Какав трејд: Ирвинг у Бостону, Томас у Кливленду!

Ирвинг у Бостону, Томас, Жижић и Краудер код ЛБЈ! Крај саге о будућности Кајрија Ирвинга, доскорашњи плејмејкер Кливленда каријеру ће наставити у Бостону, док ће Ајзеа Томас и Анте Жижић у супротном смеру.  Финалисти Истока обавили "блокбастер" трампу, у чијем центру су њихови Ол стар плејмејкери.

Кошарка 23.08.2017 | 12:15
Какав трејд: Ирвинг у Бостону, Томас у Кливленду!
У састав Кавалирса ће и Џеј Краудер, док ће управа франшизе у наредним сезонама на располагању имати и високопозиционирани пик на драфту 2018. године на који је Бостон добио право после чувене размене са Бруклин Нетсима у којој су учествовали легендарни Кевин Гарнет и Пол Пирс.

Ирвинг је наводно искористио и "трејд-кикер" опцију, којом пристаје на смањење плате из актуелног уговора, како би омогућио да се трејд догоди.

Овом разменом Источна конференција званично истиче своја два кандидата за титулу шампиона НБА лиге, а обе стране могу да буду веома задовољне урађеним послом.

Екипа Бреда Стивенса ће у наредној сезони бити богатија за вансеријског нападача какав је Кајри Ирвинг, али ће то значајно променити начин игре, нарочито ако се у обзир узме да је недавно потписан Гордон Хејворд, а суперталентовани Џејсон Тејтум је спреман да "ускочи" у петорку.

Шампионске амбиције најтрофејније франшизе у НБА лиги су из њеног тима елиминисале Ајзеу Томаса, човека који оставља велико наслеђе за свега неколико сезона, али и више од тога - велику емоцију коју ће памтити ТД Гарден.

Омалени плејмејкер се сели у вицешампионски тим, у ком улога организатора игре уме да буде незахвална због ауторитета и способности Леброна Џејмса. Ипак, нема сумње да ће један од најбољих играча данашњице знати да поштује Томасов таленат.

То, изгледа, није био случај у односу са Ирвингом, 25-годишњаком који је остварио практично све у каријери, али је још далеко од статуса легенде, у чему ће покушати да му помогне млади и амбициозни стручњак попут Бреда Стивенса.

Тајрон Лу у Кливленду то није успео, а сада ће имати прилику да утиче и на развој Анта Жижића, хрватског репрезентативног центра, рођеног 1997. године, чији таленат стручњаци оцењују нестварним.

У целу причу се за Кавалирсе идеално уклопио Краудер, стамени "свингмен" који има искуства у великим утакмицама и може значајно да "утегне" дефанзиву Луовог тима.

Ирвинг је уочи сезоне 2015/16 потписао петогодишњи уговор вредан нешто мање од 95 милиона долара. "Трејд-кикером" ће му плата у наредне три сезоне бити умањена. Како јавља ЕСПН, у првом разговору са челницима Селтикса Ирвинг је рекао да је одушевљен што ће постати део те екипе и чак најавио да одмах оставља отворену опцију да потпише нови уговор, по истеку актуелног.



Кајрију Ирвингу (25) се испунила жеља да оде из Кливленд Кавалирса и изађе из сенке Леброна Џејмса.

Од идуће сезоне играће за Бостон Селтиксе, најтрофејнију франшизу НБА лиге, пошто је у ноћи између уторка и среде "трејдован" за Ајзеју Томаса (28), крило Џеја Краудера (27), дебитанта из Хрватске, центра Анту Жижића (20), као и пик прве рунде на драфту 2018.

Кливленд и Бостон пролетос су се састали у финалу плеј-офа Источне конференције и "коњаници" су ту серију добили без већих проблема - 4:1.

Ирвинг је свих шест сезона у лиги носио дрес Кавса, који су га 2011. учинили првим пиком.

Томас је исте године изабран са последњег, 60. места на драфту, али је упорним радом и вером у себе, преко Сакрамента и Финикса дошао до Бостона и тамо постао двоструки Ол стар.

Занимљиво је да је Томас изабран у другу идеалну петорку НБА лиге за минулу сезону, док је Ирвинг само једном у каријери (2015) био у трећој петорци.

На први поглед, генерални менаџер Селтикса Дени Ејнџ је платио прилично високу цену за "ујака Друа", али треба имати у виду да ће један од најбољих нападача на спољним позицијама наредне сезоне играти за 18,9 милиона долара (више него прихватљива цифра за данашње прилике) и да је под уговором до лета 2019, уз опцију за 2019/20.

Томас, Краудер и Жижић заједно ће идуће сезоне коштати Кливленд 15 милиона долара, али ће Томас већ 2018. постати слободан агент и сигурно захтевати велики новац.

Треба имати у виду и да је пик убачен у овај "трејд" Бостон добио од Бруклин Нетса, што значи да ће Кливленд вероватно имати прилику да бира са неке од највиших позиција и тако узме неког од ударних проспеката из наредне НБА генерације.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар