајде“, кад око себе нема много научених да играју под притиском... А 0:0 из Хумске је оптерећење и за домаћина и за госта. Е, ту Сејдуба Сума мора да покаже да ли је (био) вредан потписа. То шта ће он да ради ове јесени у Сурдулици, Чачку или Шапцу (реално) не занима ниједног навијача Партизана, јер Парни ваљак те мечеве може и мора да победи макар ставио и неко дете из омладинске школе у првих 11. Него, ово вечерас вреди више, од Суме се очекује да одигра тако да екипа због њега уђе у групну фазу и у њој покаже све оно што му нико неће рачунати против Радника, Борца или Мачве, ако не буде те европске позлате због које је ангажован.

И добро плаћен. Што одговорност чини значајно већом. Не могу навијачи Партизана истим очима да гледају Сејдубу Суму и, на пример Немању Милетића. Првог или другог, свеједно. Или, ако је по офанзивним карактеристикама, Марка Јанковића. Па и Уроша Ђурђевића. У сву четворицу уложена су средстава збирно мања од 1.000.000 евра. За доскорашњег везисту Слована чак 1.650.000 евра и зато се с правом од њега очекује потпис испод реванша последњег елиминационог кола за пласман у Лигу Европе, па да чист пред собом и тимским колегама може у свлачионицу. Да каже:

„Момци, то сам ја“.

Наравно, није Сејуба Сума ни Кристијано, ни Лео, али јесте – странац. А фудбалски легионар у Србију не долази да би обилазио туристичке деситанције. Његово је да игра. Буде учинковит. Да попуњава колоне „голови“ и „асистенције“. Није ли баш такав био Габријел Клео, плаћен само 400.000 евра (те 2009. беху то велики новци за овдашње прилике), па је годину дана касније малтене сам увео Партизан у Лигу шампиона, тако што је практично све што је шутнуо било вредно? Богами, и за ТВ шпице.

Није ли Абубакар Оумару последњи такав пример? Дошао је да спасава каријеру, јер га нико није хтео, а онда је у јесен 2015, заједно да Андријом Живковићем, био ударна песница тима коме су секунде недостајале да прође групу.

Сејдуба Сума поред себе има човека који од њега зна фудбала бар десет пута више. А зна и како је то било и у време Клеа и Абуа. Као у навијачкој песми, сигурни смо, добри памти Саша Илић и све епизоде Алмамија Мореире, доказаног и вансеријског на суперлигашким теренима, али ће вам и вечни капитен и сви објективни љубитељи фудбала казати да Др МоПартизану ништа није дао у Европи. Чак и под претпоставком да Сума буде нови Мореира за првенство, па и вечите дербије од којих је први овосезонски у недељу, шта је то без преласка на виши ниво, без оног узбуђења каквог су међу навијачима изазивале победе над Жилином у гостима (беше ту још један и то какав странац, Ламин Дијара), елиминације Андерлехта, победе над АЗ Алкмаром?

Понајмање је Партизану потребан нови Ерик Ђемба Ђемба, пројектован да игра Лигу шампиона, а једва је крај полусезоне дочекао. Чак се ни Саша Илић не сећа по добром његових издања против Лудогореца или Туна од пре четири године. Не, зато што иако најзвучније појачање лета 2013. није урадио оно због чега је доведен, није увео црно-беле у Европу.

Саша вечерас неће играти. Сума хоће. Док заједно буду седели у свлачионици стадиона једног мађарског села, које ни по чему није фудбалска Европа, не би било на одмет да Илић 14 година млађем везисти шапне како сам бира хоће ли бити просек какав је у дресу црно-белих био Ђемба Ђемба или ће из родног места Виктора Орбана, неимара кичерајског стадиона из чисте обести, одвести Партизан у фудбалску цивилизацију.

Као некад Клео.

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар