ЛЕ - Анализа: Звездина царска ноћ!

Милојевић спрема нешто сасвим другачије. . .  Могуће је да ће тренер црвено-белих у вечерашњем сусрету са Краснодаром (21, РТС И Арена) применити формацију са лажним нападачем. Нешто сасвим ново када је у питању српски вицешампион.

Фудбал 24.08.2017 | 17:45
ЛЕ - Анализа: Звездина царска ноћ!
"Црвена звезда! То је налет, то је јуриш, то је лопта у мрежи", викао је легендарни коментатор Националне телевизије Звонко Михајлоски сада већ давног септембра 1996. године док је немачки Кајзерслаутерн пролазио на пуној Маракани кроз црвено-бели млин.

Није цитат с почетка текста изабран насумично и још мање случајно. Чека најтрофејнији српски клуб групну фазу УЕФА такмичења скоро пуних десет година, а царску победу у реваншу више него дупло... Уз све поштовање Динама из Тбилисија, клуба под чијим копачкама је некада цвилео комплетан фудбалски поредак Совјетског Савеза, Краснодар је оно нешто је потребно Звезди да би се винула на небо Старог континента.

Тај царски реванш чека се од царског клуба (Кајзерслаутен бу слободном преводу значи нешто тако)... Тачно је да навијачи Црвене звезде понекад живе у паралелном свету заснованом на историјским чињеницама и митовима, али... Ово је дан када је све дозвољено, када треба веровати и у магију Маракане која у другој утакмици одавно никога није прогутала. Посебно, не екипе од класе. Извукао се Екерен, извукао се Динамо Кијев, извукао се Лацио, Милан је тријумфовао на квалитет, извукао се на послетку и Лудогорец... Сви ти шамари и шамарчићи имали су краткотрајно дејство на армију навијача. Видело се то и по сликама около Аутокоманде у данима пре реванша са Краснодаром. Поново се причало о фудбалу, о утакмици која као да је створена да се изнивелишу неке ствари из пролошти. О тренутку равнотеже који је закуцао на врата Маракане.

Једна мисао (или питање) константна је када се поведе реч о реваншу између Црвене звезде и богатог руског клуба:

"Јаки су! Али кад ако не сад?", говоре навијачи Црвене звезде.

Сигурни смо да је све то чуо и евидентирао Звездин кормилар Владан Милојевић. Покушао је да стиша налет помало и превелике еуфорије речима да ће се играти фудбал на стадиону Црвене звезде и после Краснодара... Тачно, али исто тако је тачно да је тим чином шеф стручног штаба црвено-белих Владан Милојевић узео пешкир и почео да хлади вруће главе.

Пуне трибине и хук Делија могу да помогну - али не могу да савладају голмана Краснодара.

Пуне трибине и хук Делија могу да убризгају адреналин - али не могу да зауставе суперсоничног Вандерсона.

Пуне трибине могу свашта - али само ако тим Владана Милојевића буде одиграо један од најбољих мечева у последњих 20 година.

То је основа оптимизма и то је чињеница!

Да поједноставимо: играчи Црвене звезде морају да буду храбри, али никако еуфорични. Као она генерација Владимира Петровића из 1996.године која је слистила Кајзер... Није било популизма, није било бацања свих карата на сто, нити се кренуло безглаво у напад, али је било плана. Тада је неко предосетио да ће Звездин тренутак доћи и да ће се на небу родити Дејан Станковић... Гледајући његове наступе на званичним конференцијама, али и дела у претходних два месеца, Владан Милојевић делује као човек који је са највишом могућом оценом положио тај важан разред. Сигурни смо да је скенирао све врлине Краснодара и да неће изаћи на терен без плана, да на "о-рук" систем стигне до Лиге Европе. Импровизација је скупо коштала Црвену звезду у бројним црним реваншима. Јер колико год тло подрхтавало у Београду, о коначном победнику питаће се и Краснодар. И ту је негде суштина...

Нећемо о  појединачним квалитетима и игри један на један! Звезда само мора да има план игре. Као против Спарте, када се из фуриозних напада који су резултирали голом повукла у позициону одбрану. Као и у реваншу против истог тима у Прагу када се тражио Боаћи.

КО ЋЕ БИТИ ЛАЖНИ ШПИЦ?

Делује, бар према последњим информацијама из Љутице Богдана, да је Владан Милојевићспремио нешто сасвим другачије и ново, нешто што Руси не очекују. Изостанци Бранка Јовичића и Дамијана ле Талека натерали су га на озбиљна размишљања... Деловало је да је једино природно решење Марко Гобељић. Тако је мислила јавност, тако су мислили и сви хроничари звездининих дешавања. Међутим, и поред другачијих најава немојте да се изненадите ако видите нешто офанзивнију поставу српског вицешампиона. А то значи да би једини на позицији задњег везног могао да заигра Мичел Доналд. Испред би био Канга, док би иза Боаћија могла да делује тројка Срнић, Милић и Немања Радоњић.

Неко од поменуте тројице имаће улогу лажног нападача. Нешто што до сада нисмо видели у систему Владана Милојевића. На први поглед храбро и врло офанзивно, али и врло брзо. Рекло се да је Звезин стратег бирао екипу баш према тој карактеристици како би могао да стигне суперсоничне Русе. Видећемо како ће све то изгледати на терену.

Само је битно да играчи Црвене звезде на терену не изгледају као овце без пастира. Да у сваком тренутку имају план игре и да га се строго придржавају. Како некад, тако и вечерас. Само у том случају ће се и даље понављати она реченица са почетка текста:

"Црвена звезда! То је налет, то је јуриш, то је лопта у мрежи."

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар